poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku.



Pyszne placuszki z cukinii, doskonale zarowno na cieplo, jak i na zimno. Cudownie smakuja i pachna ziolami: koperkiem, mieta i natka pietruszki. Do tego jogurtowy dip z dodatkiem ziol. Prawdziwie letnie danie. A co najwazniejsze - robi sie je naprawde szybko. Przepis Agnieszki Kreglickiej. Polecam :)

Podczas przygotowania placuszkow wazne jest dokladne odcisniecie cukinii. Jesli tego nie zrobimy masa bedzie zbyt rzadka a placuszki beda sie rozpadac podczas smazenia. Gdyby mimo wszystko ciasto bylo zbyt "luzne" proponuje dodac wiecej bulki tartej (a nie maki, jak to jest w przepisie, poniewaz "zabija" ona smak cukinii). Przegladajac przepisy w internecie znalazlam przepis, w ktorym polecano aby z masy formowac kotleciki, lekko smarowac je rozmaconym jajkiem (nie zanurzac w jajku bo moga sie wtedy rozpasc) a nastepnie obsypac bulka tarta i dopiero smazyc. Chetnie wyprobuje taka wersje kolejnym razem bo placuszki naprawde doskonale smakowaly :)



Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku

Skladniki:
3 cukinie
2 jajka
1 szkl. bulki tartej
4 lyzki startego zoltego sera
1/2 duzego peczka ziol mieszanych: koperku, miety, natki pietruszki
sol
pieprz
oliwa do smazenia

Sos:
1/2 duzego peczka ziol: koperku i miety (ja dalam tez posiekana natke)
2 zabki czosnku
400 g jogurtu naturalnego (dalam grecki)

Cukinie umyc i zetrzec ze skorka na tarce o duzych oczkach. Posolic i odstawic na sitku na 15-20 min., az pusci sok.

Zrobic sos: ziola oplukac, osuszyc, drobno posiekac wraz z czosnkiem i wymieszac z jogurtem, posolic do smaku, odstawic.

Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pol peczka poszatkowanych ziol. Doprawic do smaku pieprzem, wymieszac. Gdyby ciasto bylo za rzadkie, mozna dodac odrobine maki (lub bulki tartej).

Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac lyzka porcje ciasta. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem.



* zrodlo przepisu: ksiazeczka "Kuchnia grecka" dolaczona do "Poradnika domowego"

37 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie, jestem przekonana, że smakowały wyśmienicie. Na pewno wypróbuję Twój przepis, robiłam kiedyś podobne, ale bez sera, ale ser kusi :))
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, kolejny pomysł na moje cukinie :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wygladaja i masz racje z ta maka,robilam niedawno placuszki z feta i dalam wiecej maki i stracily wlasnie na cukiniowym smaku,ale planuje je ponownie zrobic,wiec bede wiedziec juz,co dodac :)

    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię cukiniowe placuszki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niesamowicie! Narobiłas mi nieziemskiego smaka na nie! Fajnie, że wróciłaś:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Majko,cudownie wyglądają!
    Uwielbiam cukinię i wszystkie dyniowate.
    I miło,że jesteś.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, chodzą za mną te placuszki już od dawna i zawsze o nich zapominam w odpowiedniej chwili.

    Prześliczne zdjęcia, na widok placuszków ślina mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! chyba muszę wypróbować ten przepis na domownikach;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądaje bardzo apetycznie, przepis idealny. Na pewno spróbuje : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba sobie zrobię na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają cudownie. z całą pewnością rozpływały się w ustach. i na bank zniknęły w ekspresowym tempie!
    naprawdę, świetne.

    OdpowiedzUsuń
  12. O, piękne! Zrobię je na pewno!:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekne zdjecia, az zachecaja do zrobienia takich placuszkow!

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniale placuszki:-) wygladaja bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł na jutrzejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobne. Pyszne były:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają przepysznie i do tego jeszcze ten sosik,poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  18. majko, ja te robię placuszki z cukinii:) W weekend jadę do mamy po cukinię( miedzy innymi) i będę smażyć. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm, też bardzo w moim typie:) Zielonnnnyyyyyy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam. Ta mieta jest w tym przepisie po prostu niezbedna. Daje to cos.
    Pieknie sie prezentuja na zdjeciu.

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają apetycznie, a z tym sosem to już w ogóle muszą byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam! I tez robie z serem:)
    A ten creme brulee z poprzedniego wpisu kuszacy bardzo!:)
    Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie placuszki. To jedno z moich letnich dań.

    OdpowiedzUsuń
  24. Majka, przede wszystkim wspaniale, że wróciłaś!!!
    Oba przepisy pachną wprost z monitora komputera. Stanowczo do wypróbowania! Przepisy już się drukują ;)
    Pzdr gorąco Aniado

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne zdjęcia! Pełne zieleni i takich pyszności. Podobają mi się te placuszki Majeczko.
    Uściski slę:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham takie cukiniowe placuszki! Latem to wrecz wymarzony obiad, prawda? :)

    Pozdrawiam serdecznie Majko!

    OdpowiedzUsuń
  28. placki z cukini sa przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo lubię te placuszki z dodatkiem fety, smakują przepysznie :) Twoje Agnieszko wyglądają megaapetycznie!!!
    PS
    super że jesteś znowu z nami :)
    buziole

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają bardzo apetycznie i kuszą. :) A ja mam sporo cukinii, więc już wiem co jutro będę jadła. ;) ps. podzielę się później wrażeniami. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Majko, fantastycznie ze podajesz ten przepis, wlasnei potrzebowalam jakichs sprawdzonych cukinio-plackow, teraz tylko gdy dopadne cukinie z maminej grzadkie wiem co bedzie! Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Twoje placuszki wyglądają wspaniale. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. śliczne zdjęcia :) to ja je też zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Też lubimy takie cukiniowe placuszki, i koniecznie z sosem z dodatkiem czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Majko, pozwolilam sobie dodac linka do Ciebie a propos 'moich' placuszkow z feta, mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko...

    Pozdrawiam!

    http://www.beawkuchni.com/2011/09/placuszki-z-cukini.html

    OdpowiedzUsuń