Chrupiace kawalki kurczaka z szalwia, sosem pomidorowym i fasola.
Kurczak pojawia sie na moim stole bardzo czesto. Pieczony, duszony, w calosci lub w kawalkach. W kazdej postaci smakuje doskonale. Tydzien temu skusilam sie na chrupiace kawalki miesa z udek drobiowych z szalwia, sosem pomidorowym i biala fasola. Mieso przed smazeniem zostaje zamarynowane w oliwie, soku z cytryny i szalwii. Po usmazeniu jest pysznie chrupiace i aromatyczne. Podane z pomidorowo-fasolowym sosem i chrupiacymi listkami szalwii staje sie wspaniala kompozycja smakow... Danie bardzo proste i pyszne. Chcialoby sie powiedziec, ze rowniez szybkie w przygotowaniu ale niestety z oddzieleniem udek od kosci bylo troche "zabawy" (nie potrafie podac Wam sposobu na szybkie zalatwienie tej sprawy, jesli ktos ma sprawdzony sposob to bede wdzieczna za wskazowki:)) Polecam.
Chrupiace kawalki kurczaka z szalwia, sosem pomidorowym i fasola
Skladniki na 4 porcje:
4 podudzia z kurczaka (po ok. 250 g kazde)
4 galazki szalwii
1-2 cytryny (niewoskowane)
sol
mielony pieprz
szczypta cukru
8 lyzek oliwy
3 cebule (dalam jedna)
2 zabki czosnku
1 lyzka koncentratu pomidorowego
500 g pomidorow z puszki
2 puszki (po 425 g) bialej, duzej fasoli
Udka kurczaka oplukac, osuszyc, oddzielic mieso od kosci trzymajac za koncowke podudzia i przesuwajac noz wzdluz kosci. Pokroic mieso na nieduze kawalki. Szalwie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Polowe szalwii posiekac, reszte odlozyc.
Jedna cytryne sparzyc, osuszyc, zetrzec z niej skorke. Z obydwu cytryn wycisnac sok. Do miski wlac 4-5 lyzek soku z cytryny, 4 lyzki oliwy, dodac skorke starta z cytryny, posiekana szalwie i 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu, wymieszac. Wrzucic pokrojne mieso z udek, dobrze wymieszac. Przykryc miske folia spozywcza i wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz. do zamarynowania.
Cebule i czosnek obrac. Cebule drobno pokroic, czosnek przecisnac przez praske. W duzym rondlu (lub na glebokiej patelni) rozgrzac 4 lyzki oliwy, wrzucic cebule i czosnek, zeszklic na malym ogniu. Pomidory pokroic, dodac do cebuli a nastepnie wlac 250 ml wody. Zagotowac i gotowac przez 5-6 min. Kukurydze osaczyc na sicie, przelac woda, dobrze ponownie osaczyc. Dodac do sosu pomidorowego i gotowac kolejne 4 min. Doprawic do smaku sola, pieprzem i szczypta cukru.
Rozgrzac dwie patelnie (bez tluszczu). Wylozyc na nie mieso razem z marynata i smazyc, ciagle mieszajac, ok 10 min. az stanie sie rumiane i chrupiace. W polowie smazenia dodac pozostale listki szalwii i smazyc dalej razem z miesem. Oproszyc mieso sola i pieprzem.
Sos pomidorowo-fasolowy wylozyc do glebokich talerzy, na wierzchu ulozyc usmazone mieso i listki szalwii. Posypac skorka cytrynowa. Podawac z bagietka (ja podalam z ryzem).
*zrodlo przepisu: "Lecker" 5 (2012)
Komentarze
Buziaki:*
uwielbiam Twoje propozycje! Sa rewelacyjne ;-)
piekne zdjecia :)
a danie? podoba mi się! lubię takie syte, jednogarnkowe potrawki.
a danie tez zapowiada sie smakowicie:)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Zdjęcia takie, że chciałabym wziąć łyżkę takiej fasolki:)