Sycylijska potrawka z dyni z ciecierzyca i rodzynkami.


Dzis zapraszam Was na sycylijska potrawke z dyni z ciecierzyca i rodzynkami, podana z kuskusem i jogurtem naturalnym. Jamie Oliver, bo od niego pochodzi ten przepis, (z ksiazki, ktora jest rowniez juz dostepna w jezyku polskim, widzialam, ze mozna ja kupic w Empiku, klik :) tlumaczy dodatek kuskusu i rodzynek w kuchni wloskiej, wplywami innych kultur, w tym arabskiej i tunezyjskiej (w wyniku podbojow do tej pory na zachodzie Sycylii widoczne są wplywy arabskie). Potrawka jest naprawde pyszna i aromatyczna. Przeplataja sie w niej rozne smaki (slodka dynia i rodzynki, pikantne chili, cynamon, slone oliwki) i struktury (miekka, maslana dynia, chrupiaca ciecierzyca). Jak dla mnie to idealne danie na jesienny obiad ;) Goraco polecam.


Sycylijska potrawka z dyni z ciecierzyca i rodzynkami
*inspiracja: "Cook clever mit Jamie" Jamie Oliver, z moimi malymi zmianami

Skladniki na 4-6 porcji:
1 dynia maslowa (ok. 1,2 kg)
oliwa
2 cebule
1/2 peczka swiezej kolendry (dalam natke pietruszki)
40 g rodzynek
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1/2 - 1 lyzeczka chili w platkach
50 g mieszanych oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek)
1 puszka krojonych pomidorow (400 g)
1 puszka ciecierzycy (400 g)
500 ml bulionu warzywnego
320 g kaszy kuskus
jogurt naturalny do podania

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Dynie przekroic na pol, usunac pestki*, obrac za pomoca obieraka do warzyw a nastepnie pokroic w 3 cm kostke. Przelozyc dynie do duzej zaroodpornej formy, polac ja oliwa i oproszyc lekko sola i pieprzem. Wstawic do piekarnika i piec na najwyzszym poziomie przez 35-40 min. az dynia bedzie miekka.

W miedzyczasie cebule obrac, drobno pokroic. W garnku lub na glebokiej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule. Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Galazki kolendry drobno pokroic i razem z rodzynkami, chili i cynamonem dodac do cebuli. Przykryc pokrywka i dusic, od czasu do czasu mieszajac, przez 20 min. (w razie potrzeby podlac odrobina wody).

Upieczona dynie wyjac z piekarnika. Oliwki rozmiazdzyc lub przekroic na pol, razem z dynia, pomidorami z puszki i ciecierzyca dodac do cebuli. Wlac bulion, dusic wszystko na srednim ogniu, bez przykrycia, przez 40 min. az sos odparuje i zgestnieje.

Na 15 min. przed przed koncem duszenia przygotowac kuskus: wsypac go do miski i zalac gotujaca woda (1 cm ponad kuskus). Przykryc miske talerzykiem i odstawic na 10 min. aby kuskus napecznial. Nastepnie wymieszac kuskus widelcem, przaprawic do smaku.

Wylozyc kuskus na talerze, na wierzchu ulozyc potrawke z dyni. Podawac z jogurtem, udekorowane listkami kolendry (lub natki pietruszki).


* Jamie proponuje w przepisie upieczenie pestek i skorki z dyni, ja jednak tego nie zrobilam (dla zainteresowanych: pestki dyni i skorke wymieszac z cynamonem, chili w platkach, sola i pieprzem a nastepnie ulozyc w czystej formie do zapiekania, wstawic do piekarnika i piec ok. 10 min. az stana sie zlotobrazowe i chrupiace; wyjac z piekarnika i podawac razem z potrawka z dyni)


Ten przepis jest kolejnym, ktory dodaje do trawajcego wlasnie Festiwalu Dyni


Komentarze

  1. A, to jest ta najnowsza książka Jamiego, prawda? Potrawka przypomina mi marokański tażin, ale ze względu na wpływy arabskie na Sycylii, jest to w zupełności uzasadnione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolor! wyobrażam sobie jej zapach... lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pozostaje mi nic innego niż uprzedzić, że wpraszam się na takie pyszne dyniowe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja na obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. to przepis zdecydowanie dla mnie- uwielbiam każdy składnik tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  6. same pyszności :) u mnie dziś też królowała cieciorka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aromatyczna, sycąca i do tego z dynią... Pyszna :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko bardzo, ale to bardzo podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis - bardzo w moim guście. Uwielbiam połączenie dyni i ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, Majeczko ależ smakowita potrawka !
    Piękne, apetyczne zdjęcia.
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz