piątek, 8 czerwca 2012

Chrupiace kawalki kurczaka z szalwia, sosem pomidorowym i fasola.



Kurczak pojawia sie na moim stole bardzo czesto. Pieczony, duszony, w calosci lub w kawalkach. W kazdej postaci smakuje doskonale. Tydzien temu skusilam sie na chrupiace kawalki miesa z udek drobiowych z szalwia, sosem pomidorowym i biala fasola. Mieso przed smazeniem zostaje zamarynowane w oliwie, soku z cytryny i szalwii. Po usmazeniu jest pysznie chrupiace i aromatyczne. Podane z pomidorowo-fasolowym sosem i chrupiacymi listkami szalwii staje sie wspaniala kompozycja smakow... Danie bardzo proste i pyszne. Chcialoby sie powiedziec, ze rowniez szybkie w przygotowaniu ale niestety z oddzieleniem udek od kosci bylo troche "zabawy" (nie potrafie podac Wam sposobu na szybkie zalatwienie tej sprawy, jesli ktos ma sprawdzony sposob to bede wdzieczna za wskazowki:)) Polecam.



Chrupiace kawalki kurczaka z szalwia, sosem pomidorowym i fasola

Skladniki na 4 porcje:
4 podudzia z kurczaka (po ok. 250 g kazde)
4 galazki szalwii
1-2 cytryny (niewoskowane)
sol
mielony pieprz
szczypta cukru
8 lyzek oliwy
3 cebule (dalam jedna)
2 zabki czosnku
1 lyzka koncentratu pomidorowego
500 g pomidorow z puszki
2 puszki (po 425 g) bialej, duzej fasoli

Udka kurczaka oplukac, osuszyc, oddzielic mieso od kosci trzymajac za koncowke podudzia i przesuwajac noz wzdluz kosci. Pokroic mieso na nieduze kawalki. Szalwie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Polowe szalwii posiekac, reszte odlozyc.

Jedna cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec z niej skorke. Z obydwu cytryn wycisnac sok. Do miski wlac 4-5 lyzek soku z cytryny, 4 lyzki oliwy, dodac skorke starta z cytryny, posiekana szalwie i 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu, wymieszac. Wrzucic pokrojne mieso z udek, dobrze wymieszac. Przykryc miske folia spozywcza i wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz. do zamarynowania.

Cebule i czosnek obrac. Cebule drobno pokroic, czosnek przecisnac przez praske. W duzym rondlu (lub na glebokiej patelni) rozgrzac 4 lyzki oliwy, wrzucic cebule i czosnek, zeszklic na malym ogniu. Pomidory pokroic, dodac do cebuli a nastepnie wlac 250 ml wody. Zagotowac i gotowac przez 5-6 min. Kukurydze osaczyc na sicie, przelac woda, dobrze ponownie osaczyc. Dodac do sosu pomidorowego i gotowac kolejne 4 min. Doprawic do smaku sola, pieprzem i szczypta cukru.

Rozgrzac dwie patelnie (bez tluszczu). Wylozyc na nie mieso razem z marynata i smazyc, ciagle mieszajac, ok 10 min. az stanie sie rumiane i chrupiace. W polowie smazenia dodac pozostale listki szalwii i smazyc dalej razem z miesem. Oproszyc mieso sola i pieprzem.

Sos pomidorowo-fasolowy wylozyc do glebokich talerzy, na wierzchu ulozyc usmazone mieso i listki szalwii. Posypac skorka cytrynowa. Podawac z bagietka (ja podalam z ryzem).



*zrodlo przepisu: "Lecker" 5 (2012)

23 komentarze:

  1. Fajnie wygląda to danie i na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne :) Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  2. A moja szałwia nie przeżyła rozstania na tydzień, a wiązałam z nią duże nadzieje. Wpraszam się na obiad! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiala strasznie tesknic i umarla wreszcie z tej tesknoty :))) A na obiad zapraszam oczywiscie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Uwielbiam takie potrawki. Szczególnie bardzo aromatyczne. Szałwia tutaj bardzo ciekawie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ktoz to mnie odwiedzil? :)) Smakuje tez dosyc ciekawie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Alez to pysznie wygląda! Mniam, cudowny ,smaczny widok.:)
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznosci Majko ;*
    uwielbiam Twoje propozycje! Sa rewelacyjne ;-)

    piekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kochana :) A z tymi zdjeciami to bez przesady... :)))

      Usciski.

      Usuń
  6. Uwielbiam kurczaka, ale nigdy nie mam na niego pomysłu. Dziękuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) To naprawde pyszne danie wiec polecam z czystym sumieniem :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. piękne zdjęcia, śliczna zastawa stołowa - talerz, znaczy się xd
    a danie? podoba mi się! lubię takie syte, jednogarnkowe potrawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) A ten talerz i kilka innych zdobyty na targu staroci :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziekuje polecam i pozdrawiam :))

      Usuń
  9. Majeczko, ale ten talerz jest piekny, prezentuje sie naprawde super:)
    a danie tez zapowiada sie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Aga :) To pierwszy ze zbieranej kolekcji wyszperany na targu staroci :))

      Usciski.

      Usuń
  10. ależ pyszności u Ciebie!!! wpraszam się jak zwykle:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Majko, masz prześliczny talerz.
    Zdjęcia takie, że chciałabym wziąć łyżkę takiej fasolki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajne połączenie kurczaka i szałwii...i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń