Ciasteczka z maslem orzechowym.
W lodowce juz od dluzszego czasu stal napoczety sloik masla orzechowego zas w kuchennej szafce znalazlam pol puszki orzeszkow ziemnych. Postanowilam upiec wiec ciasteczka, ktore pieklam juz kilka razy ale nie znalazly sie do tej pory na blogu. Pyszne slodko-slone ciasteczka z maslem orzechowym i kawalkami orzeszkow ziemnych. Zaraz po wystygnieciu cudownie chrupia a kiedy poleza kilka dni w kuchennej szafce troche miekna i staja sie lekko ciagnace. Z podanych skladnikow wychodzi ok. 35 dosyc duzych ciastek (mozna tez zrobic mniejsze wtedy bedzie ich oczywiscie wiecej). Goraco polecam :)
Ciasteczka z maslem orzechowym
Skladniki na 35 ciasteczek:
125 g miekkiego masla
150 g masla z orzeszkow ziemnych z kawalkami orzechow
250 g cukru
1 jajko, lekko rozklocone
160 g maki pszennej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g niesolonych orzeszkow ziemnych, posiekanych
Duza blaszke (z wyposazenia piekarnika) wylozyc papierem do pieczenia. Maslo zmiksowac w misce z maslem orzechowym na kremowa mase. Stopniowo, ciagle ucierajac, wsypywac cukier. Nastepnie dodac jajko, zmiksowac. Na koniec wsypac make, proszek do pieczenia i sol, wszystko razem dokladnie zmiksowac. Dodac posiekane orzeszki ziemne, dokladnie wymieszac. Powstala mase wylozyc na folie spozywcza (masa jest dosyc rzadka), dokladnie zawinac formujac kule i wlozyc na 30 min. do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Wyjac ciasto z lodowki, za pomoca lyzki odrywac kawalki ciasta i toczyc w dloniach kulki. Ukladac je na blasze zachowujac 5 cm odstepy, poniewaz ciasteczka podczas pieczenia bardzo rosna. Lekko splaszczyc kazda kule za pomoca lyzki maczanej w zimnej wodzie.
Wstawic blache do piekarnika i piec ciasteczka przez 15 min. (ja pieklam 12 min., nalezy bardzo uwazac, poniewaz bardzo szybko sie rumienia). Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic na 5 min. na blasze* a nastepnie przelozyc na kuchenna kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia. Przygotowac kolejna partie ciastek i piec jak powyzej.
* ciasteczka zaraz po upieczeniu sa bardzo miekkie i ciezko je zdjac z blachy, po chwili jednak lekko twardnieja dlatego wazne jest, aby odczekac 5 min. zanim przelozymy je na kuchenna kratke
**zrodlo przepisu: Susanna Tee "1001 Kekse"
Komentarze
Dobrego tygodnia!
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam Majeczko:)
dostanę jednego? pochrupię z chęcią!
mniam, mniam.. chetnie bym sobie pochrupala takie ;-)
Buziaki ;*
M.
czyste zdjęcia- bardzo lubię ♥
pozdrawiam
Pozdrawiam