Dieta Italiana. Salatka z sera feta, arbuza i bazylii.



Z kazdej wizyty w Polsce przywoze ksiazki kulinarne. Zawsze zabieram dodatkowa torbe na bagaz podreczny bo kupuje ksiazki, ze tak powiem, hurtowo (oczywiscie, jesli znajde jakies ciekawe pozycje; z ostatniego pobytu przywiozlam az dziesiec:) Moim ostatnim odkryciem sa ksiazki Gino D'Acampo, Wlocha urodzonego na poludniu Italii, nazywanego "mistrzem nowoczesnej kuchni wloskiej". Mieszka obecnie w Londynie, gdzie jest gwiazda brytyjskiej telewizji i prowadzi oczywiscie programy kulinarne. Ten mlody czlowiek ma na swoim kacie trzy ksiazki, z pysznymi wloskimi przepisami. Pierwsza z nich "Fantastico!" zostala uznana za najlepsza wloska ksiazke kucharska swiata. W swojej drugiej ksiazce "Buonissimo" miesza tradycyjna kuchnie wloska z nowoczesna. Jest tez trzecia ksiazka "Dieta Italiana" wlasnie, z prostymi, zdrowymi i pysznymi przepisami. Polecam goraco te ksiazki wszystkim wielbicielom kuchni wloskiej (ja sama mam dwie z nich, w kolejce do kupienia czeka "Fantastico!"). Sa pieknie wydane a potrawy, ktore prezentuje az krzycza ze zdjec "zjedz mnie" :) Mala ciekawostka: tutaj niektorzy mowia na niego "wloski Jamie Oliver" :) A ostatnio ogladajac na kanale kuchnia.tv rewolucje Jamiego Olivera na stolowkach angielskich zauwazylam, ze ksiazke Gino (wlasnie "Fantastico!") dawal Jamie jednej z kucharek mowiac, ze to jego ulubiona wloska ksiazka kucharska :)

Przejdzmy jednak do przepisu. Przepis znalazlam w ksiazce "Dieta Italiana". Coz moge napisac o tej salatce...jest po prostu rewelacyjna! Prosta w wykonaniu i niesamowicie pyszna. I oczywiscie zdrowa :) Chrupiaca fasolka szparagowa, soczysty arbuz, slona feta, slodki sos balsamiczny i aromatyczna bazylia...pycha. Do tego odrobina soli czosnkowej i pyszna przekaska gotowa. Goraco polecam :)

"Ta prosta salatka wyglada i smakuje tak wspaniale, ze dogodzi nawet najbardziej wybrednemu podniebieniu. Co wiecej, jej barwy przywodza na mysl piekne kolory zielono-bialo-czerwonej wloskiej flagi narodowej. Zamiast arbuza mozna wykorzystac slodki melon kantalupa o pomaranczowym miazszu. Wtedy salatka nabierze kolorow odpowiadajacych fladze Irlandii!"



Salatka z sera feta, arbuza i bazylii

Skladniki na 4 porcje:
200 g drobnej fasolki szparagowe, obranej i przepolowionej
350 g miazszu arbuza
250 g sera feta w kostkach
20 g posiekanych listkow swiezej bazylii
2 szczypty soli czosnkowej
3 lyzki oliwy extra virgin
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzka soku z cytryny
szczypta swiezo zmielonego czarnego pieprzu

Doprowadzic do wrzenia wode w garnku i przez 3-4 min. gotowac w nim fasolke szparagowa (ja gotowalam ja troche dluzej, ale wazne jest aby fasolki nie rozgotowac- taka "al dente" jest w sam raz). Odcedzic i zanurzyc fasolke w zimnej wodzie aby przestygla.

Pokroic arbuza na niewielkie kawalki i wlozyc do salaterki z feta oraz odsaczona i schlodzona fasolka szparagowa. Posypac posiekana bazylia.

Przelozyc pozostale skladniki do malego sloika z nakretka. Energicznie potrzasnac a potem polac salatke dressingiem.

Starannie wymieszac salatke i podawac.




Komentarze

Misia pisze…
Oo, fajnie, ze polecasz. Ja się zastanawiałam i nie byłam pewna czy warto (przez internet), więc teraz już się nie zawaham.
Pytanie jeśli chodzi o fasolkę:
po 3-4 minutach gotowania musi być jeszcze mocno twarda??? Czy może to pomyłka i trzeba ją gotować dłużej...?
majka pisze…
Tyle minut podane jest w przepisie. Ja prawde mowiac gotowalam ja troche dluzej, bo wydawalo mi sie jednak zbyt krotko. Zeby fasolka byla taka "al dente" :) Dzieki, ze mi przypomnialas, bo wiedzialam, ze o czyms zapomnialam :) Zaraz to napisze w przepisie.

Pozdrawiam Misiu :)
Anonimowy pisze…
Dieta Italiana to jest to, zwłaszcza w takie upały :)
Maggie pisze…
Bardzo lubie wloska kuchnie, ksiazki Gino przegladalam, ale zadnej nie kupilam. Jeszcze. Bo po twojej rekomendacji na pewno to uczynie!
Karmel-itka pisze…
TEŻ TAK MAM, ACZKOLWIEK ZAWSZE PRZYWOŻĘ KSIĄŻKI DO POLSKI Z INHYCH ZAKĄTKÓW.

PYSZNA SAŁATKA!
COŚ W TYM ROKU MAŁO U MNIE ARBUZA, HM...
Dieta Italiana- ajajaj.. to chyba zawsze moja letnia dieta;)
Pozdrowienia cieplutkie, widzę, że przepyszna sałatka- aż ślinka cieknie
ERROR 404 pisze…
Apetyczna sałatka :) Ja ostatnio kupiłem książkę Jillian Michaeles pt.: Opanuj swój metabolizm. Autorka pisze bardzo o wpływie diety na ludzki układ hormonalny. Niedługo napiszę na blogu kilka słów na ten temat :)

Pozdrawiam
Unknown pisze…
Na taką dietę mogę przejść choćby od zaraz :-)
Kasia pisze…
zdrowa i kolorowa sałatka :-) a "dogodzi podniebieniu", które nie przepada za fetą czy kozim serkiem? bo mam takiego delikwenta, który tych serów nie tknie, a od dawna chodzi za mną sałatka z arbuzem :-)
book me a cookie pisze…
Jak u ciebie ładnie kolorowo Majku! :)
Dominika & Wika pisze…
No proszę, wymyśliłam sobie coś bardzo podobnego dziś na śniadanie, ale zamiast fety był kozi serek : ) Ta książka musi być wspaniała !
dorota20w pisze…
jakie ładne kolory !
aga pisze…
fajne smaki, fajne skladniki:)
grazyna pisze…
Faktycznie, pyszna sałatka :)
ewe.kott pisze…
jak ja lubię takie smaki! feta w lodówce, więc już pewnie niedługo wypróbuję :)
Grażyna pisze…
Często robię takie sałatki. Są mało skomplikowane, pożywne i zdrowe :)
Majana pisze…
Wspaniała sałatka! Idealna na gorące dni,jak dziś:)
Pozdrawiam Majeczko:*
Unknown pisze…
Właśnie mi szczęka opadła, ale z wrażenia. Niesamowity przepis. Wygląda rewelacyjnie.Pięknie podane i tak samo pięknie opisane. Coś wspaniałego!!! Pozdrawiam:-)
Anonimowy pisze…
z arbuzem jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo smakowicie.
piegusek1976 pisze…
rzeczywiście ta sałatka krzyczy ze zdjęcia żeby ją zjeść :) piękne kolory wzmagają apetyt :) wspaniała propozycja Agnieszko !!! buziaki
tu-tusia pisze…
przepis oczywiście do wykorzystania, ale najbardziej zainteresowało mnie to co napisałaś o książkach kucharskich. Fantastico po prostu MUSZĘ mieć!
magda k. pisze…
Też myślałam o książce tego autora :)
Co do przepisu to znowu mnie kusisz :)
thiessa pisze…
Sałatka krzyczy, ale z Twojego zdjecia, bo nie pamietam jakie jest w ksizce. Mialam ja 2 razy w rekach i do tej pory nie wiem, czy jestem na tak, czy na nie. Wiele przepisow bardzo mi sie podobalo, inne byly po prostu klasyka. Zrob jeszcze cos z tej ksiazki, zebym sie mogla do konca przekonac:-)