Kakaowe tarteletki z kremem z bialej czekolady i malinami.
Dzis zapraszam Was na pyszne kakaowe tarteletki z kremem z bialej czekolady i malinami. Kakaowy spod, czekoladowy krem i maliny - te wszystkie skladniki swietnie sie ze soba komponuja tworzac wspaniala kompozycje smakowa. Mozna dodac oczywiscie rowniez inne owoce ale mysle, ze kwaskowe maliny doskonale przelamuja slodycz czekoladowego kremu. No wlasnie, kremu... mialam z nim maly problem :) Wydaje mi sie, ze w przepisie jest zbyt duzo smietany (proponuje dac polowe podanej ilosci) bo nie stezal tak, jak powninien. Wstawilam go na cala noc do lodowki a nastepnego dnia wciaz mial dosyc rzadka konsystencje. Dopiero kiedy spedzil troche czasu w zamrazarce lekko zgestnial. Mimo to tarteletki byly przepyszne i zniknely w mgnieniu oka. Polecam :)
Kakaowe tarteletki z kremem z bialej czekolady i malinami
Skladniki na 4 tarteletki:
140 g maki pszennej (typ 550)
szczypta proszku do pieczenia
1 lyzka kakao
80 g masla o temperaturze pokojowej
30 g cukru pudru
sol
1 jajko (zoltko oddzielone od bialka)
Krem:
150 g bialej czekolady
125 g smietany kremowki (proponuje dac mniej)
25 g masla
Dodatkowo:
250 g malin
80 g galaretki malinowej
mieta do dekoracji
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodac maslo, cukier puder, szczypte soli i zoltko jajka. Szybko zagniesc ciasto. Zawinac w folie przezroczysta i wlozyc do lodowki na 1 godz.
Schlodzone ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda czesc rozwalkowac (najlepiej zrobic to pomiedzy dwoma arkuszami folii przezroczytej), wylepic ciastem foremki do tarteletek (o srednicy 10 cm), nakluc ciasto widelcem i wstawic do lodowki na 15 min. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 200°C. Wyjac tarteletki z lodowki, na wierzchu kazdej ulozyc papier do pieczenia, obciazyc fasola. Wstawic do piekarnika i piec (na srednim poziomie) przez 15 min. Nastepnie foremki wyjac, usunac fasole i papier. Ciasto posmarowac rozmaconym bialkiem jajka, ponownie wstawic foremki do piekarnika. Piec kolejne 5 min. wyjac, wystudzic.
Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do miski. Smietane wlac do rondelka, dodac maslo, zagotowac. Goraca smietane z maslem wlac do czekolady, odstawic na 3 min. Po tym czasie wymieszac mase az powstanie gladki krem. Napelniac tarteletki czekoladowym kremem, wstawic do lodowki na co najmniej 1 godz. (ja wstawilam na cala noc).
Maliny oplukac, osuszyc, wylozyc na stezaly krem. Galaretke malinowa wlozyc do rondelka, dodac 1 lyzke wody, podgrzac. Polac galaretka maliny. Przed podaniem udekorowac listkami miety.
*zrodlo przepisu: ksiazka "Tartelletes. Kleine Kuchen pikant und süss"
Komentarze
Pyszności! Białą czekoladę uwielbiam i to połączenie z malinami...boskie!
Miłego dnia!
Usciski Kochana :)
A tymczasem podelektuje sie Twoimi na zdjeciach!!
pozdrawiam