poniedziałek, 4 czerwca 2012

Drozdzowe slimaczki z truskawkami i czekolada.



Niedziela przywitala nas pochmurnym niebiem i deszczem. Praktycznie padalo przez caly dzien z malymi przerwami. Na deser planowalam przygotowac orzezwiajace trifle (mialam nadzieje na piekny, goracy i sloneczny dzien). Pomyslalam jednak, ze najlepsze na taka pogode bedzie drozdzowe ciasto. Przejrzalam przepisy i znalazlam...mieciutkie, puszyste slimaczki z drozdzowego ciasta z truskawkami i kawalkami czekolady, polane smietanowa polewa. Idealne na deszcz za oknem :) Doskonale smakuja ze szklanka zimnego mleka albo popijane kawa z mlekiem. Zmniejszylam ilosc czekolady z dwoch tabliczek do jednej a to i tak moim zdaniem bylo duzo. Oczywiscie mozna calkowicie zrezygnowac z czekolady i przygotowac slimaczki tylko z owocami. Goraco polecam :)



Drozdzowe slimaczki z truskawkami i czekolada

Skladniki na ok. 16 sztuk:
50 g + 50 g bardzo miekkiego masla
200 ml mleka
500 g + troche maki pszennej
70 g + 5 lyzek cukru
szczypta soli
42 g swiezych drozdzy
1 srednie jajko
300 g truskawek
200 g gorzkiej czekolady (dalam tylko 100 g)

Polewa:
30 g kwasnej smietany
100 g cukru pudru

Przygotowac ciasto drozdzowe: 50 g masla stopic w rondelku na malym ogniu. Wlac mleko. 500 g maki wsypac do misy miksera, dodac 70 g cukru i szczypte soli, wymieszac. Drozdze wkruszyc do mieszanki mleka i masla, rozpuscic je mieszajac. Letnie mleko wlac do miski, dodac jajko i zagniatac ciasto za pomoca miksera az bedzie gladkie i bedzie odstawalo od scianek naczynia (ja wyrabialam ciasto przez 8 min., mozna tez oczywiscie wyrobic ciasto recznie). Przykryc, ostawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 45 min.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie: truskawki oplukac, osuszyc, usunac szypulki i pokroic w mala kostke. Czekolade posiekac. Wyrosniete ciasto krotko zagniesc a nastepnie rozwalkowac na posypanym maka blacie na prostokat o wymiarach 30x50 cm. Posmarowac miekkim maslem (ja rozsmarowalam maslo dlonia). Posypac 5 lyzkami cukru, rozlozyc truskawki, posypac posiekana czekolada. Zaczynajac od dluzszej strony zwinac ciasto w rulon a nastepnie pokroic na 16 kawalkow grubosci 3-4 cm.

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Plaska okragla forme porcelanowa lub tortownice o srednicy 26 cm (lub kwadratowa o dl. 28 cm) wysmarowac maslem. Ukladac slimaczki z ciasta ciasno w formie (przecieta strona do dolu) i ponownie odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 min.

Wyrosniete ciasto wstawic do piekarnika, piec ok. 20-25 min. (pod koniec pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto zbyt mocno sie nie zrumienilo ale upieklo dobrze od dolu poniewaz truskawki puszczaja troche soku).

Przygotowac polewe: kwasna smietane wymieszac na gladko z cukrem purem. Upieczone slimaczki wyjac z piekarnika, gorace polac przygotowana polewa. Odstawic ciasto do wystygniecia.

Rada : slimaczki mozna podawac z dodatkiem marynowanych truskawek. W tym celu 500 g truskawek myjemy i kroimy w kostke. 3-4 galazki miety pluczemy, osuszamy, obrywamy listki z galazek i drobno siekamy. Do truskawek dodajemy posiekana miete i 2 lyzki cukru, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 min. do zamarynowania.





*zrodko: "Lecker" 6 (2012)

58 komentarzy:

  1. Po prostu suuuuuuuuuuuper Agus :) :)

    Pozdrawiam cieplutko ,milego dnia i tygodnia Ci zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje kochana :) Ja rowniez Cie pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. :)))) Dziekuje Beatko. Pozdrowienia.

      Usuń
  4. O rany, ale pyszności! wyglądają obłędnie, aż chce się po nie rękę wyciągać do monitora:)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Korniczku :) Ciesze sie, ze Ci sie podobaja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Bardzo ładne wyszło:) podobne do mojej strucli z makiem http://abcmojejkuchni.blogspot.com/search/label/Strucla%20z%20makiem Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Rzeczywiscie bardzo podobne. Twoja strucla wyglada cudownie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Takie ślimaczki są chyba ze wszystkim doskonałe, ale truskawki z czekoladą to wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz marza mi sie inne owoce :) Masz racje, ze wszyskimi owocami beda smakowac doskonale :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Wspaniałe ślimaczki i jakie smakowite!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Prawdziwe dzieło sztuki. Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Az sie zarumienilam :)) Dziekuje pieknie.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. Wygląda niesamowicie apetycznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepięknie, przepysznie i przewspaniale! U mnie pewnie nawet by nie zdążyły wystygnąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dziekuje :))) Czy na cieplo czy na zimno smakuja doskonale :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Wow! Wow! Wow! Majko! Zaszalalas na maxa ;D uwielbiam drozdzowe wypieki, kocham truskawki i czekolade! To cos dla mnie ;-) przepis zapisuje do zrobienia!

    Buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow Mysiu :)) Ciesze sie z Twoich zachwytow :)) Daj znac czy smakowalo :)

      Usciski.

      Usuń
  12. Słodko, pięknie i drożdżowo...przy Takim ślimaczku szybko bym to grypsko moje przepędziła :)

    Majeczko pięknie wyszło
    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo slodko Monis :) Slimaczki dobre na wszystko. Na grype tez :)) Duzo drowka Kochana :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. One są obłędne! Od patrzenia się na nie zaczynami mi burczeć w brzuchu. Zabieram się wobec tego do pracy. Miłego dnia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. Ciesze sie, ze Ci sie podobaja :) Podejrzewam, ze lepiej by sie pracowalo z takim slimaczkiem na talerzyku :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. O matko, dostałam ślinotoku patrząc na same zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Zapraszam w takim razie na kawe ))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. śliczne są te Twoje zawijańce!

    OdpowiedzUsuń
  16. truskawki i czekolada to cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ cudowne, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  18. kiedy zobaczyłam miniaturę u siebie w blogach, stwierdziłam, że będzie genialnie :) nie myliłam się. Jest pięknie, smacznie i genialnie :) ja też tak chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Znam i uwielbiam. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękna sprawa! Zgadzam się, drożdżowe ciasto jest najlepsze na zimno. Do tego gorąca herbata.

    OdpowiedzUsuń
  21. rewelacja! na pewno skorzystamy!

    OdpowiedzUsuń
  22. Majeczko, drożdżowe to ja zawsze, w każdej postaci - Twojego połączenia jeszcze nie próbowałam.
    U na s w weekend był grad...
    Pozdrowień moc ku Tobie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają obłędnie. A do tego są z truskawkami :) Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Majeczko, ślimaczki wyglądają tak kusząco pięknie! Cudowne. Uwielbiam drożdżowe z owocami.
    :**

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetne z wyglądu, a połączenie ekstra klasa;)

    OdpowiedzUsuń
  26. REWELACJA!!! muszą być pyszne i pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne! A z czekolady na pewno bym nie zrezygnowala ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Akurat teraz do kawusi bym poprosiła takiego zawijańca! :) Nie mogłabym się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  29. po prostu piękne!!! i apetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  30. Czekam piekarnika z wytęsknieniem. Piękne, musiało być też pyszne, uwielbiam takie 'drożdżówkowe'.

    OdpowiedzUsuń
  31. Te ślimaczki wyglądają po prostu bosko!

    OdpowiedzUsuń
  32. truskawki i czekolada to połączenie idealne, zwłaszcza w takim ślimakowym okryciu :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. wow!!! cudownie wygladaja te slimaczki, a do tego jeszcze tak pysznie nadziane:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Piękne zdjęcie i składniki i wykonanie i cała reszta :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pięknie Ci wyszło to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglądają cudownie! Pozdrawiam! :-))

    OdpowiedzUsuń
  37. Rany boskie. Takie coś powinni wydawać na receptę. ale czad!

    OdpowiedzUsuń
  38. Rewelacyjnie wyglądają! I zapewne sa niesamowicie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  39. Boskie, i smakowite juz od patrzenia na nie cukier poprawia humor hihihihihi ... zawsze mnie zachwycają te zdjecia na kulinarnych blogach. Jakw wy to robicie, że one są takie ładne?

    OdpowiedzUsuń
  40. te drożdżowe ślimaki wyglądają cudnie :) jak dostanę jeszcze truskawki zrobię na bank :) uwielbiam :) pozdrawiam, matka_Wariatka

    OdpowiedzUsuń
  41. Majeczko, upiekłam je z innym nadzieniem! świetne ciasto w obróbce! pycha!! :-))

    OdpowiedzUsuń