Potrawka z kurczaka z dynia i chorizo.


Dynia na dobre rozgoscila sie w mojej kuchni :) Wciaz wyszukuje nowe przepisy na jej przygotowanie. Tym razem skusilam sie na potrawke z kurczaka z chorizo, szalwia, sherry i dynia oczywiscie. Musze przyznac, ze smak zaskoczyl mnie niesamowicie pozytywnie. Cala moja rodzinka byla zachwycona a Maly wyjadal dynie nie przestajac mruczec z zadowolenia :) Wszystkie smaki w tej potrawce swietnie sie komponuja a nastepnego dnia po odgrzaniu jest moim zdaniem jeszcze lepsza. Danie podalam z puree ziemniaczanym ale mnie lepiej smakowala nastepnego dnia z dodatkiem ryzu basmati. Goraco polecam :)


Potrawka z kurczaka z dynia i chorizo

Skladniki na 4 porcje:
3 lyzki oliwy
2 kurczaki (razem ok. 2,5 kg, podzielone na 8 czesci, obtoczone w mace - ja dalam tylko udka)
200 g chorizo, bez skory, pokrojone w plasterki
1 maly peczek szalwii
1 cebula, posiekana
6 zabkow czosnku, pokrojonych w plasterki (dalam troche suszonego czosnku)
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kawalki
1 mala dynia pizmowa, obrana, oczyszczona i pokrojona w kostke
200 ml wytrawnego sherry
600 ml bulionu drobiowego
400 g pomidorow, posiekanych
2 listki laurowe
sol
pieprz
1 lyzka posiekanej swiezej natki pietruszki, do dekoracji


Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Oliwe rozgrzac w naczyniu do zapiekania, podsmazyc kurczaka, chorizo i listki szalwii. Wyjac za pomoca lyzki cedzakowej na talerz, odstawic.

Na tluszcz pozostaly ze smazenia miesa wrzucic cebule, czosnek, seler naciowy i dynie, smazyc ok. 20 min.

Wlac sherry, bulion, dodac posiekane pomidory i listki laurowe. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

Mieso z kurczaka, chorizo i szalwie wlozyc z powrotem do naczynia. Przykryc naczynie pokrywka i wstawic do piekarnika. Dusic ok. 1 godz.

Wyjac mieso z piekarnika, wylozyc na talerze. Posypac posiekana natka pietruszki. Podawac od razu po przygotowaniu z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ryzu.




Przepis dolaczam do trwajacego wlasnie "Festiwalu Dyni".



Zrodlo: Anne Sheasby "Kürbis und Co."

Komentarze

Angie pisze…
rewelacyjna propozycja! Wygląda pięknie i jesiennie :)
Pozdrawiam gorąco!
Wiewióra pisze…
super danie :) bardzo dobre połączenie :) mniam :)
Amber pisze…
Wspaniała potrawka!
Dodatek dyni i chorizo niezwykle mi się podoba.
Dobrego dnia!
Wygląda apetycznie i tak jesiennie.
Cudowne smaki:)
Zuza pisze…
uwielbiam dania jednogarnkowe :) sama muszę skusić się na dynię - tylko tyle pracuję że nie wiem czy zdołam całą przerobic :(
pieczarka mySia pisze…
Wow! :) ale cudne danie, Majko :) uwielbiam Twoje zdjecia, zawsze mi sie podobaja :)

Buziaki ;*
Maggie pisze…
A ja wciaz mam wrazenie, ze za malo kombinuje z dynia. Co roku obiecuje sobie to zmienic i... co roku konczy sie na zupie :) Ale taka potrawke chetnie bym zjadla!
M.M pisze…
Szkoda że nie można ich posmakować przez monitor. Wygląda smacznie.
atina pisze…
brzmi przepysznie!
siankoo pisze…
wiem że połączenie dynia kurczak pyszne, z dodatkiem chorizo jeszcze nie próbowałam, ale na pewno pychota:)))
Natalia pisze…
Wygląda pięknie :)
Justyna pisze…
apetyczne połączenie a do tego jednogarnkowe - super!
Majana pisze…
Bardzo ładne, jesienne zdjęcia. Śliczne kolory. :)
kabamaiga pisze…
Agnieszko wspaniałe danie. Tak jeszcze dyni nie jadłam, ale przecież nic straconego.
Karmel-itka. pisze…
o rany, i dynia u CIebie?
wszyscy dyniują! ale i ja też niedługo zacznę.
pyszne danie.
idealne na jesienne słoty.
aga-aa pisze…
muszę w koncu kupić chorizo bo chodzi za mną od jakiegoś czasu
grazyna pisze…
Pyszne zestawienie smaków :)
aga pisze…
smaczne i sycace jedzonko na jesienne chlody:)
Ola pisze…
dynia gości na naszych stołach już jakiś czas ale ciągle zachwyca
anytsujx pisze…
Potrawka prezentuje się bardzo apetycznie !:).
Ola Laj pisze…
wygląda przepysznie :)
ugotuję w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
będzie pychota :)
lubię potrawki jesienne..
Daria i Jarek pisze…
Fajnie tu dyniowo u Ciebie, Majko! Uwielbiam ogladac zdjecia potraw z dynia.. prezentuja sie superowo! Tylko szkoda, ze my nie lubimy dyni :( co roku prubujemy coraz to nowa wariacje dyniowa i jakos nie mozemy sie przkonac ;( ale z chorizo? hmmm... chyba sie skusze i zrobie maly kociolek.
MałgosiaZ pisze…
to musi być bardzo pyszne:)
Helka pisze…
Ślinka cieknie na sam widok! :))
naleśnik pisze…
Więc znowu dynia? No w sumie to taka jesienna potrawa ;))