Drozdzowe slimaczki z truskawkami i czekolada.
Niedziela przywitala nas pochmurnym niebiem i deszczem. Praktycznie padalo przez caly dzien z malymi przerwami. Na deser planowalam przygotowac orzezwiajace trifle (mialam nadzieje na piekny, goracy i sloneczny dzien). Pomyslalam jednak, ze najlepsze na taka pogode bedzie drozdzowe ciasto. Przejrzalam przepisy i znalazlam...mieciutkie, puszyste slimaczki z drozdzowego ciasta z truskawkami i kawalkami czekolady, polane smietanowa polewa. Idealne na deszcz za oknem :) Doskonale smakuja ze szklanka zimnego mleka albo popijane kawa z mlekiem. Zmniejszylam ilosc czekolady z dwoch tabliczek do jednej a to i tak moim zdaniem bylo duzo. Oczywiscie mozna calkowicie zrezygnowac z czekolady i przygotowac slimaczki tylko z owocami. Goraco polecam :)
Drozdzowe slimaczki z truskawkami i czekolada
Skladniki na ok. 16 sztuk:
50 g + 50 g bardzo miekkiego masla
200 ml mleka
500 g + troche maki pszennej
70 g + 5 lyzek cukru
szczypta soli
42 g swiezych drozdzy
1 srednie jajko
300 g truskawek
200 g gorzkiej czekolady (dalam tylko 100 g)
Polewa:
30 g kwasnej smietany
100 g cukru pudru
Przygotowac ciasto drozdzowe: 50 g masla stopic w rondelku na malym ogniu. Wlac mleko. 500 g maki wsypac do misy miksera, dodac 70 g cukru i szczypte soli, wymieszac. Drozdze wkruszyc do mieszanki mleka i masla, rozpuscic je mieszajac. Letnie mleko wlac do miski, dodac jajko i zagniatac ciasto za pomoca miksera az bedzie gladkie i bedzie odstawalo od scianek naczynia (ja wyrabialam ciasto przez 8 min., mozna tez oczywiscie wyrobic ciasto recznie). Przykryc, ostawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 45 min.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie: truskawki oplukac, osuszyc, usunac szypulki i pokroic w mala kostke. Czekolade posiekac. Wyrosniete ciasto krotko zagniesc a nastepnie rozwalkowac na posypanym maka blacie na prostokat o wymiarach 30x50 cm. Posmarowac miekkim maslem (ja rozsmarowalam maslo dlonia). Posypac 5 lyzkami cukru, rozlozyc truskawki, posypac posiekana czekolada. Zaczynajac od dluzszej strony zwinac ciasto w rulon a nastepnie pokroic na 16 kawalkow grubosci 3-4 cm.
Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Plaska okragla forme porcelanowa lub tortownice o srednicy 26 cm (lub kwadratowa o dl. 28 cm) wysmarowac maslem. Ukladac slimaczki z ciasta ciasno w formie (przecieta strona do dolu) i ponownie odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 min.
Wyrosniete ciasto wstawic do piekarnika, piec ok. 20-25 min. (pod koniec pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto zbyt mocno sie nie zrumienilo ale upieklo dobrze od dolu poniewaz truskawki puszczaja troche soku).
Przygotowac polewe: kwasna smietane wymieszac na gladko z cukrem purem. Upieczone slimaczki wyjac z piekarnika, gorace polac przygotowana polewa. Odstawic ciasto do wystygniecia.
Rada : slimaczki mozna podawac z dodatkiem marynowanych truskawek. W tym celu 500 g truskawek myjemy i kroimy w kostke. 3-4 galazki miety pluczemy, osuszamy, obrywamy listki z galazek i drobno siekamy. Do truskawek dodajemy posiekana miete i 2 lyzki cukru, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 min. do zamarynowania.
*zrodko: "Lecker" 6 (2012)
Komentarze
Pozdrawiam cieplutko ,milego dnia i tygodnia Ci zycze :)
Pozdrowienia!
Buzka ;*
Majeczko pięknie wyszło
pozdrawiam
M.
U na s w weekend był grad...
Pozdrowień moc ku Tobie!
:**
Pozdrawiam cieplutko:)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.