Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku.



Pyszne placuszki z cukinii, doskonale zarowno na cieplo, jak i na zimno. Cudownie smakuja i pachna ziolami: koperkiem, mieta i natka pietruszki. Do tego jogurtowy dip z dodatkiem ziol. Prawdziwie letnie danie. A co najwazniejsze - robi sie je naprawde szybko. Przepis Agnieszki Kreglickiej. Polecam :)

Podczas przygotowania placuszkow wazne jest dokladne odcisniecie cukinii. Jesli tego nie zrobimy masa bedzie zbyt rzadka a placuszki beda sie rozpadac podczas smazenia. Gdyby mimo wszystko ciasto bylo zbyt "luzne" proponuje dodac wiecej bulki tartej (a nie maki, jak to jest w przepisie, poniewaz "zabija" ona smak cukinii). Przegladajac przepisy w internecie znalazlam przepis, w ktorym polecano aby z masy formowac kotleciki, lekko smarowac je rozmaconym jajkiem (nie zanurzac w jajku bo moga sie wtedy rozpasc) a nastepnie obsypac bulka tarta i dopiero smazyc. Chetnie wyprobuje taka wersje kolejnym razem bo placuszki naprawde doskonale smakowaly :)



Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku

Skladniki:
3 cukinie
2 jajka
1 szkl. bulki tartej
4 lyzki startego zoltego sera
1/2 duzego peczka ziol mieszanych: koperku, miety, natki pietruszki
sol
pieprz
oliwa do smazenia

Sos:
1/2 duzego peczka ziol: koperku i miety (ja dalam tez posiekana natke)
2 zabki czosnku
400 g jogurtu naturalnego (dalam grecki)

Cukinie umyc i zetrzec ze skorka na tarce o duzych oczkach. Posolic i odstawic na sitku na 15-20 min., az pusci sok.

Zrobic sos: ziola oplukac, osuszyc, drobno posiekac wraz z czosnkiem i wymieszac z jogurtem, posolic do smaku, odstawic.

Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pol peczka poszatkowanych ziol. Doprawic do smaku pieprzem, wymieszac. Gdyby ciasto bylo za rzadkie, mozna dodac odrobine maki (lub bulki tartej).

Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac lyzka porcje ciasta. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem.



* zrodlo przepisu: ksiazeczka "Kuchnia grecka" dolaczona do "Poradnika domowego"

Komentarze

Emma pisze…
Wyglądają pięknie, jestem przekonana, że smakowały wyśmienicie. Na pewno wypróbuję Twój przepis, robiłam kiedyś podobne, ale bez sera, ale ser kusi :))
uściski!
Juska pisze…
Aż ślinka cieknie, kolejny pomysł na moje cukinie :) Dziękuję :)
Gosia pisze…
wspaniale wygladaja i masz racje z ta maka,robilam niedawno placuszki z feta i dalam wiecej maki i stracily wlasnie na cukiniowym smaku,ale planuje je ponownie zrobic,wiec bede wiedziec juz,co dodac :)

Usciski :)
Lubię cukiniowe placuszki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
Piegowata pisze…
Wyglądają niesamowicie! Narobiłas mi nieziemskiego smaka na nie! Fajnie, że wróciłaś:)))
Amber pisze…
Majko,cudownie wyglądają!
Uwielbiam cukinię i wszystkie dyniowate.
I miło,że jesteś.
Pozdrowienia!
Monica pisze…
Ach, chodzą za mną te placuszki już od dawna i zawsze o nich zapominam w odpowiedniej chwili.

Prześliczne zdjęcia, na widok placuszków ślina mi cieknie :)
kornik pisze…
Świetne! chyba muszę wypróbować ten przepis na domownikach;)
Wyglądaje bardzo apetycznie, przepis idealny. Na pewno spróbuje : )
kabamaiga pisze…
Chyba sobie zrobię na kolację.
dorota20w pisze…
uroczo wyglądają
Karmel-itka pisze…
wyglądają cudownie. z całą pewnością rozpływały się w ustach. i na bank zniknęły w ekspresowym tempie!
naprawdę, świetne.
andzia-35 pisze…
O, piękne! Zrobię je na pewno!:))
Maggie pisze…
Piekne zdjecia, az zachecaja do zrobienia takich placuszkow!
aga pisze…
wspaniale placuszki:-) wygladaja bardzo smakowicie:-)
Patrycja Reszko pisze…
Fajny pomysł na jutrzejszy obiad!
wiosenka27 pisze…
Robiłam podobne. Pyszne były:)
Dorotas30 pisze…
Wyglądają przepysznie i do tego jeszcze ten sosik,poezja:)
majko, ja te robię placuszki z cukinii:) W weekend jadę do mamy po cukinię( miedzy innymi) i będę smażyć. Uwielbiam!
Nieśka pisze…
Mmmm, też bardzo w moim typie:) Zielonnnnyyyyyy!
thiessa pisze…
Uwielbiam. Ta mieta jest w tym przepisie po prostu niezbedna. Daje to cos.
Pieknie sie prezentuja na zdjeciu.
Kasia pisze…
wyglądają apetycznie, a z tym sosem to już w ogóle muszą byc pyszne :)
Agnieszka pisze…
Uwielbiam! I tez robie z serem:)
A ten creme brulee z poprzedniego wpisu kuszacy bardzo!:)
Pozdrawiam cieplo!
lo pisze…
Uwielbiam takie placuszki. To jedno z moich letnich dań.
Anonimowy pisze…
Majka, przede wszystkim wspaniale, że wróciłaś!!!
Oba przepisy pachną wprost z monitora komputera. Stanowczo do wypróbowania! Przepisy już się drukują ;)
Pzdr gorąco Aniado
Majana pisze…
Piękne zdjęcia! Pełne zieleni i takich pyszności. Podobają mi się te placuszki Majeczko.
Uściski slę:)
Bea pisze…
Kocham takie cukiniowe placuszki! Latem to wrecz wymarzony obiad, prawda? :)

Pozdrawiam serdecznie Majko!
afterschool pisze…
placki z cukini sa przepyszne :)
piegusek1976 pisze…
bardzo lubię te placuszki z dodatkiem fety, smakują przepysznie :) Twoje Agnieszko wyglądają megaapetycznie!!!
PS
super że jesteś znowu z nami :)
buziole
Wyglądają bardzo apetycznie i kuszą. :) A ja mam sporo cukinii, więc już wiem co jutro będę jadła. ;) ps. podzielę się później wrażeniami. :)
buruuberii pisze…
Majko, fantastycznie ze podajesz ten przepis, wlasnei potrzebowalam jakichs sprawdzonych cukinio-plackow, teraz tylko gdy dopadne cukinie z maminej grzadkie wiem co bedzie! Sciskam :)
skoraq cooks pisze…
Twoje placuszki wyglądają wspaniale. Pyszności :-)
Kasia pisze…
śliczne zdjęcia :) to ja je też zrobię!!
misbasia pisze…
Też lubimy takie cukiniowe placuszki, i koniecznie z sosem z dodatkiem czosnku :)
wspaniale, jutro biegnę po cukinię ;)
Bea pisze…
Majko, pozwolilam sobie dodac linka do Ciebie a propos 'moich' placuszkow z feta, mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko...

Pozdrawiam!

http://www.beawkuchni.com/2011/09/placuszki-z-cukini.html