Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku.
Pyszne placuszki z cukinii, doskonale zarowno na cieplo, jak i na zimno. Cudownie smakuja i pachna ziolami: koperkiem, mieta i natka pietruszki. Do tego jogurtowy dip z dodatkiem ziol. Prawdziwie letnie danie. A co najwazniejsze - robi sie je naprawde szybko. Przepis Agnieszki Kreglickiej. Polecam :)
Podczas przygotowania placuszkow wazne jest dokladne odcisniecie cukinii. Jesli tego nie zrobimy masa bedzie zbyt rzadka a placuszki beda sie rozpadac podczas smazenia. Gdyby mimo wszystko ciasto bylo zbyt "luzne" proponuje dodac wiecej bulki tartej (a nie maki, jak to jest w przepisie, poniewaz "zabija" ona smak cukinii). Przegladajac przepisy w internecie znalazlam przepis, w ktorym polecano aby z masy formowac kotleciki, lekko smarowac je rozmaconym jajkiem (nie zanurzac w jajku bo moga sie wtedy rozpasc) a nastepnie obsypac bulka tarta i dopiero smazyc. Chetnie wyprobuje taka wersje kolejnym razem bo placuszki naprawde doskonale smakowaly :)
Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku
Skladniki:
3 cukinie
2 jajka
1 szkl. bulki tartej
4 lyzki startego zoltego sera
1/2 duzego peczka ziol mieszanych: koperku, miety, natki pietruszki
sol
pieprz
oliwa do smazenia
Sos:
1/2 duzego peczka ziol: koperku i miety (ja dalam tez posiekana natke)
2 zabki czosnku
400 g jogurtu naturalnego (dalam grecki)
Cukinie umyc i zetrzec ze skorka na tarce o duzych oczkach. Posolic i odstawic na sitku na 15-20 min., az pusci sok.
Zrobic sos: ziola oplukac, osuszyc, drobno posiekac wraz z czosnkiem i wymieszac z jogurtem, posolic do smaku, odstawic.
Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pol peczka poszatkowanych ziol. Doprawic do smaku pieprzem, wymieszac. Gdyby ciasto bylo za rzadkie, mozna dodac odrobine maki (lub bulki tartej).
Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac lyzka porcje ciasta. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem.
* zrodlo przepisu: ksiazeczka "Kuchnia grecka" dolaczona do "Poradnika domowego"
Komentarze
uściski!
Usciski :)
Uwielbiam cukinię i wszystkie dyniowate.
I miło,że jesteś.
Pozdrowienia!
Prześliczne zdjęcia, na widok placuszków ślina mi cieknie :)
naprawdę, świetne.
Pieknie sie prezentuja na zdjeciu.
A ten creme brulee z poprzedniego wpisu kuszacy bardzo!:)
Pozdrawiam cieplo!
Oba przepisy pachną wprost z monitora komputera. Stanowczo do wypróbowania! Przepisy już się drukują ;)
Pzdr gorąco Aniado
Uściski slę:)
Pozdrawiam serdecznie Majko!
PS
super że jesteś znowu z nami :)
buziole
Pozdrawiam!
http://www.beawkuchni.com/2011/09/placuszki-z-cukini.html