czwartek, 28 kwietnia 2011

Udka pieczone z ciabatta, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.



Witajcie po Swietach :) Dzis chcialam podzielic sie z Wami kolejnym pysznym pomyslem na kurczaka autorstwa Jamiego Olivera. To blyskawiczne danie obiadowe, doskonale dla osob przemeczonych swiatecznymi przygotowaniami i gotowaniem :) Wystarczy tylko wlozyc wszystkie skladniki do naczynia zaroodpornego, polac oliwa, posypac przyprawami i wstawic do piekarnika (w czasie kiedy udka sie pieka my mozemy poddac sie slodkiemu lenistwu:) Tak pieczone udka kurczaka sa naprawde pyszne. Ciabatta natomiast podczas pieczenia robi sie chrupka i powstaja fajne grzanki (dobrze jest kawalki ciabatty wylozyc na wierzch aby podczas pieczenia nie nasiaknely sokami z miesa). Czosnek pieczny w lupinkach nabiera wyjatkowej slodyczy i smakuje naprawde doskonale (ja lubie go zawsze wyciskac z lupinek i rozsmarowywac na miesie). Pomidorki koktajlowe rowniez robia sie przyjemnie slodkie. Calosc przelamuje ostry smak oliwek i chili. Ja podalam do kurczaka podsmazone chrupiace plasterki ziemniakow ale kawalki bagietki tez beda doskonalym dodatkiem. Polecam :)

Przepis pochodzi z czasopisma Jamiego Olivera "Jamie".



Udka pieczone z ciabatta, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Skladniki na 4-6 porcji:
8 podudzi z kurczaka
1 mala ciabatta
2 garscie pomidorkow koktajlowych
1 doniczka bazylii, oderwane listki
1 glowka czosnku podzielona na zabki, nieobrana
1 garsc czarnych oliwek bez pestek
oliwa
1 suszona czerwona papryczka chili
sol morska
pieprz
8 plasterkow pancetty lub wedzonego boczku

Piekarnik rozgrzac do 180°C. Udka kurczaka ulozyc obok siebie w glebokim naczyniu zaroodpornym (lub na blasze). Ciabatte porwac na sredniej wielkosci kawalki, razem z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, oliwkami i listkami bazylii wylozyc na kurczaka. Polac wszystko oliwa, posypac sola, pieprzem i pokruszona papryczka chili, wyszystko razem dokladnie wymieszac (najlepiej robi sie to dlonmi, udka powinny lezec na wierzchu).

Wstawic naczynie do piekarnika. Piec 30 min., przekrecic udka na druga strone. Piec kolejne 30 min. Po tym czasie ulozyc na udkach pancette (lub boczek) i piec jeszcze ok. 15 min. az mieso bedzie dobrze upieczone (bedzie odchodzic od kosci) a pancetta chrupiaca.

26 komentarzy:

  1. Majeczko, Jamie jeszcze mnie nie zawiódł:) To połączenie też musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl, zeby ciabatte zapiec razem z udkami - nie wpadlabym na to, ale od czego jest Jamie :) Wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne danie!
    Ja jeszcze z żadnego przepisu Jamiego nie skorzystałam, ale większość mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie, a ja taka głodna (:

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest plan na dzisiejszy wieczór! :) Podoba mi się w przepisie doniczka bazylii ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też bardzo lubię pieczony czosnek, gdy grillujemy zawsze wrzucam całą główkę czosnku na grilla a potem smaruję wyciśnietym ząbkiem grzankę, też upieczoną na grillu, mniam, delikates:)
    Kurczaka z pieczoną bułką nie jadłam, ciekawe, ach ten Jamie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. z takimi dodatkami nie ma możliwości, jak tylko musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Majko, wow! proste i pyszne! też uwielbiam pieczony czosnek, dużo zyskuje na smaku! dodaję do ulubionych, wypróbuję w niedalekiej przyszłości :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Bardzo zachęcająco - super aromatyczne i kolorowe danie.
    Narobiłaś mi apetytu, Majko - ładnie to tak?;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super proste i fajne danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne danie Majeczko. Mogłabym takie jeść i jeść.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, smakowity ten obiadek, bardzo smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ło jejku, jakże to smakowicie wygląda, a ja taka głodna jestem!
    Pyszności Majeczko u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie:) Z pewnością odmiana po jajkach, mazurkach i babkach. Ciekawa jestem jak by smakowało gdyby dodać suszone pomidory zamiast koktajlowych;>

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo pysznie sie zapowiada takie danie:) zjadlabym natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Choć z modyfikacjami piekę właśnie a mieszkanie wypełnia cudowny zapach... już doczekać się nie mogę. Tylko zastanawia mnie jak ta potrawa zachowa się przy odgrzewaniu... cóż najwyżej Malżon nie będzie tak zachwycony jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Obłędny smak!!! dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Majko, zobaczyłem zdjęcie i pomyślałem - Jamie! Trafiony zatopiony :)
    Widziałem, jak robił łososia, krewetki, szparagi etc w jednej brytfance - świetny pomysł!
    A własną, Majkową wersję brytfankowca też dostaniemy?
    Serdecznie Cię Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tylko zobaczyłam zdjęcie i już wiedziałam, że to Jamiego :)) A z tą gazetą to nie wiem co Ci zrobię. Niepotrzebnie mi o niej przypomniałaś! :) Bo teraz ją kupię. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ pysznie wygląda to danie! rewelka:) Chętnie bym takie widziała i u siebie na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ to apetycznie wygląda! Aż mi ślinka cieknie, a ja na obiad robię "zwykłe' pancakes'y ...

    OdpowiedzUsuń
  22. no,no,no...ślinka mi cienkie..pycha!!!!!!!!1:)

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniały przepis, lubię takie szybkie i pożywne dania...

    OdpowiedzUsuń
  24. Całkiem ciekawy pomysł na udka. Zawsze mam problem z tym jak przyrządzić w inny sposób niż upiec w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie ma to jak szybkie, dobre przepisy Jamiego :)

    OdpowiedzUsuń