poniedziałek, 8 października 2012

Babeczki z jablkami, syropem klonowym i cynamonem.









Przepyszne, mieciutkie i wilgotne jesienne babeczki z dodatkiem jablek, syropu klonowego i cynamonu. Obtoczone dodatkowo w cynamonowym cukrze. Cudownie pachna i smakuja jak...szarlotka:)  Nie zrazajcie sie duza iloscia cukru (zarowno tego zwyklego, jak i brazowego) i syropu klonowego. Babeczki sa odpowiednio slodkie a ich slodycz rownowazy kwaskowy smak jablek. Ciasto jest dosyc geste i przygotowuje sie je blyskawicznie. Wystarczy tylko wymieszac skladniki za pomoca drewnianej lyzki (jak muffinki) i przelozyc do foremek. Ja pieklam w silikonowej foremce do muffinek w ksztalcie mini babeczek (wyszly mi 24 babeczki). Najlepsze zaraz po upieczeniu popijane kawa z mlekiem :) Polecam na jesienne dni :)

Przepis Donny Hay z ksiazki "Jahreszeiten" (klik).




Babeczki z jablkami, syropem klonowym i cynamonem

Skladniki na 12 mini babeczek (pieczonych w foremkach o pojemnosci 250 ml) lub 24 mini babeczki pieczone w foremce do muffinek):
375 g maki pszennej, przesianej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka mielonego cynamonu
250 g masla, rozpuszczonego
175 g brazowego cukru
125 ml syropu klonowego
4 jajka
6 jablek, obranych i stratych na tarce z duzymi oczkami

Dodatkowo:
220 g drobnego cukru
2 lyzeczki mielonego cynamonu

Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Nastepnie dodac roztopione maslo, cukier, syrop klonowy, jajka i tarte jablka, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki (ciasto jest dosyc geste).

Wylozyc ciasto do 12 mini foremek na babeczki dobrze wysmarowanych maslem (o poj. 250 ml kazda) lub do foremki do muffinek z wglebieniami w ksztalcie babeczek (ja pieklam w foremce do muffinek, na raty). Wstawic babeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy sa dobrze upieczone).

Dodatkowy cukier wymieszac z cynamonem. Upieczone babeczki wyjac z piekarnika, natychmiast wyjac je z foremek. Jeszcze cieple obtaczac w cynamonowym cukrze. Ukladac na kratce aby ostygly.



52 komentarze:

  1. Majko,
    jakie śliczne!
    Jak zwykle u Ciebie uczta dla oczu.
    A skład tych babeczek mnie zachwyca - syrop klonowy i jabłka.
    Uwielbiam D.Hay.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Amber :) Ja tez lubie Donne. A wiesz, ze na poczatku nic z jej przepisow mi nie wychodzilo? To dziwne, bo teraz nie ma z tym zadnych problemow :)

      Usciski.

      Usuń
  2. Ależ musiały pachnieć. Wypieki z cynamonem zawsze jak dla mnie pachną najładniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnialy, pachnialy :) I oczywiscie smakowaly cudownie. Najlepsze jeszcze lekko cieple :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. wyglądają ślicznie i bardzooooo apetycznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. o rety!!!! alez cudenka :)i ja musze juz "odgruzowac" polaczenie jablka i cynamonu :) idealne teraz :)
    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Gosiu. Masz racje, to typowo jesienne polaczenie. Ja za szarlotkami nie przepadam ale te babeczki naprawde wyszly wspaniale :)

      Usciski.

      Usuń
  5. Wygladaja przeslicznie! Jablko i cynamon to niesmiertelne jesienne polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. I zgadzam sie z Toba w 100% :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. najbardziej lubię takie małe słodkości, chwytają za serducho ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo, ze Ci sie podobaja :) Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Absolutnie wspaniałe, cudownie się prezentuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kamilo :) Milo sie czyta takie slowa :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Są urocze, nie widziałam jeszcze takich cudnych słodkości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. I tak mi mów! Boskie babeczki! Musiały być niezwykle aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Moniko :) Byly aromatyczne i mimo takiej duzej ilosci cukru nie byly wcale za slodkie :)

      Usciski.

      Usuń
  10. Jakie śliczne babeczki! Możesz mi polecić takie foremki?
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Basiu. Zostawilam link na Twoim blogu :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. No co ty mi robisz? Właśnie postanowiłam,że trochę się odchudzę, a tu takie babeczki?! No dobrze, zacznę w przyszłym tygodniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha :)) Jakbym siebie slyszala. I to nie ja Ci robie tylko Donna :))

      Usciski.

      Usuń
  12. Przepięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje rownie pieknie :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Zachwyciły mnie zarówno babeczki, jak i zdjęcia. cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje podwojnie i pozdrawiam cieplo :)

      Usuń
  14. zakochałam się w tych maleństwach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Margot. Mysle, ze one odwzajemnia Twoja milosc swoim smakiem :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Cudowne babeczki! Mam taką formę, lubię ten kształt.
    A smak Twoich babeczek Majeczko musi byc wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko. Skoro masz taka forme to moze kiedys upieczesz? Goraco polecam :)

      Usciski.

      Usuń
  16. Niezwykłe Majeczko. Muszę sobie zrobić, chociażby z połowy porcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Karolino. Koniecznie upiecz. I daj znac czy smakowaly :)

      Usciski.

      Usuń
  17. ooo jacie !! Ale cudowne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha :)) Ciesze sie strasznie na takie entuzjastyczne przyjecie :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  18. Maju jakie urocze!! Maleńkie cuda ;) I na pewno przepyszne! Mogę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo Agus :) Chetnie Cie poczestuje :))

      Pozdrawiam Cie cieplo.

      Usuń
  19. Piękne foremki : ) Wyglądają niesamowicie pysznie dzięki temu cukrowi ; ) Ohh!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. To takie zwykle foremki jak do muffinek tylko w ksztalcie babeczek. Maja swoj urok, nie zaprzeczam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  20. Taką babeczkę, to ja mogę zawsze:) Częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze Cie bardzo :) Bierz ile chcesz :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  21. Donna Hay to gwarancja jakości, więc z chęcią wypróbuję ten przepis. Babeczki wyszły Ci prześliczne :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Mam nadzieje, ze Ci posmakuja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  22. Az się proszą aby je capnąć z Twojego posta...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co czekac...capnij! :))

      Usciski.

      Usuń
  23. Urzekły mnie te babeczki.! Cudowne są!

    OdpowiedzUsuń
  24. Szkoda, ze syrop klonowy jest taki drogi

    OdpowiedzUsuń
  25. przepiękne babeczki :) aż się rozmarzyłam :))

    OdpowiedzUsuń