poniedziałek, 11 czerwca 2012

Ciasteczka z maslem orzechowym.



W lodowce juz od dluzszego czasu stal napoczety sloik masla orzechowego zas w kuchennej szafce znalazlam pol puszki orzeszkow ziemnych. Postanowilam upiec wiec ciasteczka, ktore pieklam juz kilka razy ale nie znalazly sie do tej pory na blogu. Pyszne slodko-slone ciasteczka z maslem orzechowym i kawalkami orzeszkow ziemnych. Zaraz po wystygnieciu cudownie chrupia a kiedy poleza kilka dni w kuchennej szafce troche miekna i staja sie lekko ciagnace. Z podanych skladnikow wychodzi ok. 35 dosyc duzych ciastek (mozna tez zrobic mniejsze wtedy bedzie ich oczywiscie wiecej). Goraco polecam :)



Ciasteczka z maslem orzechowym

Skladniki na 35 ciasteczek:
125 g miekkiego masla
150 g masla z orzeszkow ziemnych z kawalkami orzechow
250 g cukru
1 jajko, lekko rozklocone
160 g maki pszennej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g niesolonych orzeszkow ziemnych, posiekanych

Duza blaszke (z wyposazenia piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Maslo zmiksowac w misce z maslem orzechowym na kremowa mase. Stopniowo, ciagle ucierajac, wsypywac cukier. Nastepnie dodac jajko, zmiksowac. Na koniec wsypac make, proszek do pieczenia i sol, wszystko razem dokladnie zmiksowac. Dodac posiekane orzeszki ziemne, dokladnie wymieszac. Powstala mase wylozyc na folie spozywcza (masa jest dosyc rzadka), dokladnie zawinac formujac kule i wlozyc na 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Wyjac ciasto z lodowki, za pomoca lyzki odrywac kawalki ciasta i toczyc w dloniach kulki. Ukladac je na blasze zachowujac 5 cm odstepy, poniewaz ciasteczka podczas pieczenia bardzo rosna. Lekko splaszczyc kazda kule za pomoca lyzki maczanej w zimnej wodzie.

Wstawic blache do piekarnika i piec ciasteczka przez 15 min. (ja pieklam 12 min., nalezy bardzo uwazac, poniewaz bardzo szybko sie rumienia). Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic na 5 min. na blasze* a nastepnie przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia. Przygotowac kolejna partie ciastek i piec jak powyzej.



* ciasteczka zaraz po upieczeniu sa bardzo miekkie i ciezko je zdjac z blachy, po chwili jednak lekko twardnieja dlatego wazne jest, aby odczekac 5 min. zanim przelozymy je na kuchenna kratke

**zrodlo przepisu: Susanna Tee "1001 Kekse"

31 komentarzy:

  1. ciasteczka z czerwoną krateczką i szklanką mleka są tak apetyczne, że nic tylko pędzić do sklepu po masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje pierwsze skojarzenie z ciasteczkami - mleko. Nie przepadam za masłem orzechowym bo strasznie mnie zamula ale jedno ciastko czy dwa do kawy, która stoi przede mną podchwyciłbym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie bardzo! To chyba moj ulubiony sposob na wykorzystanie nadmiaru masla orzechowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Właśnie się zastanawiałam co zrobić z napoczętym słoiczkiem masła orzechowego, bo jak na razie zbyt często wpadam na pomysł wyjadania go palcami:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam!!! pełne smaku i mega sycące... ehhh...

    OdpowiedzUsuń
  6. Majeczko, słyszę jak chrupią...! Bardzo lubię ciasteczka orzechowe i ich zapach podczas pieczenia...:). Wolę jednak z dobrą Earl Grey, choć czasami zdecyduję się na mleko.

    Dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis! Zrobię nareszcie ciastka z masłem orzechowym, bo i mi rzeczone masło czeka na łaskę w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają, już wyobrażam sobie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, pyszne :) Robiłam kiedyś podobne, wypieki z masłem orzechowym są bardzo smaczne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja ostatnio robiłam, ale wyszły nie takie jak powinny więc wylądowały jako spód do deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis na pewno się przyda, u mnie często zaczo orzeechow

    OdpowiedzUsuń
  12. zalega masło orzechowe miało byc :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe. Takich orzechowych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie piekłam żadnych ciastek. Ale jeszcze trzy tygodnie i nie wyjdę z kuchni:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne! Małe cudne ciastka. Jeszcze takich z masłem orzechowym nie robiłam. Musze spróbować.
    Pozdrawiam Majeczko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej, ale one są ładne!
    dostanę jednego? pochrupię z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne ciasteczka, a jak pieknie wygladaja :)

    mniam, mniam.. chetnie bym sobie pochrupala takie ;-)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiamy słodko-słone ciasteczka. Twoje wyszły jak malowane! Sliczne, zapisuję przepis :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  19. To są ciasteczka mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  20. mam wieeelką ochotę na Twoje ciastko.
    czyste zdjęcia- bardzo lubię ♥

    OdpowiedzUsuń
  21. jak mogłaś tak długo nie opublikować przepisu na tak cudne ciasteczka, :) też chyba mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. a u mnie masła brak-muszę uzupełnić zapasy, bo ciasteczka świetnie wyglądają :) uściski

    OdpowiedzUsuń
  23. Za taką słodko-słoną harmonię ostatnio pokochałam lody "słony karmel" :) Te ciasteczka są w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Maju, no właśnie. A ja dzisiaj kupiłam orzeszki na przemiał ;) Także może częśc poświęce na to! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ja robię podobne tylko używam nutelki ;))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. W sam raz na raz :) Idealne śniadanko dla łasuchów - palce lizać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Dobra, zrobiłam przed chwilą. Trochę zmodytyfikowałam przepis, dodając kakao. Masa wyszla drastycznie rzadka, dodałam trochę więcej mąki - i nic... miskę z masą zawiniętą w folię spożywczą włożyłam do lodówki i sobie czekam teraz aż się schłodzi... czy coś z tego będzie? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisalam w przepisie, ze masa bedzie dosyc rzadka... Mam nadzieje, ze maslo dodalas miekkie a nie rozpuszczone? Jesli trzeba schladzaj ja troche dluzej (maslo scisnie mase). Ciasteczka powinny wyjsc. Mnie jak widac wyszly :)

      Usuń