Udka pieczone z ciabatta, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.
Witajcie po Swietach :) Dzis chcialam podzielic sie z Wami kolejnym pysznym pomyslem na kurczaka autorstwa Jamiego Olivera. To blyskawiczne danie obiadowe, doskonale dla osob przemeczonych swiatecznymi przygotowaniami i gotowaniem :) Wystarczy tylko wlozyc wszystkie skladniki do naczynia zaroodpornego, polac oliwa, posypac przyprawami i wstawic do piekarnika (w czasie kiedy udka sie pieka my mozemy poddac sie slodkiemu lenistwu:) Tak pieczone udka kurczaka sa naprawde pyszne. Ciabatta natomiast podczas pieczenia robi sie chrupka i powstaja fajne grzanki (dobrze jest kawalki ciabatty wylozyc na wierzch aby podczas pieczenia nie nasiaknely sokami z miesa). Czosnek pieczny w lupinkach nabiera wyjatkowej slodyczy i smakuje naprawde doskonale (ja lubie go zawsze wyciskac z lupinek i rozsmarowywac na miesie). Pomidorki koktajlowe rowniez robia sie przyjemnie slodkie. Calosc przelamuje ostry smak oliwek i chili. Ja podalam do kurczaka podsmazone chrupiace plasterki ziemniakow ale kawalki bagietki tez beda doskonalym dodatkiem. Polecam :)
Przepis pochodzi z czasopisma Jamiego Olivera "Jamie".
Udka pieczone z ciabatta, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
Skladniki na 4-6 porcji:
8 podudzi z kurczaka
1 mala ciabatta
2 garscie pomidorkow koktajlowych
1 doniczka bazylii, oderwane listki
1 glowka czosnku podzielona na zabki, nieobrana
1 garsc czarnych oliwek bez pestek
oliwa
1 suszona czerwona papryczka chili
sol morska
pieprz
8 plasterkow pancetty lub wedzonego boczku
Piekarnik rozgrzac do 180°C. Udka kurczaka ulozyc obok siebie w glebokim naczyniu zaroodpornym (lub na blasze). Ciabatte porwac na sredniej wielkosci kawalki, razem z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, oliwkami i listkami bazylii wylozyc na kurczaka. Polac wszystko oliwa, posypac sola, pieprzem i pokruszona papryczka chili, wyszystko razem dokladnie wymieszac (najlepiej robi sie to dlonmi, udka powinny lezec na wierzchu).
Wstawic naczynie do piekarnika. Piec 30 min., przekrecic udka na druga strone. Piec kolejne 30 min. Po tym czasie ulozyc na udkach pancette (lub boczek) i piec jeszcze ok. 15 min. az mieso bedzie dobrze upieczone (bedzie odchodzic od kosci) a pancetta chrupiaca.
Komentarze
Ja jeszcze z żadnego przepisu Jamiego nie skorzystałam, ale większość mi się podoba :)
Kurczaka z pieczoną bułką nie jadłam, ciekawe, ach ten Jamie:))
Narobiłaś mi apetytu, Majko - ładnie to tak?;)
Pyszności Majeczko u Ciebie :)
Widziałem, jak robił łososia, krewetki, szparagi etc w jednej brytfance - świetny pomysł!
A własną, Majkową wersję brytfankowca też dostaniemy?
Serdecznie Cię Pozdrawiam :)