Urodzinowe tarteletki z cytrynowym kremem i beza.



Dzis mialo byc pyszne urodzinowe ciasto pomaranczowe z makiem i aromatycznym pomaranczowym syropem. Upieklam, nasaczylam i...okazalo sie, ze ciasto nie wyszlo takie jak sobie wyobrazalam... Po prostu mnie rozczarowalo. I smakiem i wygladem. Nie wiem, czy to ja gdzies popelnilam blad, czy po prostu przepis okazal sie nietrafiony (bynajmniej kiedys jeszcze raz sprobuje je upiec tylko, ze zrobie kilka rzeczy "po mojemu" :)) Ciasta pomaranczowego nie bedzie ale aby pozostac wciaz w klimacie owocow cytrusowych i moich urodzin, beda cytrynowe tarteletki :) Kruche, mocno cytrynowe, uwienczone slodka beza. W sam raz na wiosenne dni :)

W skladnikach na spod nie ma jajek. Bylam ciekawa czy takie ciasto bedzie dobre i mimo tego, ze strasznie mnie korcilo aby dodac jajko, nie zrobilam tego: spody wyszly moim zdaniem dobre, kruche. Podpieklam je krotko przed wylozeniem masy (chociaz w przepisie nie bylo o tym mowy). Niestety masa cytrynowa troche zbyt mocno zestalila sie podczas pieczenia (z mojej winy oczywiscie; trzymalam je w piekarniku dluzej niz zalecal przepis, poniewaz piana na beze nie byla jeszcze gotowa zanim sie upiekly- zbyt pozno zaczelam ja ubijac). Mysle, ze masa pieczona wg przepisu bedzie miala mniej zwarta konsystencje i bedzie delikatniejsza. Polecam :)



Tarteletki z cytrynowym kremem i beza

Skladniki na 6 sztuk:
Ciasto:
200 g maki
50 g cukru
120 g masla
sol

Masa:
4 zoltka
250 g slodzonego skondensowanego mleka
5 lyzek soku z cytryny
1 lyzka maki ziemniaczanej

Beza:
2 bialka
50 g cukru

Ponadto:
cukier puder do posypania

Make wsypac do miski, dodac cukier, szczypte soli, maslo w kawalkach i 2 lyzki zimnej wody, szybko zagniesc gladkie ciasto. Zawinac w folie przezroczysta i wlozyc na ok. 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do 180°C. Ciasto rozwalkowac cienko na posypanym maka blacie, podzielic na 6 czesci. Szesc foremek do tarteletek (z wyjmowanym dnem, o srednicy 10 cm) posmarowac maslem, wylepic ciastem. Przykryc tarteletki kawalkami papieru do pieczenia, na wierzch wysypac sucha fasole. Wstawic do piekarnika i podpiec przez 10 min. Nastepnie usunac fasole i papier, odstawic tarteletki do przestygniecia.

Zoltka ubic na puszysta mase. Wlac skondensowane mleko, sok z cytryny, dodac make ziemniaczana. Dobrze wszystko wymieszac. Mase wylac na podpieczone spody. Wstawic ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15 min.

W miedzyczasie bialka ubic na sztywno, pod koniec dodawac stopniowo cukier, dalej ubijajac. Tarteletki wyjac z piekarnika, wylozyc na nie beze. Wstawic foremki ponownie do piekarnika, zapiekac jeszcze 5 min. Mozna przed podaniem posypac tarteletki cukrem pudrem.



*zrodlo przepisu: czasopismo Lisa "Kochen & Backen" 2 (2011)

Komentarze

zauberi pisze…
pysznie wyglądają :)
Anonimowy pisze…
Kusi mnie zwłaszcza ten ukryty cytrynowy krem :)
Lekka pisze…
Powalający widok - takie bezowe czuprynki!:)
agnieszka pisze…
Majka wszystkiego najlepszego ;) oby jak najmniej rozczarowujących przepisów, głowy pełnej pomysłów na nowe dania i dużo radości!!

Tartaletki wyglądają obłędnie!! Na pewno musiały doskonale smakować, nawet jeśli w przepisie zalecano inaczej! Miłego tygodnia, uściski ;)
margot pisze…
oj , jakbym dorwała taka jedną to bym ja ...pożarła:D Pięknie się prezentują
Kamila pisze…
Apetyczne! Najlepsze życzenia!
żenia pisze…
Przepiękne!!!
Wszystkiego najlepszego Maju!!!
Majeczko, wszystkiego najlepszego z Okazji Urodzin! Niech Twoje przepisy będą zawsze udającesie:) Spełnienia marzeń i wielu szczęśliwych dni!
Misia pisze…
Sto lat, sto lat!
Wszystkiego najlepszego :)
A tartaletki bardzo piekne - i na pewno smaczne. :)
kornik pisze…
Majeczko! Wszystkiego, co najlepsze i najsmaczniejsze:) i tak cudownych przepisów jak ten powyżej!
Tartaletki wyglądają świetnie:)
Magda Baran pisze…
Wszystkiego słodkiego i niech Ci się (u)piecze! :) Tartaletki bardzo szykowne! :)
Pat pisze…
Wszystkiego naj! Wielu inspiracji kulinarnych:) Tartaletki super, beza piękna.
Kuba pisze…
Wszystkiego najlepszego! Pozdrawiam!
wiosenka27 pisze…
Najlepsze życzenia:)
Babeczki cudowne:)
bryssska pisze…
wyglądają idealnie
Kisiel pisze…
Genialne połączenie.
Kubełek Smakowy pisze…
Aaa, marzą mi się takie!
Agnieszka pisze…
Wszystkiego najlepszego! Częstuję sie jedną tarteletką:)
Danuta pisze…
mniami, cudowna ta beza (:
Mihrunnisa pisze…
Wszystkiego najlepszego aby każdy Twój dzień był równie słoneczny i ciepły jak Twoje babeczki :-).
Anonimowy pisze…
Wyglądają genialnie doskonale. Szczególnie zachwyca mnie piankowa beza na wierzchu, dodaje wiele uroku całości! :)

Pozdrawiam serdecznie! I stu lat życzę, Majeczko!
aga pisze…
Wszystkiego naj, naj, naj!!! Sto lat!
tartaletki wygladaja pysznie, a szczegolnie ta cudowna beza:)
Kasia pisze…
Spełnienia wszystkich marzeń! :)) Cytrynowe nadzienie wygląda bardzo kusząco :-) Zwłaszcza w tą przecudowną deszczową pogodę :P Uściski!
Mam Smaczek pisze…
Wygląda przepysznie. Jutro śmignę do sklepu po składniki i zaniosę do pracy na moje urodziny.
atina pisze…
Wszystkiego najlepszego!!!!
a tartaletki wyglądają cudownie! Świetny pomysł:)
Unknown pisze…
Chciałbym, że moje tartaletki wyglądały dokładnie tak, jak Twoje!!! Cytrynowe to moje ulubione :) mniam mniam
Chlebek poniżej, muszę go przekopiować i uzyskać taką skórkę, pycha. Wszystko wygląda przepysznie!!!
Tak trzymaj Majko :)
Majana pisze…
Są takie cudowne! Ślicznie wyglądają. A ta ugryziona tartaletka jest przeurocza. Chętnie bym się poczęstowała, bardzo chętnie:-)

Wszystkiego najlepszego Majeczko!
Radości, uśmiechu i spełnienia wszystkich marzeń!

Majana
Monica pisze…
Boskie!
Swego czasu chodził za mną "cytrynowy pie"...tarta a'la Twoje tartaletki ;)
Superowe, lubię cytrynowe doznania :)
zjedz_mnie pisze…
Takie ciacha w takim dniu to muszą smakować wybornie. Wszystkiego dobrego.
ewena pisze…
Ta nadgryziona, to aż prosi, żeby ją dokończyć! Cudo!

Wszystkiego najlepszego Majko!
misbasia pisze…
Kolejne cudne tarteletki!
Wszystkiego dobrego Majko :)
piegusek1976 pisze…
Kochana wszystkiego najlepszego, że tez ostatnio miałam tak mało czasu i dopiero zauważylam ten post!!! Wybaczmi Agnieszko!!!Fajnie mieć 18? buziak
Anonimowy pisze…
Dokładnie takie tartaletki "chodzą za mną" od niedawna! Przepis zapisuję i muszę wypróbować :) Pzdr Aniado
KucharzyTrzech pisze…
Majko, choć spóźniona jestem, ale WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :)