czwartek, 25 października 2012

Potrawka z kurczaka z dynia i chorizo.


Dynia na dobre rozgoscila sie w mojej kuchni :) Wciaz wyszukuje nowe przepisy na jej przygotowanie. Tym razem skusilam sie na potrawke z kurczaka z chorizo, szalwia, sherry i dynia oczywiscie. Musze przyznac, ze smak zaskoczyl mnie niesamowicie pozytywnie. Cala moja rodzinka byla zachwycona a Maly wyjadal dynie nie przestajac mruczec z zadowolenia :) Wszystkie smaki w tej potrawce swietnie sie komponuja a nastepnego dnia po odgrzaniu jest moim zdaniem jeszcze lepsza. Danie podalam z puree ziemniaczanym ale mnie lepiej smakowala nastepnego dnia z dodatkiem ryzu basmati. Goraco polecam :)


Potrawka z kurczaka z dynia i chorizo

Skladniki na 4 porcje:
3 lyzki oliwy
2 kurczaki (razem ok. 2,5 kg, podzielone na 8 czesci, obtoczone w mace - ja dalam tylko udka)
200 g chorizo, bez skory, pokrojone w plasterki
1 maly peczek szalwii
1 cebula, posiekana
6 zabkow czosnku, pokrojonych w plasterki (dalam troche suszonego czosnku)
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
1 mala dynia pizmowa, obrana, oczyszczona i pokrojona w kostke
200 ml wytrawnego sherry
600 ml bulionu drobiowego
400 g pomidorow, posiekanych
2 listki laurowe
sol
pieprz
1 lyzka posiekanej swiezej natki pietruszki, do dekoracji


Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Oliwe rozgrzac w naczyniu do zapiekania, podsmazyc kurczaka, chorizo i listki szalwii. Wyjac za pomoca lyzki cedzakowej na talerz, odstawic.

Na tluszcz pozostaly ze smazenia miesa wrzucic cebule, czosnek, seler naciowy i dynie, smazyc ok. 20 min.

Wlac sherry, bulion, dodac posiekane pomidory i listki laurowe. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Mieso z kurczaka, chorizo i szalwie wlozyc z powrotem do naczynia. Przykryc naczynie pokrywka i wstawic do piekarnika. Dusic ok. 1 godz.

Wyjac mieso z piekarnika, wylozyc na talerze. Posypac posiekana natka pietruszki. Podawac od razu po przygotowaniu z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ryzu.




Przepis dolaczam do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".



Zrodlo: Anne Sheasby "Kürbis und Co."

26 komentarzy:

  1. rewelacyjna propozycja! Wygląda pięknie i jesiennie :)
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  2. super danie :) bardzo dobre połączenie :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała potrawka!
    Dodatek dyni i chorizo niezwykle mi się podoba.
    Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie i tak jesiennie.
    Cudowne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam dania jednogarnkowe :) sama muszę skusić się na dynię - tylko tyle pracuję że nie wiem czy zdołam całą przerobic :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! :) ale cudne danie, Majko :) uwielbiam Twoje zdjecia, zawsze mi sie podobaja :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja wciaz mam wrazenie, ze za malo kombinuje z dynia. Co roku obiecuje sobie to zmienic i... co roku konczy sie na zupie :) Ale taka potrawke chetnie bym zjadla!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda że nie można ich posmakować przez monitor. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. wiem że połączenie dynia kurczak pyszne, z dodatkiem chorizo jeszcze nie próbowałam, ale na pewno pychota:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczne połączenie a do tego jednogarnkowe - super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne, jesienne zdjęcia. Śliczne kolory. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Agnieszko wspaniałe danie. Tak jeszcze dyni nie jadłam, ale przecież nic straconego.

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany, i dynia u CIebie?
    wszyscy dyniują! ale i ja też niedługo zacznę.
    pyszne danie.
    idealne na jesienne słoty.

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę w koncu kupić chorizo bo chodzi za mną od jakiegoś czasu

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  16. smaczne i sycace jedzonko na jesienne chlody:)

    OdpowiedzUsuń
  17. dynia gości na naszych stołach już jakiś czas ale ciągle zachwyca

    OdpowiedzUsuń
  18. Potrawka prezentuje się bardzo apetycznie !:).

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda przepysznie :)
    ugotuję w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    będzie pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajnie tu dyniowo u Ciebie, Majko! Uwielbiam ogladac zdjecia potraw z dynia.. prezentuja sie superowo! Tylko szkoda, ze my nie lubimy dyni :( co roku prubujemy coraz to nowa wariacje dyniowa i jakos nie mozemy sie przkonac ;( ale z chorizo? hmmm... chyba sie skusze i zrobie maly kociolek.

    OdpowiedzUsuń
  21. to musi być bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ślinka cieknie na sam widok! :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Więc znowu dynia? No w sumie to taka jesienna potrawa ;))

    OdpowiedzUsuń