poniedziałek, 31 stycznia 2011

Zupa z cukinia i miesnymi pulpecikami



Otwarcie przyznaje, ze jestem wielbicielka cukinii :) Lubie ja w kazdej postaci: smazona, nadziewana i zapiekana, w zapiekankach warzywnych czy tarteletkach. Kiedy tylko znalazlam przepis na te zupe wiedzialam, ze musze go wyprobowac. Zupe robilam juz kilka razy i zawsze nam smakowala. Ta pyszna, kremowa zupa z cukinii i ziemniakow jest swietnym obiadowym daniem na chlodne dni. Smacznym i sycacym uzupelnieniem sa tu pulpeciki z mielonego miesa. Jesli lubicie cukinie, ta zupa powinna Wam smakowac :) Polecam.



Zupa z cukinia i miesnymi pulpecikami

Skladniki na 2 porcje:
1 cebula
1 zabek czosnku
1 cukinia (250 g)
400 g ziemniakow
1 lyzeczka bulionu warzywnego (instant)


Pulpeciki:
200 g mielonego miesa wolowego
1 lyzeczka chudego twarozku (dalam quark)
1 lyzka bulki tartej
sol
pieprz
1 lyzeczka oliwy

2-3 galazki natki pietruszki
1-2 lyzeczki soku z cytryny

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Cukinie umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Ziemniaki obrac, umyc i rowniez pokroic w nieduza kostke. Wszystkie warzywa wrzucic do garnka, zalac 1/2 l wody, dodac bulion, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez ok. 20 min.

W miedzyczasie mielone mieso wymieszac z twarozkiem i bulka tarta, przyprawic do smaku sola i pieprzem a nastepnie uformowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego. Rozgrzac oliwe na patelni, podsmazyc pulpeciki ze wszystkich stron na rumiano (ok. 5 min.).

Natke oplukac, osuszyc, posiekac. Z ugotowanych warzyw odlozyc 2-3 lyzki warzyw w kawalkach, pozostale warzywa zmiksowac za pomoca blendera. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rozlac zupe do miseczke. Podawac z kawalkami odlozonych wczesniej warzyw i miesnymi pulpecikami. Posypac posiekana natka pietruszki.


*zrodlo przepisu: gazeta "Lecker"

26 komentarzy:

  1. ja cukinię pokochałam ubiegłego lata. i żałuję, że tak późno. fajny ten dodatek klopsików, ogólnie zupka wygląda tak wiosennie i świeżo;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. cukinie bardzo lubie, wiec na taka zupke to pisze sie z przyjemnoscia:) i to na dwie miseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka letnia.
    och, wspaniałe wspomnienie wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mnie na pewno by smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie cukinia nigdy nie byla pierwszoplanowym warzywem... ale skoro do szpinaku przekonalam sie po 20 latach to i do cukini czas najwyzszy!!!

    Twoja zupa to swietny pomysl na comfort food...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupka, chętnie bym ją zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia sama w sobie nie jest szałowa. To warzywo, które lubi towarzystwo. Moja teoria głosi, że dopiero w towarzystwie innych warzyw można docenić cukinię staje się wtedy kremowa, jest doskonałym uzupełnieniem zup czy zapiekanek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kapitalny przepis! Koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  9. Te pulpeciki wyglądają tu wspaniale! :-) Lubię takie zupki. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna zupa - chętne zjadłbym teraz taką. A tu jeszcze półtorej godziny do obiadku :-(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię zupę cukiniową a z pulpecikami jeszcze nie próbowałam...ale wszystko przede mną...:))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa z pulpecikami? Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim, ale ogromnie mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Majko, bardzo mi się ta zupa podoba.Super połączenia.A cukinię bardzo lubię i dużo jej w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  14. Już widzę, że ja też jestem wielbicielką tej zupy. Bo wielbicielką cukinii jestem od dawna!

    Piękna zupa, Majko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pozwól, że zmałpuję tą zupę od Ciebie. Wygląda obłędnie !!! To dopiero musi być niebo w gębie. Prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Majko swietny przepis. Kopjuje i idzie do wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja cukinię jak najbardziej w każdej postaci. Moje chłopaki już niestety niekoniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaka pyszna zupka! Uwielbiam cukinię, mogłabym ją pożerać tonami. Zapisuję przepis:)
    Pozdrawiam Majeczko:*

    OdpowiedzUsuń
  19. Też się dołączam do fanów cukinii... w każdej postaci:) Zupka wygląda super. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszna zupka w sam raz na taka pogodę- u nas mróz aż szczypie w nos :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. szczerze, to nie wyobrażam sobie smaku cukiniowej zupy, ale wygląda pysznie i cudnie kremowo

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo Majka, tez wiesz mam ostatnio ochote na cukinie, niewazne ze srodek zimy :) Pozdrowienia sle :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Też lubię cukinię i nawet dzisiaj spojrzałam w odpowiednim miejscu, czy da się ją kupić (da ;) Zupa na pewno jest pyszna i rozgrzewająca, a klopsiki dodają jej treści, więc cały obiad gotowy. Ale zostaje trochę miejsca na deser.

    OdpowiedzUsuń
  24. zaskoczyłaś mnie tą odsłoną zupy z cukinią. muszę spróbować. razem z pulpecikami. Kusząca propozycja:)

    OdpowiedzUsuń