Zupa z cukinia i miesnymi pulpecikami
Otwarcie przyznaje, ze jestem wielbicielka cukinii :) Lubie ja w kazdej postaci: smazona, nadziewana i zapiekana, w zapiekankach warzywnych czy tarteletkach. Kiedy tylko znalazlam przepis na te zupe wiedzialam, ze musze go wyprobowac. Zupe robilam juz kilka razy i zawsze nam smakowala. Ta pyszna, kremowa zupa z cukinii i ziemniakow jest swietnym obiadowym daniem na chlodne dni. Smacznym i sycacym uzupelnieniem sa tu pulpeciki z mielonego miesa. Jesli lubicie cukinie, ta zupa powinna Wam smakowac :) Polecam.
Zupa z cukinia i miesnymi pulpecikami
Skladniki na 2 porcje:
1 cebula
1 zabek czosnku
1 cukinia (250 g)
400 g ziemniakow
1 lyzeczka bulionu warzywnego (instant)
Pulpeciki:
200 g mielonego miesa wolowego
1 lyzeczka chudego twarozku (dalam quark)
1 lyzka bulki tartej
sol
pieprz
1 lyzeczka oliwy
2-3 galazki natki pietruszki
1-2 lyzeczki soku z cytryny
Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Cukinie umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Ziemniaki obrac, umyc i rowniez pokroic w nieduza kostke. Wszystkie warzywa wrzucic do garnka, zalac 1/2 l wody, dodac bulion, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez ok. 20 min.
W miedzyczasie mielone mieso wymieszac z twarozkiem i bulka tarta, przyprawic do smaku sola i pieprzem a nastepnie uformowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego. Rozgrzac oliwe na patelni, podsmazyc pulpeciki ze wszystkich stron na rumiano (ok. 5 min.).
Natke oplukac, osuszyc, posiekac. Z ugotowanych warzyw odlozyc 2-3 lyzki warzyw w kawalkach, pozostale warzywa zmiksowac za pomoca blendera. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rozlac zupe do miseczke. Podawac z kawalkami odlozonych wczesniej warzyw i miesnymi pulpecikami. Posypac posiekana natka pietruszki.
*zrodlo przepisu: gazeta "Lecker"
Komentarze
pozdrawiam
och, wspaniałe wspomnienie wakacji!
Twoja zupa to swietny pomysl na comfort food...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam.
Piękna zupa, Majko :)
Pozdrawiam Majeczko:*