Dieta Italiana. Salatka z sera feta, arbuza i bazylii.
Z kazdej wizyty w Polsce przywoze ksiazki kulinarne. Zawsze zabieram dodatkowa torbe na bagaz podreczny bo kupuje ksiazki, ze tak powiem, hurtowo (oczywiscie, jesli znajde jakies ciekawe pozycje; z ostatniego pobytu przywiozlam az dziesiec:) Moim ostatnim odkryciem sa ksiazki Gino D'Acampo, Wlocha urodzonego na poludniu Italii, nazywanego "mistrzem nowoczesnej kuchni wloskiej". Mieszka obecnie w Londynie, gdzie jest gwiazda brytyjskiej telewizji i prowadzi oczywiscie programy kulinarne. Ten mlody czlowiek ma na swoim kacie trzy ksiazki, z pysznymi wloskimi przepisami. Pierwsza z nich "Fantastico!" zostala uznana za najlepsza wloska ksiazke kucharska swiata. W swojej drugiej ksiazce "Buonissimo" miesza tradycyjna kuchnie wloska z nowoczesna. Jest tez trzecia ksiazka "Dieta Italiana" wlasnie, z prostymi, zdrowymi i pysznymi przepisami. Polecam goraco te ksiazki wszystkim wielbicielom kuchni wloskiej (ja sama mam dwie z nich, w kolejce do kupienia czeka "Fantastico!"). Sa pieknie wydane a potrawy, ktore prezentuje az krzycza ze zdjec "zjedz mnie" :) Mala ciekawostka: tutaj niektorzy mowia na niego "wloski Jamie Oliver" :) A ostatnio ogladajac na kanale kuchnia.tv rewolucje Jamiego Olivera na stolowkach angielskich zauwazylam, ze ksiazke Gino (wlasnie "Fantastico!") dawal Jamie jednej z kucharek mowiac, ze to jego ulubiona wloska ksiazka kucharska :)
Przejdzmy jednak do przepisu. Przepis znalazlam w ksiazce "Dieta Italiana". Coz moge napisac o tej salatce...jest po prostu rewelacyjna! Prosta w wykonaniu i niesamowicie pyszna. I oczywiscie zdrowa :) Chrupiaca fasolka szparagowa, soczysty arbuz, slona feta, slodki sos balsamiczny i aromatyczna bazylia...pycha. Do tego odrobina soli czosnkowej i pyszna przekaska gotowa. Goraco polecam :)
"Ta prosta salatka wyglada i smakuje tak wspaniale, ze dogodzi nawet najbardziej wybrednemu podniebieniu. Co wiecej, jej barwy przywodza na mysl piekne kolory zielono-bialo-czerwonej wloskiej flagi narodowej. Zamiast arbuza mozna wykorzystac slodki melon kantalupa o pomaranczowym miazszu. Wtedy salatka nabierze kolorow odpowiadajacych fladze Irlandii!"
Salatka z sera feta, arbuza i bazylii
Skladniki na 4 porcje:
200 g drobnej fasolki szparagowe, obranej i przepolowionej
350 g miazszu arbuza
250 g sera feta w kostkach
20 g posiekanych listkow swiezej bazylii
2 szczypty soli czosnkowej
3 lyzki oliwy extra virgin
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzka soku z cytryny
szczypta swiezo zmielonego czarnego pieprzu
Doprowadzic do wrzenia wode w garnku i przez 3-4 min. gotowac w nim fasolke szparagowa (ja gotowalam ja troche dluzej, ale wazne jest aby fasolki nie rozgotowac- taka "al dente" jest w sam raz). Odcedzic i zanurzyc fasolke w zimnej wodzie aby przestygla.
Pokroic arbuza na niewielkie kawalki i wlozyc do salaterki z feta oraz odsaczona i schlodzona fasolka szparagowa. Posypac posiekana bazylia.
Przelozyc pozostale skladniki do malego sloika z nakretka. Energicznie potrzasnac a potem polac salatke dressingiem.
Starannie wymieszac salatke i podawac.
Komentarze
Pytanie jeśli chodzi o fasolkę:
po 3-4 minutach gotowania musi być jeszcze mocno twarda??? Czy może to pomyłka i trzeba ją gotować dłużej...?
Pozdrawiam Misiu :)
PYSZNA SAŁATKA!
COŚ W TYM ROKU MAŁO U MNIE ARBUZA, HM...
Pozdrowienia cieplutkie, widzę, że przepyszna sałatka- aż ślinka cieknie
Pozdrawiam
Pozdrawiam Majeczko:*
Co do przepisu to znowu mnie kusisz :)