Aloo Gobi - curry z kalafiorem i ziemniakami.



Kuchnia indyjska to moja nowa, wielka milosc. Uwielbiam ja za te wszystkie aromatyczne przyprawy, szczegolnie za kumin, ktory moglabym dodawac do wszystkiego :) Nie ma tygodnia, zebym nie przygotowala jakiejs indyjskiej potrawy, szczegolnie lubie wszelkiego rodzaju warzywne curry. Dzis przedstawiam wam wegetarianskie curry z kalafiorem i ziemniakami czyli Aloo Gobi. Potrawa wywodzi sie z kuchni pakistanskiej. To bardzo aromatyczne danie nie potrzebuje wielu skladnikow, wystarczy kalafior, ziemniaki i kilka przypraw. Przygotowuje sie je bardzo szybko a smakuje nieziemsko pysznie :) Curry najlepiej podawac z chlebkiem naan my jednak zjedlismy je bez niego. Jesli lubicie kuchnie indyjska to goraco polecam :)



Aloo Gobi - curry z kalafiorem i ziemniakami

Skladniki na 4 porcje:
500 g kalafiora
400 g ziemniakow
3 dojrzale pomidory (dalam z puszki)
1 cebula
kawalek imbiru (ok. 5 cm)
4 lyzki ghee (lub sklarowanego masla)
1/2 lyzeczki ziaren kuminu (nie mialam)
3/4 lyzeczki mielonego kuminu
3/4 lyzeczki mielonej kolendry
3/4 lyzeczki garam masala
1/4 lyzeczki chili w proszku
1/2 lyzeczki cukru
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry

Kalafior podzielic na nieduze rozyczki, oplukac, osaczyc na sicie. Pomidory umyc, usunac trzpienie, pokroic na kawalki (pomidory z puszki wystraczy pokroic). Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w 4 cm wielkosci kawalki. Cebule obrac, pokroic w mala kostke. Imbir obrac, pokroic w cieniutkie paseczki.

Na glebokiej patelni rozpuscic 2 lyzki ghee (lub sklarowanego masla). Dodac kalafior, posolic i podsmazyc przez 5 min. na srednim ogniu do lekkiego zbrazowienia. Zdjac kalafior z patelni, podgrzac pozostale maslo.

Wrzucic pokrojone ziemniaki, podsmazyc, posolic. Dodac cebule i ziarna kuminu, smazyc dalej az cebula nabierze lekkiego koloru. Dodac imbir i mielone przyprawy, wymieszac, smazyc jeszcze 1 min.

Wrzucic na patelnie pomidory, smazyc kolejne 2 min. Wlac 250-300 ml wody, dodac podsmazony kalafior. Przykryc patelnie pokrywka, dusic warzywa na malym ogniu przez 25-30 min. (jesli sos bedzie zbyt rzadki, nalezy na 5 min. przed koncem duszenia zdjac pokrywke i gotowac dalej aby odparowal).

Przyprawic curry do smaku sola i cukrem. Przed podaniem udekorowac posiekana kolendra.



* zrodlo przepisu: "Indien Basics" T. Dusy, S. Dickhaut

Komentarze

Panna Malwinna pisze…
kumin kocham miłością wielką;) zjadłabym miseczkę takich pyszności
Majko! Lubimy i to bardzo! Dziś też gotuję po indyjsku, a następnym razem skorzystam z Twojego przepis:)
Pozdrawiam!
Kamila pisze…
Proste i apetyczne, a do tego te przyprawy. Super
ewena pisze…
Lubię i gotuję, choć trochę jest zabawy z przyprawami;)....ale jak przy tym pachnie!
Szarlotek pisze…
Proste i genialne! Tego mi dzisiaj trzeba :) No może po makaronie, bo też za mną chodzi i trąca w kostkę :D
Magda Baran pisze…
Ja też uwielbiam indyjskie smaki! Smacznie u Ciebie :)
Danuta pisze…
ja nie mam doświadczenia w indyjskiej kuchni, ale zjadłabym takie curry raz dwa (:
misbasia pisze…
Zjadłabym z przyjemnością :)
Kasia pisze…
Bardzo lubię taki kalafior z patelni :)) A w indyjskim stylu zjadłabym w mig :) Uściski!
kornik pisze…
Już jadę na obiad!:)
Pyszności!
Piegowata pisze…
Uwielbiam! A ja dziś mam takie nudne klopsy na obiad:/ Chociaż u ciebie najem się pyszności:)))
żenia pisze…
Uwielbiam Aloo Gobi, i smakuje całej mojej małej rodzince, zmniejszam jedynie ilość chili ze względu na najmłodszego:)
Pozdrawiam gorąco!
kasiaaaa24 pisze…
A mnie zapachniało latem i wakacjami :) Moje smaki :)Pozdrawiam :)
bryssska pisze…
uwielbiam takie aromatyczne potrawy
kabamaiga pisze…
Majeczko cudowny obiad. Dla mnie kumin daje gwarancję, że będzie pysznie.
Majana pisze…
Podoba mi się. Musi cudownie pachnieć i smakować!:)
Apetytu mi narobiłaś Majeczko na takie jedzonko:)
aga pisze…
zapowiada sie aromatyczne i smakowite jedzonko:)
Anonimowy pisze…
O mniam! Bardzo lubię indyjską kuchnię. A to curry wygląda doskonale wręcz!
Anonimowy pisze…
Mlask. To moje ulubione polaczenie lub ziemniaki kalafior i jeszcze dodatkowo jakies warzywo.
A kumin i kolendra to najczesciej uzywane przyprawy w mojej kuchni.
thiessa pisze…
O wyszedl anonim, za szybko enter.
Hania-Kasia pisze…
Bardzo apetyczne danie - chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
piegusek1976 pisze…
co prawda nie przepadam za kolendrą ale to danie bardzo mi sie podoba, nie znam zupełnie kuchni indyjskiej więc z przyjemnościa sie do Ciebie wprosze (znowu:)) buziaki
arek pisze…
Trzeba przyznac Hindusom ze potrafia zrobic warzywa. Za aloo gobi przepadam a twoje wyglada po prostu doskonale. :)
Amber pisze…
Majko,wygląda tak pysznie!
Wyobrażam sobie te aromaty...
Lekka pisze…
Lubicie i niechybnie skorzystacie z przepisu.:)
Super danie!:)
KucharzyTrzech pisze…
Jeszcze nie wiem czy lubię kuchnię indyjską, ale patrząc na taką potrawę chętnie się przekonam :)
zjedz_mnie pisze…
Bardzo smacznie wygląda Twoja propozycja kalafiorkowa, i na pewno pyszne ;]
fotoala pisze…
Kuchnia indyjska jest jedna z moich ulubionych. Mniam!
Anonimowy pisze…
Dzisiaj wypróbowałam - rewelacja :) Taka "hinduszczyzna" mi się podoba. Dziękuję za przepis i instrukcje. Pozdrawiam:)Natalia
majka pisze…
Bardzo sie ciesze, ze Ci smakowalo :)

Pozdrawiam cieplo.
Anonimowy pisze…
Gotowałam to wielokrotnie ,każdemu w domu smakuje.Dzięki za przepis