poniedziałek, 22 października 2012

Risotto z piekarnika z kurczakiem i dynia.


To jeden z tych przepisow, do ktorych czesto wracam. Risotto z dynia i kurczakiem robilam juz kilka razy i za kazdym razem wychodzilo rownie pyszne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga od nas stania przy kuchni, poniewaz jest pieczone w piekarniku a dynia nadaje mu fajny slodkawy posmak. Niestety jest to rowniez jeden z tych przepisow, ktory wymagal malych poprawek poniewaz po czasie podanym w przepisie ryz nadal plywal w bulionie. Myslalam, ze to kwestia formy, w ktorej jest pieczone risotto (pierwszy raz pieklam w porcelanowej) ale po kolejnym razie kiedy uzylam formy z innego materialu okazalo sie, ze danie wyglada tak samo i ze to nie ma znaczenia. Musialam wiec troche "kombinowac" :) Zdjelam folie z naczynia, podkrecilam temp. do 200°C i zostawilam risotto jeszcze na 10-15 min. w piekarniku. Po tym czasie bylo juz idealne (ostatnio zagapilam sie i wyszlo mi ciut za geste co widac na zdjeciach, trzeba wiec obserwowac konsystencje dania). Ja dodatkowo posypuje risotto duza iloscia posiekanej swiezej natki pietruszki. Polecam :)

Przepis Donny Hay z ksiazki "Modern Classics".


Risotto z piekarnika z kurczakiem i dynia

Skladniki na 4 porcje:
450 g ryzu arborio
1 1/4 l bulionu drobiowego
60 g masla, wiorki
700 g dyni, obranej i pokrojonej w kostke
3 piersi z kurczaka
50 g tartego parmezanu
oliwa
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ew. natka pietruszki do posypania

Piekarnik rozgrzac do 190°C. Do glebokiej formy zaroodpornej wsypac ryz, wlac bulion, dodac pokrojona dynie, na wierzchu ulozyc wiorki masla. Przykryc forme pokrywka lub dobrze zabezpieczyc folia aluminiowa. Wstawic do piekarnika na 30 min. az ryz bedzie miekki. (jesli ryz po danym czasie nie wchlonie jeszcze bulionu nalezy podkrecic temp. do 200°C, zdjac folie lub pokrywke i dopiekac ryz jeszcze 10-15 min.).

W miedzyczasie na patelni rozgrzac troche oliwy, smazyc piersi z kurczaka przez 4 min. z kazdej strony na zlozobrazowo. Zdjac z patelni, lekko wystudzic, porwac na kawalki.

Wyjac risotto z piekarnika, dodac mieso z kurczaka i parmezan. Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem. Wszystko przez chwile delikatnie mieszac. Posypac posiekana natka pietruszki. Podawac od razu po przygotowaniu.





Oczywiscie przepis dodaje do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".

16 komentarzy:

  1. Proste i pyszne!
    Oto największa zaleta dania.
    Z rozkoszą bym zjadła.
    Pięknego poniedziałku Majko.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, pól dyni czeka u mnie w lodówce, już wiem co zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wyglada,a dynie u mnie nadal na przerobki czekaja :)

    Milego dnia i calego dygodnia Agus :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwa dni z rzędu risotto? - Co tam, niech będzie, zwłaszcza że mam dynię...

    OdpowiedzUsuń
  5. Majko, mam te same spostrzeżenia. Moje też było za rzadkie po przepisowym czasie. Robiłam grzybowe (będzie niedługo na blogu) i za pierwszym razem po prostu dodałam więcej parmezanu, żeby sos się zagęścił. Kolejne robiłam już z mniejszą ilością bulionu. A sam pomysł jest genialny. Może w Australii mają piekarniki pochłąniające wilgoć ;-) albo właśnie taki sos lubią?

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie dania - pyszne i proste:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maju, dawno do Ciebie nie zaglądałam i widzę, że nazbierało się mnóstwo pyszności. Jak zawsze wspaniałe zdjęcia, które mocno działają na wyobraźnię.

    Ściskam
    Whisper

    OdpowiedzUsuń
  8. Risotta z dynia nigdy nie jadlam, ale wyglada pysznie, zreszta jak kazde danie od Ciebie, ktore sprawia, ze nabieram wilczego apetytu :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Risotto bez mieszania??? Lubię to :-) A i połączenie smaków ciekawe. Kurczak z dynią? To zapowiada się całkiem nieźle :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha a ja znowu mam problem z dodaniem komentarza :P u mnie daniem do ktorego wracam o tej porze roku jest gulasz Jamiego. z dynia oczywiscie!! :P w ogole dynia teraz jest wymarzonym produktem :) wlasnie czekam na paczke od mamy, wieczorem bedzie. dynie tez mi spakowala ;) śliczny garnek! pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Wspaniałe kolory na talerzu, coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio mam głoda na takie szybkie przepisy- więc przepis idealny:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  12. O, takiego pieczonego nie robiłam, świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń