Smazone pierozki ziemniaczane z pieczarkami i tymiankiem.
Po ostatnich slodkosciach dzis zapraszam na cos wytrawnego. Prostego w wykonaniu a zarazem pysznego. Mocno chrupiace, smazone ziemniaczane pierozki. Z nadzieniem z pieczarek, natki pietruszki i tymianku. Sa troche pracochlonne w wykonaniu jak to zwykle z pierozkami bywa :) Do ich przygotowania mozna wykorzystac ziemniaki pozostale z obiadu lub ugotowac je dzien wczesniej. Podczas rozwalkowywania ciasta ziemniaczanego dobrze jest podsypywac je maka, poniewaz keli sie do blatu. Pierozki nalezy robic dosyc szybko bo ciasto z czasem staje sie coraz bardziej rzadkie i lepkie. Ja swoje pierozki podalam z dodatkiem mieszanych salat z sosem vinaigrette. Bylo pysznie :) Polecam.
Smazone pierozki ziemniaczane z pieczarkami i tymiankiem
Skladniki na 4 porcje:
Ciasto:
1 kg ziemniakow
120 g maki pszennej
2 jajka
1 lyzka masla
sol
Nadzienie:
200 g pieczarek
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki masla
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
Ponadto:
6 lyzek bulki tartej
olej
sol
pieprz
tymianek (najlepiej swiezy)
Ciasto: ziemniaki obrac, umyc, gotowac ok. 25 min. w osolonej wodzie. Odcedzic, ostudzic, utluc tak, zeby nie bylo grudek (ja przepuscilam ziemniaki przez praske). Zoltka oddzielone od bialek dodac z maslem do ziemniakow, wsypac make i 2 lyzeczki soli, dokladnie zagniesc.
Nadzienie: pieczarki obrac, posiekac. Cebule i czosnek obrac, posiekac, zeszklic na masle. Dodac grzyby, dusic 8 min., od czasu do czasu mieszajac. Dodac natke, doprawic do smaku sola, pieprzem i tymiankiem, wymieszac, ostudzic.
Ciasto ziemniaczane rozwalkowac na grubosc ok. 1/2 cm (ja podsypywalam je maka, poniewaz przyklejalo sie do blatu). Wyciac krazki o srednicy 10 cm. Na kazdym ulozyc lyzeczke nadzienia.
Z bialek ubic piane. Posmarowac nia brzegi ciasta, zlepic pierozki. Posmarowac je reszta bialka, obtoczyc w bulce tartej.
Olej rozgrzac na patelni, usmazyc pierozki na zloty kolor.
Zrodlo przepisu: gazeta Moje Gotowanie "Obiady na zime" 3/2008
Komentarze
Pozdrawiam mocno!
Pozdrawiam!
Ale smażone pierogi z takim farszem zjadłabym bardzo chętnie i to cały talerz, do tego jeszcze szkanka maślanki :)
Jednak jedego nie jestem w stanie pojąć. Białko ma spełnić pomocniczą rolę w sklejaniu brzegów ciasta. Pytanie.
W jakim celu trzeba je ubić?
Marta dobrze mowi, szklanka maslanki i juz niczego wiecej nie potrzeba.
Pozdrowienia:)
ale w smaku zapewne podobne, więc potwierdzić mogę, że pyszne!
I jak pięknie sfotografowane :)
Pyszne muszą być te pierożki.Widać,że delikatne i tymianek bardzo do nich pasuje.
A u mnie tymianku cała doniczka.Pomyślę...
Widzac te pierozki to chyba energia Cie w kuchni rozpiera - genialny pomysl na ziemniaki w panierce!!! Wygladaja naprawde zachecajaco!!!
a co do zdjęcia z mojego bloga to się w ogóle tym nie przejmuj :) wystarczająco mnie reklamujesz ;) pozdrawiam gorąco
Pozdrawiamy:)
M.
pychota!