poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Urodzinowe tarteletki z cytrynowym kremem i beza.



Dzis mialo byc pyszne urodzinowe ciasto pomaranczowe z makiem i aromatycznym pomaranczowym syropem. Upieklam, nasaczylam i...okazalo sie, ze ciasto nie wyszlo takie jak sobie wyobrazalam... Po prostu mnie rozczarowalo. I smakiem i wygladem. Nie wiem, czy to ja gdzies popelnilam blad, czy po prostu przepis okazal sie nietrafiony (bynajmniej kiedys jeszcze raz sprobuje je upiec tylko, ze zrobie kilka rzeczy "po mojemu" :)) Ciasta pomaranczowego nie bedzie ale aby pozostac wciaz w klimacie owocow cytrusowych i moich urodzin, beda cytrynowe tarteletki :) Kruche, mocno cytrynowe, uwienczone slodka beza. W sam raz na wiosenne dni :)

W skladnikach na spod nie ma jajek. Bylam ciekawa czy takie ciasto bedzie dobre i mimo tego, ze strasznie mnie korcilo aby dodac jajko, nie zrobilam tego: spody wyszly moim zdaniem dobre, kruche. Podpieklam je krotko przed wylozeniem masy (chociaz w przepisie nie bylo o tym mowy). Niestety masa cytrynowa troche zbyt mocno zestalila sie podczas pieczenia (z mojej winy oczywiscie; trzymalam je w piekarniku dluzej niz zalecal przepis, poniewaz piana na beze nie byla jeszcze gotowa zanim sie upiekly- zbyt pozno zaczelam ja ubijac). Mysle, ze masa pieczona wg przepisu bedzie miala mniej zwarta konsystencje i bedzie delikatniejsza. Polecam :)



Tarteletki z cytrynowym kremem i beza

Skladniki na 6 sztuk:
Ciasto:
200 g maki
50 g cukru
120 g masla
sol

Masa:
4 zoltka
250 g slodzonego skondensowanego mleka
5 lyzek soku z cytryny
1 lyzka maki ziemniaczanej

Beza:
2 bialka
50 g cukru

Ponadto:
cukier puder do posypania

Make wsypac do miski, dodac cukier, szczypte soli, maslo w kawalkach i 2 lyzki zimnej wody, szybko zagniesc gladkie ciasto. Zawinac w folie przezroczysta i wlozyc na ok. 30 min. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do 180°C. Ciasto rozwalkowac cienko na posypanym maka blacie, podzielic na 6 czesci. Szesc foremek do tarteletek (z wyjmowanym dnem, o srednicy 10 cm) posmarowac maslem, wylepic ciastem. Przykryc tarteletki kawalkami papieru do pieczenia, na wierzch wysypac sucha fasole. Wstawic do piekarnika i podpiec przez 10 min. Nastepnie usunac fasole i papier, odstawic tarteletki do przestygniecia.

Zoltka ubic na puszysta mase. Wlac skondensowane mleko, sok z cytryny, dodac make ziemniaczana. Dobrze wszystko wymieszac. Mase wylac na podpieczone spody. Wstawic ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15 min.

W miedzyczasie bialka ubic na sztywno, pod koniec dodawac stopniowo cukier, dalej ubijajac. Tarteletki wyjac z piekarnika, wylozyc na nie beze. Wstawic foremki ponownie do piekarnika, zapiekac jeszcze 5 min. Mozna przed podaniem posypac tarteletki cukrem pudrem.



*zrodlo przepisu: czasopismo Lisa "Kochen & Backen" 2 (2011)

34 komentarze:

  1. Kusi mnie zwłaszcza ten ukryty cytrynowy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powalający widok - takie bezowe czuprynki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majka wszystkiego najlepszego ;) oby jak najmniej rozczarowujących przepisów, głowy pełnej pomysłów na nowe dania i dużo radości!!

    Tartaletki wyglądają obłędnie!! Na pewno musiały doskonale smakować, nawet jeśli w przepisie zalecano inaczej! Miłego tygodnia, uściski ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj , jakbym dorwała taka jedną to bym ja ...pożarła:D Pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne! Najlepsze życzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne!!!
    Wszystkiego najlepszego Maju!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Majeczko, wszystkiego najlepszego z Okazji Urodzin! Niech Twoje przepisy będą zawsze udającesie:) Spełnienia marzeń i wielu szczęśliwych dni!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sto lat, sto lat!
    Wszystkiego najlepszego :)
    A tartaletki bardzo piekne - i na pewno smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majeczko! Wszystkiego, co najlepsze i najsmaczniejsze:) i tak cudownych przepisów jak ten powyżej!
    Tartaletki wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego słodkiego i niech Ci się (u)piecze! :) Tartaletki bardzo szykowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego naj! Wielu inspiracji kulinarnych:) Tartaletki super, beza piękna.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego najlepszego! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze życzenia:)
    Babeczki cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego! Częstuję sie jedną tarteletką:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniami, cudowna ta beza (:

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego najlepszego aby każdy Twój dzień był równie słoneczny i ciepły jak Twoje babeczki :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają genialnie doskonale. Szczególnie zachwyca mnie piankowa beza na wierzchu, dodaje wiele uroku całości! :)

    Pozdrawiam serdecznie! I stu lat życzę, Majeczko!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkiego naj, naj, naj!!! Sto lat!
    tartaletki wygladaja pysznie, a szczegolnie ta cudowna beza:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Spełnienia wszystkich marzeń! :)) Cytrynowe nadzienie wygląda bardzo kusząco :-) Zwłaszcza w tą przecudowną deszczową pogodę :P Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie. Jutro śmignę do sklepu po składniki i zaniosę do pracy na moje urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystkiego najlepszego!!!!
    a tartaletki wyglądają cudownie! Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chciałbym, że moje tartaletki wyglądały dokładnie tak, jak Twoje!!! Cytrynowe to moje ulubione :) mniam mniam
    Chlebek poniżej, muszę go przekopiować i uzyskać taką skórkę, pycha. Wszystko wygląda przepysznie!!!
    Tak trzymaj Majko :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Są takie cudowne! Ślicznie wyglądają. A ta ugryziona tartaletka jest przeurocza. Chętnie bym się poczęstowała, bardzo chętnie:-)

    Wszystkiego najlepszego Majeczko!
    Radości, uśmiechu i spełnienia wszystkich marzeń!

    Majana

    OdpowiedzUsuń
  24. Boskie!
    Swego czasu chodził za mną "cytrynowy pie"...tarta a'la Twoje tartaletki ;)
    Superowe, lubię cytrynowe doznania :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie ciacha w takim dniu to muszą smakować wybornie. Wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ta nadgryziona, to aż prosi, żeby ją dokończyć! Cudo!

    Wszystkiego najlepszego Majko!

    OdpowiedzUsuń
  27. Kolejne cudne tarteletki!
    Wszystkiego dobrego Majko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochana wszystkiego najlepszego, że tez ostatnio miałam tak mało czasu i dopiero zauważylam ten post!!! Wybaczmi Agnieszko!!!Fajnie mieć 18? buziak

    OdpowiedzUsuń
  29. Dokładnie takie tartaletki "chodzą za mną" od niedawna! Przepis zapisuję i muszę wypróbować :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  30. Majko, choć spóźniona jestem, ale WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :)

    OdpowiedzUsuń