Casserole z morszczuka i ziemniakow wg Gordona Ramsay'a.
Bardzo lubie ryby ale nigdy nie przepadalam za rybnymi potrawkami a na dzwiek slowa "zupa rybna" od razu sie krzywilam. Cale szczescie, ze smaki z czasem jednak sie zmieniaja :) Teraz z wielka przyjemnoscia zajadam sie rybnymi smakolykami a kuchnia hiszpanska, ktora w nie obfituje jest jedna z moich ulubionych. Kiedy tylko zobaczylam przepis na casserole z morszczuka i ziemniakow w ksiazce Gordona Ramsay'a "Kuchnie swiata" (w dziale "kuchnia hiszpanska") od razu zaznaczylam go do wyprobowania. Te bardzo proste w przygotowaniu a zarazem pyszne danie. Robi sie je naprawde blyskawicznie. A jak smakuje...mmmm...musicie tego sprobowac :) I koniecznie przygotujcie duzo chleba lub bagietki do maczania w pysznym sosie, ktory sie wytworzyl podczas gotowania. Polecam :)
Casserole z morszczuka i ziemniakow
Skladniki na 4 porcje:
750 filetow z morszczuka
4 zabki czosnku, obrane
5 lyzek stolowych oliwy z oliwek
1 lyzeczka slodkiej papryki
125 ml wytrawnego bialego wina
1 duza cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
500 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w cwiartki
sol morska
czarny pieprz
200 g zielonego groszku, rozmrozonego przed gotowaniem
Sprawdz czy filety pozbawione sa osci, ewentualnie usun je peseta. Nastepnie pokroj filety w kawalki dl. 5 cm i odloz na bok. Dwa zabki czosnku pokroj w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3 lyzki stolowe oliwy z oliwek, wrzuc czosnek i smaz delikatnie do lekkiego zezlocenia. Zestaw patelnie z ognia i zaczekaj, az oliwa troche ostygnie, po czym wsyp papryke, a pozniej wlej wino. Odstaw na bok, by plyn przeszedl smakowitym aromatem.
Pozostale 2 zabki czosnku pokroj w cwiartki. Do zaroodpornego casserole wloz cebule, ziemniaki i kawalki czosnku, a takze wlej pozostala oliwe. Wlej wino z czosnkowo-paprykowym aromatem i zalej woda, by przykryla wszystkie skladniki. Dopraw pieprzem, sola i zagotuj.
Gotuj na srednim ogniu przez 8-10 min., a nastepnie dodaj kawalki morszczuka oraz zielony groszek. Zmniejsz ogien i gotuj przez 3-5 min., az ziemniaki i ryba beda miekkie. Skosztuj i dopraw wedlug uznania.
Potrawe nakladaj do cieplych misek i od razu podawaj z duza iloscia wiejskiego chleba do zamaczania w pysznych sosach.
Komentarze
Dużo słońca i dobrego tygodnia Ci życzę:)
a ja uwielbiam zupe rybna w mleku kokosowym, ktora czestowali mnie Brazylijscy znajomi! ach, jak mi ich brak! i ich zupy! :-))
Mimo, że przez dwa ostatnie dni jadłam rybę na obiad, to Twoją zjadłabym dzisiaj bez wahania.:)
wygląda wspaniale. Czy smak wina jest wyczuwalny? Czy mogę liczyć na to, że w czasie podania nie ma już alkoholu? Jeśli nie to czy jest niezbędne w potrawie?
Pozdrawiam
Ane
Gorąco pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko!:)
Usciski Maju :)
Kasia - wiec bardzo polecam :) Pozdrawiam.
KUCHARNIA, Anna-Maria - tak, to jest to casserole. Naprawde polecam. Usciski.
Magda, Maggie - dziekuje :)
Ewena - to tak, jak ja :)
Ivon, Turlaczek, Wiosenka27 - dziekuje Wam :)
lashqueen - ja takiej prawdziwej zupy rybnej jeszcze nie jadlam. Wszystko przede mna :) Pozdrawiam.
Konto Internetowe, aga - dziekuje :)
Kinga - ja tez lubie rybki w kazdej postaci. No i owoce morza oczywiscie. Jak dostane miseczke takiego gulaszu to do szczescia juz nic wiecej mi nie potrzeba :) Pozdrawiam.
Lo - jest pyszne :) Usciski.
cudawianki - tym razem to Gordon :))) Tak Was juz przyzwyczailam do Jamiego, ze czas to powoli zmienic :) A taka rybke w mleku kokosowym z przyjemnoscia bym zjadla. Buzka.
mopswkuchni - w takim razie polecam. Mysle, ze bedzie Ci smakowalo :)
buruuberii - Ty kochana nie krzycz tylko przysiadz sie do stolu :) Zapraszam :))
Lekka - ciesze sie, ze Ci sie podoba. Moze sie skusisz? :)
kabamaiga - a tu prosze, niespodzianka :) I NIgella u mnie jest, i Gordon i inni kucharze, tylko ten Jamie wciaz pcha sie na pierwsze miejsce :))
Agnieszka - polecam. Ryba smakuje tu bardzo dobrze. Ja balam sie troche tego bulionu wlasnie ale nieslusznie. Jest bardzo aromatyczny i pyszny. Pozdrawiam.
Ane - ciesze sie, ze zajrzalas :) Wina w daniu nie czuc. Mysle, ze mozna sie bez niego obejsc dodajac wode lub bulion ale z drugiej strony mam wrazenie, ze to ono wlasnie nadaje calemu daniu aromat. Pozdrawiam.
agnieszka - zupa z glowy ryby? Bleee :)) Moj M. wciaz mnie przekonuje do zupy rybnej z karpia a ja opieram sie jak moge mimo, ze zamrozone glowy ryby wlasnie wciaz leza w zamrazarce (chyba musze je wyrzucic po kryjomu:))
zenia - prosze bardzo :) Nie mam nic przeciwko temu :) Pozdrawiam.
bryssska - ja tez go lubie. Tym bardziej, ze tak pysznie gotuje :)
magda k. - nie zazdrosc tylko wpadnij do mnie na obiad :) A Maly to za bardzo nie wcina takich rzeczy, on wciaz jeszcze wybredny jest :) Usciski.
piegusek1975 - hmmm...Gordon to zupelnie nie moj typ urody :) Ale gotuje pysznie, to trzeba mu przyznac :)) Buziaki.
andzia-35 - to w tej chwili pedz z powrotem do ksiegarni :) Ksiazka jest naprawde swietna. Nie ma chyba potrawy, ktorej bym nie zaznaczyla w niej do wyprobowania :)
Gosia - sprobuj, mysle, ze sie nie rozczarujesz. Ja tez podeszlam do calosci z taka "pewna niesmialoscia" ale kazalo sie, ze zupelnie niepotrzebnie:) Naprawde polecam. Pozdrawiam.
SlodziutkieOkazje- dziekuje i pozdrawiam.