Megachrupiace szwedzkie gorfy.
Dzis znow bedzie na slodko :) Za kilka dni moj Maly Mezczyzna skonczy 4 latka i jestesmy wlasnie na etapie testowania przepisow na jego urodzinowe party. Na pierwszy rzut poszly szwedzkie gofry. Przepis znalazlam w ksiazce Leilii Lindholm "Noch ein Stück" (o Leilli pisalam juz tu: klik). Leila pisze, ze sa to najlepsze gofry na swiecie i jest w tym duzo prawdy. Nigdy jeszcze nie jadlam tak chrrrrrupiacych gofrow :) Przygotowane bez dodatku jajek i cukru, w swoim skladzie maja tylko wode, make i duzo smietany kremowki. Najlepsze sa zaraz po upieczeniu i parominutowym wystygnieciu ale nawet po kilku godzinach niewiele traca ze swojej chrupkosci. W Szwecji podaje sie je z dodatkiem bitej smietany i konfitury (ja podalam z creme fraiche i konfitura z czarnej porzeczki- rewelacja!:) Mozna tez wystudzone gofry zanurzac w roztopionej gorzkiej czekoladzie i po zastygnieciu serwowac je z lekko ubita smietana i konfitura zurawinowa. Goraco polecam i juz dzis zapraszam na kolejne gofrowe wpisy (na pewno bedzie ich jeszcze kilka :))
Chrupiace szwedzkie gofry
Skladniki na 10 sztuk:
275 ml zimnej wody
200 g maki pszennej
szczypta soli
400 ml smietany kremowki (30%)
stopione maslo do gofrownicy
Zimna wode wlac do miski, dodac make i szczypte soli, wymieszac. Smietane kremowke ubic na sztywno i krotko przed pieczeniem gofrow dodac ja do ciasta, ostroznie wymieszac (masa bedzie dosyc gesta).
Rozgrzac gofrownice, posmarowac ja lekko maslem. Za pomoca duzej lyzki nakladac porcje ciasta i piec gofry na zlotobrazowo przez kilka minut (maja byc dobrze wypieczone, wtedy beda chrupiace).
Podawac natychmiast po upieczeniu (poniewaz wtedy sa najbardziej chrupiace) posypane cukrem pudrem, z dodatkiem bitej smietany, creme fraiche i konfitura lub z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Zjadłabym goferka;)
Synusiowi zyczę uśmiechu, wszystkiego co najlepsze!:)
Swietny przepis, idealny dla uczulonych na jajka, porywam do wykorzystania i przekazania znajomym... Serdecznosci Majeczko,
Anna
A i ta Lela fantastyczna - gdyby tak Ktoś chciał ja przetłumaczyć na polski...
Zalamalam sie, bo 400 ml kremowki poszlo do smieci, no i rodzina obeszla sie smakiem. Co zrobilam nie tak ? Dodam, ze mam dobra i wydajna gofrownice...
W przepisie nie ma ani jajek, ani cukru, tylko woda, maka i kremowka, tak? Pytam, bo nigdy nie spotkalam sie z takim skladem, moze uciekl ci jakis skladnik po drodze?
Mnie sie zapsupa gofrownica, ale po egzaminach kupuje ;D
Buziaki ;*
:( Kto mi takie zrobi ?