Papryka faszerowana mielona wolowina, oliwkami, rodzynkami i orzechami wloskimi.
Po ostatnich slodkosciach nadszedl wreszcie czas na bardziej wytrawne dania. Zapraszam wiec na pyszna papryke faszerowana mielona wolowina z dodatkiem czarnych oliwek, orzechow wloskich i rodzynek. Zapiekamy ja razem z pomidorami posypanymi listkami bazylii. Taka papryka to swietne letnie danie nie tylko na obiad czy kolacje ale rowniez jako danie dla gosci. Swietnie sie prezentuje na stole i oczywiscie rownie swietnie smakuje (trzeby tylko pamietac aby bardzo dobrze doprawic farsz). Papryke pieklam wg przepisu 40 min., temp. pieczenia ustawilam na 200°C (w przepisie zapomiano jej podac:) jednak papryki nie byly do konca tak miekkie jak sie spodziewalam. Polecam wiec albo zwiekszyc temperature (uwaga na odciete czesci papryki bo szybko sie przypiekaja, dobrze jest je przykryc folia aluminiowa) albo piec 10-15 min. dluzej. Polecam :)
Papryka faszerowana mielona wolowina, oliwkami, rodzynkami i orzechami wloskimi
Skladniki na 4 porcje:
4 duze zolte papryki
8 pomidorow (dalam pomidory z puszki wraz z sokiem, 400g)
Nadzienie:
500 g mielonej wolowiny
1 niewielka cebula
3 zabki czosnku (dalam troche suszonego czosnku)
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
2 kyzki czarnych oliwek
2 lyzki rodzynek
1 lyzka bialego wytrawnego wina
2 lyzki posiekanych orzechow wloskich
1 lyzeczka mielonej ostrej papryki
sol
swiezo mielony pieprz
1 jajko
1 lyzka oliwy
2 lyzki masla
1 lyzka posiekanych listkow bazylii
Posiekana cebule i zmiazdzony czosnek zeszklic na oliwie, dodac mielona papyke, mieso, wymieszac i smazyc 8 min. Przestudzic. Rodzynki zalac winem. Oliwki pokroic w paski i razem z rodzynkami, natka, orzechami i jajkiem dodac do miesa (ja dodalam jajko, jak mieso lekko juz przystyglo). Wszystko wymieszac, przyprawic dobrze sola i pieprzem.
Pomidory sparzyc , obrac, pokroic na cwiartki (pomidory z puszki wystarczy pokroic). Z papryk odciac gorne czesci wraz z ogonkami. Przez postale otwory usunac nasiona.
Napelnic straki farszem, ustawic pionowo w natluszczonej formie, oblozyc pomidorami, posypanymi bazylia. Polac stopnionym maslem. Zapiekac okolo 40 min. w temp. 200°C.
*zrodlo: ksiazeczka "Pomysly na dania z papryka" dolaczona do "Poradnika Domowego"
Komentarze
Buziaki ;*
cudowne smaki, taak... iście czerwcowy obiad!
Pozdrowienia :)
przepiękne i przesmaczne!
Wspaniałe kolory.
Pozdrawiam Cię ciepło.
M.