Smazone pierozki ziemniaczane z pieczarkami i tymiankiem.



Po ostatnich slodkosciach dzis zapraszam na cos wytrawnego. Prostego w wykonaniu a zarazem pysznego. Mocno chrupiace, smazone ziemniaczane pierozki. Z nadzieniem z pieczarek, natki pietruszki i tymianku. Sa troche pracochlonne w wykonaniu jak to zwykle z pierozkami bywa :) Do ich przygotowania mozna wykorzystac ziemniaki pozostale z obiadu lub ugotowac je dzien wczesniej. Podczas rozwalkowywania ciasta ziemniaczanego dobrze jest podsypywac je maka, poniewaz keli sie do blatu. Pierozki nalezy robic dosyc szybko bo ciasto z czasem staje sie coraz bardziej rzadkie i lepkie. Ja swoje pierozki podalam z dodatkiem mieszanych salat z sosem vinaigrette. Bylo pysznie :) Polecam.



Smazone pierozki ziemniaczane z pieczarkami i tymiankiem

Skladniki na 4 porcje:
Ciasto:
1 kg ziemniakow
120 g maki pszennej
2 jajka
1 lyzka masla
sol

Nadzienie:
200 g pieczarek
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki masla
2 lyzki posiekanej natki pietruszki

Ponadto:
6 lyzek bulki tartej
olej
sol
pieprz
tymianek (najlepiej swiezy)

Ciasto: ziemniaki obrac, umyc, gotowac ok. 25 min. w osolonej wodzie. Odcedzic, ostudzic, utluc tak, zeby nie bylo grudek (ja przepuscilam ziemniaki przez praske). Zoltka oddzielone od bialek dodac z maslem do ziemniakow, wsypac make i 2 lyzeczki soli, dokladnie zagniesc.

Nadzienie: pieczarki obrac, posiekac. Cebule i czosnek obrac, posiekac, zeszklic na masle. Dodac grzyby, dusic 8 min., od czasu do czasu mieszajac. Dodac natke, doprawic do smaku sola, pieprzem i tymiankiem, wymieszac, ostudzic.

Ciasto ziemniaczane rozwalkowac na grubosc ok. 1/2 cm (ja podsypywalam je maka, poniewaz przyklejalo sie do blatu). Wyciac krazki o srednicy 10 cm. Na kazdym ulozyc lyzeczke nadzienia.

Z bialek ubic piane. Posmarowac nia brzegi ciasta, zlepic pierozki. Posmarowac je reszta bialka, obtoczyc w bulce tartej.

Olej rozgrzac na patelni, usmazyc pierozki na zloty kolor.



Zrodlo przepisu: gazeta Moje Gotowanie "Obiady na zime" 3/2008

Komentarze

Majko, tak samo pysznie wyglądają jak opisujesz:). Narobiłaś mi smaka i nic więcej.
Pozdrawiam mocno!
karto_flana pisze…
SWietne! Moze skorzystam z przepisu?
Kuba pisze…
Bardzo fajny pomysł. Dziś właśnie planuję zrobić coś podobnego, tyle, że ziemniaki zastąpić zamierzam ciecierzycą.
Pozdrawiam!
wiosenka27 pisze…
Robiłam takie pierożki, u mnie nazywały się kotleciki, z kurczakiem w środku ale pieczarki zdają się tu pasowac idealnie:) Pycha:)
Izaa pisze…
świetny pomysł...i ślicznie wyglądają..;)
Edyta pisze…
U mnie na takie pierożki zawsze znaleźliby się chętni ;) Bardzo smakowicie się prezentują.
Marta pisze…
A ja uwielbiam wegetariańską kuchnię polską, wszelkie pierogi i kluski z warzywami – może dlatego, że sama dość rzadko się zabieram do takich przepisów.
Ale smażone pierogi z takim farszem zjadłabym bardzo chętnie i to cały talerz, do tego jeszcze szkanka maślanki :)
ana pisze…
Wyglądają cudownie i muszą tak smakować. Ten przepis jest stworzony dla mnie.
Maggie pisze…
Alez one piekne! Na pewno skorzystam z przepisu, moj mezczyzna - kluchozerca i fan wszystkiego, co smazone - bedzie zachwycony :)
Moja Kawiarenka pisze…
Piątka za pomysł i za prezentację też. :-)
Jednak jedego nie jestem w stanie pojąć. Białko ma spełnić pomocniczą rolę w sklejaniu brzegów ciasta. Pytanie.
W jakim celu trzeba je ubić?
zauberi pisze…
robiłam bardzo podobne, bardzo nam smakowały.
Monica pisze…
Wspaniała przekąska. Pięknie wyglądają, sprawiają wrażenie takich mięciuteńkich w środku i delikatnie kruchych na zewnątrz :)
An-na pisze…
Za kartofle oddam ostatnio wszystkie słodycze świata, nawet moją cudowną baba au rhum ;)
kabamaiga pisze…
Rewelacyjny pomysł MAju. Zjadłabym takie pierożki nawet zaraz.
Anonimowy pisze…
Znałam coś takiego w wersji placuszków z ugotowanych ziemniaków :) z nadzieniem pieczarkowym muszą być pyszne :)
aga pisze…
bardzo smakowicie wygladaja:) chetnie zjadlabym sobie takie pierozki:)
dorota20w pisze…
chętnie bym spróbowała kawałeczek
Ten przepis jest dla mnie,lubię proste i smaczne dania. :)
aklat pisze…
Pysznie wygląda :) już zapisuję do wypróbowania
Anonimowy pisze…
Genialny pomysł! Mogę do Ciebie wpaść na takie pierożki? ;)
karoLina pisze…
Wyglądają bardzo smakowicie i nieskomplikowanie, ja dzisiaj miałam wyjątkowo zdrowe, zupełnie beztłuszczowe pierożki na parze, więc chyba mogę sobie pozwolić na taką bardziej rozpustną odmianę.
thiessa pisze…
Faktycznie troche z nimi roboty, ale wygladaja swietnie.
Marta dobrze mowi, szklanka maslanki i juz niczego wiecej nie potrzeba.
zjedz_mnie pisze…
Rany, jak one apetycznie wyglądają, aż się zaśliniłam ;]
Majana pisze…
O Majeczko, jakie one są świetne! SUper pomysł:)
Pozdrowienia:)
cudawianki pisze…
swietny pomysl! zapisuje :-)
Ewa pisze…
Majko super są te pierożki (ale to chyba bardziej krokieciki, nie?), uwielbiam wszelkie ziemniaczane kluchy!
amarantka pisze…
A u mnie też dziś coś podobnego bardzo :) tylko chyba w mniej pracochłonnej wersji :)
ale w smaku zapewne podobne, więc potwierdzić mogę, że pyszne!
I jak pięknie sfotografowane :)
arek pisze…
Fantastyczne i jaka uroda! Przyznaje ci uroczyscie i jak najbardziej komisyjnie ( nikt nie powiedzial ze komisja musi liczyc wiecej niz 1 osobe) Gwiazdke!:D
Ivon pisze…
Bardzo lubię aromat tymianku. Takie pierożki to dopiero musi być pyszność.
Amber pisze…
Majko, jakie smaczne zdjęcia!
Pyszne muszą być te pierożki.Widać,że delikatne i tymianek bardzo do nich pasuje.
A u mnie tymianku cała doniczka.Pomyślę...
Daria i Jarek pisze…
Witamy ponownie po urlopie!!!

Widzac te pierozki to chyba energia Cie w kuchni rozpiera - genialny pomysl na ziemniaki w panierce!!! Wygladaja naprawde zachecajaco!!!
magda k. pisze…
Maju cudny pomysł na obiad :) oczywiście że zapisuje :)
a co do zdjęcia z mojego bloga to się w ogóle tym nie przejmuj :) wystarczająco mnie reklamujesz ;) pozdrawiam gorąco
spencer pisze…
Ciekawe, ciekawe.. Nigdy nie jadłem pierożków z ziemniaczanego ciasta.. Nie wiedziałem, że tak można, nie wiedziałem, że tak pysznie one mogą one wyglądać!! Kolor świetny. A skoro są na dodatek barrdzo chrupiące, to ja je kupuję:)) Mega!
Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)
Monika. L pisze…
Wyglądają przepysznie Majeczko. Przepis z wielką przyjemnością zapisuję :)

M.
atina pisze…
Bardzo smaczna propozycja:)
KucharzyTrzech pisze…
Mmmm boskie....
ewena pisze…
Zapisuję przepis, bo te pierożki wyglądają wspaniale!
Szarlotek pisze…
Mega apetyczna propozycja ! Po prostu boskie !
Nina pisze…
gdyby nie to, że unikam wszystkiego co smażone w głębokim tłuszczu, zjadłabym; bardzo mi się podobają
Emma pisze…
ale mi narobiłaś ochoty na takie ślicznie zrumienione pierożki!
myniolinka pisze…
rewelacyjne! często jemy smażone kotleciki ziemniaczane ale nie przyszlo mi do głowy żeby je nadziać...
pychota!