środa, 31 października 2012

Zupa dyniowo-porowa z kuminem i kolendra.


To juz trzecia zupa dyniowa, ktora gosci na moim blogu. Pyszna, kremowa i sycaca. Slodka dynia swietnie komponuje sie tu z pikantnym i aromatycznym kuminem. Szybka w przygotowaniu, nie wamagajaca wielu dodatkow. Ja lubie geste i kremowe zupy wiec ilosc bulionu podanego w przepisie zredukowalam prawie o polowe (co zaznaczylam w nawiasie). Oczywiscie mozna jej gestosc dostosowac do wlasnych upodoban. Polecam wszystkim tym, ktorym nie znudzila sie jeszcze dynia :)

Polecam tez kremowa zupe dyniowo-pomaranczowa (klik) i zupa dyniowa z sokiem pomaranczowym i suszona zurawina (klik).


Zupa dyniowo-porowa z kuminem i kolendra

Skladniki na 4-6 porcji:
2 lyzki oliwy
1 czerwona lub biala cebula posiekana
220 g pora, pokrojonego w cienkie plasterki
2 lyzeczki mielonego kuminu
2 lyzeczki mielonej kolendry
1 dynia pizmowa (ok. 700 g), obrana, oczyszczona i pokrojona w kostke (ok. 450 g miazszu)
1,2 l bulionu warzywnego (lub tylko 700 ml, w zaleznosci jak gesta lubimy zupe)
sol
swiezo mielony pieprz
swieza kolendra lub natka pietruszki do dekoracji, posiekana

Oliwe rozgrzac w duzym rondlu. Wrzucic pora i cebule, dusic przez 5 min. Nastepnie dodac kumin i kolendre, podsmazyc razem z warzywami, mieszajac, przez 1 min.

Dodac pokrojona dynie, wlac bulion. Doprawic do smaku sola i pieprzem, przykryc pokrywka i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 25 min., od czasu do czasu mieszajac, az dynia bedzie miekka.

Zdjac garnek z kuchni, lekko przestudzic zupe. Zmiksowac na puree za pomoca blendera. Ponownie podgrzac, zamieszac i rozlac do miseczek. Zupe podawac posypana posiekana kolendra lub natka pietruszki.




To moja ostatnia propozycja w ramach "Festiwalu Dyni".



Zrodlo: Anne Sheasby "Kürbis und Co."

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę z dyni. Podoba mi się w tej odsłonie;)

    ps. mam takie same bulionówki

    pozdrawiam ciepło

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie i dziekuje za mile slowa. A bulionowki kupione oczywiscie w Polsce :)
      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. bardzo smakowita zpka, ma ochotę porwać miseczkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Porywaj nawet dwie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Krem z dyni daje tyle możliwości jeśli chodzi o dobór przypraw. Dynia się chyba lubi ze wszystkimi. Z kolendrą i kuminem musi być pyszna, taka ciepła w nutach smakowych. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawde rewelacyjna. Ja uwielbiam kumin wiec nie moglam sie najesc ta zupa. Jest pelna aromatow...

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Kochana Majko :) uwielbiam takie kremy dyniowe :) fajnie doprawiona ta zupka :) pieknie odbija sie ta zielen ziol na pieknym kolorku zupy :)

    Buziaki i milego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koachana Mysiu. Ciesze sie, ze Ci sie podoba. Odsylam buziaki :))

      Usuń
  5. Jaka pyszniutka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez lubie geste, kremowe zupy. Polaczenie dyni i pora intrygujace!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez nie wiedzialam co z tego wyjdzie (za porem nie przepadam) ale wyszlo pysznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. zapraszam Cię do udziału w akcji kulinarnej DyniaDay
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dyniaday

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za zaproszenie. Juz wzielam udzial w jednej z dyniowych kacji u Bei :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Zupa prezentuje sie wyśmienicie. Piękne zdjęcia i cudowne smaki.:)
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Sciskam Cie mocno :))

      Usuń
  9. ja to jeszcze nic dyniowego nie gotowalam i chyba czas to zmienic:)
    a na ta zupke to bym do Ciebie skoczyla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec zapraszam :)) A dynia jest naprawde fajna. Tyle ciekawych rzeczy mozna z niej wyczarowac... :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Zupę krem z pora uwielbiam ... dynia mnie zachwyciła ... a doborem przypraw mnie urzekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :)) Moze sprobjesz wiec tej zupy?

      Usuń
  11. Majko, ukłony za zdjęcia! Żebym ja takie potrafiła robić... A smak zupy bardzo jest mój i - na szczęście - gotować potrafię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Zdjecia nie sa dokladnie takie, jakie chcialabym zeby byly, ale ciesze sie, ze Ci sie podobaja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. takiego połączenia jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Ja zastanawialam sie czy w ogole gotowac te zupe ze wzgledu na dodatek pora ale zrobilam ja i nie zaluje :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Zupę dyniową mogę jeść codziennie, Twoja propozycja prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak, jak ja :) Dziekuje bardzo i pozdrawiam.

      Usuń
  14. nie mogę się napatrzeć na zdjęcia:) piękna stylizacja! a i sama zupa bardzo fajna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. Ciesze sie, ze Ci sie podoba :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Bardzo ładne naczynia, gdzie można takie dostać?

    OdpowiedzUsuń