Aloo Gobi - curry z kalafiorem i ziemniakami.
Kuchnia indyjska to moja nowa, wielka milosc. Uwielbiam ja za te wszystkie aromatyczne przyprawy, szczegolnie za kumin, ktory moglabym dodawac do wszystkiego :) Nie ma tygodnia, zebym nie przygotowala jakiejs indyjskiej potrawy, szczegolnie lubie wszelkiego rodzaju warzywne curry. Dzis przedstawiam wam wegetarianskie curry z kalafiorem i ziemniakami czyli Aloo Gobi. Potrawa wywodzi sie z kuchni pakistanskiej. To bardzo aromatyczne danie nie potrzebuje wielu skladnikow, wystarczy kalafior, ziemniaki i kilka przypraw. Przygotowuje sie je bardzo szybko a smakuje nieziemsko pysznie :) Curry najlepiej podawac z chlebkiem naan my jednak zjedlismy je bez niego. Jesli lubicie kuchnie indyjska to goraco polecam :)
Aloo Gobi - curry z kalafiorem i ziemniakami
Skladniki na 4 porcje:
500 g kalafiora
400 g ziemniakow
3 dojrzale pomidory (dalam z puszki)
1 cebula
kawalek imbiru (ok. 5 cm)
4 lyzki ghee (lub sklarowanego masla)
1/2 lyzeczki ziaren kuminu (nie mialam)
3/4 lyzeczki mielonego kuminu
3/4 lyzeczki mielonej kolendry
3/4 lyzeczki garam masala
1/4 lyzeczki chili w proszku
1/2 lyzeczki cukru
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry
Kalafior podzielic na nieduze rozyczki, oplukac, osaczyc na sicie. Pomidory umyc, usunac trzpienie, pokroic na kawalki (pomidory z puszki wystraczy pokroic). Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w 4 cm wielkosci kawalki. Cebule obrac, pokroic w mala kostke. Imbir obrac, pokroic w cieniutkie paseczki.
Na glebokiej patelni rozpuscic 2 lyzki ghee (lub sklarowanego masla). Dodac kalafior, posolic i podsmazyc przez 5 min. na srednim ogniu do lekkiego zbrazowienia. Zdjac kalafior z patelni, podgrzac pozostale maslo.
Wrzucic pokrojone ziemniaki, podsmazyc, posolic. Dodac cebule i ziarna kuminu, smazyc dalej az cebula nabierze lekkiego koloru. Dodac imbir i mielone przyprawy, wymieszac, smazyc jeszcze 1 min.
Wrzucic na patelnie pomidory, smazyc kolejne 2 min. Wlac 250-300 ml wody, dodac podsmazony kalafior. Przykryc patelnie pokrywka, dusic warzywa na malym ogniu przez 25-30 min. (jesli sos bedzie zbyt rzadki, nalezy na 5 min. przed koncem duszenia zdjac pokrywke i gotowac dalej aby odparowal).
Przyprawic curry do smaku sola i cukrem. Przed podaniem udekorowac posiekana kolendra.
* zrodlo przepisu: "Indien Basics" T. Dusy, S. Dickhaut
Komentarze
Pozdrawiam!
Pyszności!
Pozdrawiam gorąco!
Apetytu mi narobiłaś Majeczko na takie jedzonko:)
A kumin i kolendra to najczesciej uzywane przyprawy w mojej kuchni.
Wyobrażam sobie te aromaty...
Super danie!:)
Pozdrawiam cieplo.