Sernik czekoladowo-kawowy.


Przepyszny, mocno kawowy sernik z czekoladowym kremem. Zapach unoszacy sie w mieszkaniu podczas pieczenia byl zniewalajacy :) Wszystkie smaki swietnie sie w tym serniku dopelniaja a warstwa czekolady dodaje mu wyjatkowosci. Moim zdaniem mozna rowniez zrezygnowac z czekoladowej warstwy (wtedy otrzymamy prosty sernik kawowy na ciasteczkowym spodzie). Krem czekoladowy niestety zbyt mocno twardnieje co sprawia, ze ciezko sie go kroi na kawalki. Dlatego tez wazne jest, aby sernik wyjac odpowiednio wczesniej z lodowki by masa czekoladowa lekko zmiekla. Goraco polecam :)


Sernik czekoladowo-kawowy
*inspiracja: "Czekolada" Eric Lanlard

Skladniki na 6-8 porcji:
175 g ciasteczek czekoladowych, pokruszonych
50 g masla, stopionego plus dodatkowa ilosc do natluszczenia formy
250 g serka smietankowego (dalam quark)
250 g serka mascarpone
100 g drobnego cukru trzcinowego
150 ml smietanki tortowej
1 lyzeczka esencji lub pasty waniliowej (dalam ekstrakt z wanilii)
1 lyzka maki pszennej
2 jajka, plus 1 zoltko
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2 lyzeczki goracej wody
2 lyzeczki esencji kawowej (dalam 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej)
kakao, do dekoracji

Krem czekoladowy:
15 g masla
1 lyzka creme fraiche
50 g jasnego cukru muscovado
150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 lyzeka esencji kawowej (dalam 1 lyzeczke swiezo zaparzonej kawy)


Piekarnik rozgrzac do temp. 150°C. Posmarowac maslem okragla forme z wyjmowanym dnem o srednicy 22 cm (u mnie 20 cm).

Pokruszone ciasteczka wsypac do miski, dodac stopione maslo i dokladnie wymieszac. Rozlozyc na dnie formy i docisnac spodem lyzki. Wstawic do lodowki na 15 min., do stezenia.

W duzje misce umiescic serek smietankowy, serek mascarpone, cukier, smietane, wanilie oraz make i ubijac do otrzymania gladkiem masy. Dodac jajka oraz zoltko i ubic. Kawe rozpuscic w goracej wodzie i wraz z esencja kawowa wlac do ciasta, wymieszac.

Przelozyc ciasto na schlodzony spod i piec 1,5 godz. lub do czasu az stezeje, lecz w srodku bedzie lekko niedopieczone. Wylaczyc piekarnik i studzic sernik wewnatrz przez 2 godz. Dzwiczki zostawic uchylone. Schladzac ciasto przez noc w lodowce.

Przygotowac krem. Maslo, creme fraiche oraz cukier umiescic w rondelku i delikatnie podgrzewac do rozpuszczenia sie skladnikow. Dodac czekolade oraz esencje kawowa i podgrzewac na malym ogniu 2 min. dluzej, caly czas mieszajac. Zdjac z ognia i energicznie ubic. Studzic kilka minut, a nastepnie rozlac na schlodzony serniku. Wstawic do lodowki, by polewa stezala.

Wyjac sernik z formy i posypac spora iloscia kakao. Mozna go podawac z ubita waniliowa smietanka.

Komentarze

RedHead pisze…
Mogę się wprosić na kawałek? :)
Marta- Taste Eat pisze…
o matko, dałabym się pokroić za jeden kawałek, uwielbiam dosłownie wszystko co jest kawowe!
gin pisze…
Mmm, obłędny :)
Kocham serniki :)
Zuzanna Ploch pisze…
Ale piękne zdjęcia!
To ja sobie poczekam, aż czekolada zmięknie i poproszę kawałek :-)
Unknown pisze…
Obłędny! :D
majka pisze…
Zapraszam ;))
majka pisze…
To podobnie jak ja! Ja tez szaleje za wszystkim co kawowe ;)
majka pisze…
Pewnie ze pycha :)
majka pisze…
Smakuje naprawde dobrze :) Ja tez je pokochalam...calkiem niedawno :)
majka pisze…
Dziekuje :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ja na Twoim miejscu bym za dlugo nie czekala :) Moze sie okazac, ze nie zostanie nawet okruszek ;))
majka pisze…
Dokladnie tak ;)
ANIA pisze…
Maju, chętnie bym Ci podkradła kawałeczek a nawet dwa :) Pozdrawiam serdecznie :)
ugotujmyto.pl pisze…
Woow! Ale cudo!!!!!
GoldSushi pisze…
Wow, wygląda znakomicie. W wersji czekoladowo kawowej jeszcze nie próbowałem - już wiem, co będę robił w ten weekend.