Conchiglie alla parmigiana.
Witajcie w Nowym Roku!
Po swiatecznych i noworocznych smakolykach zapraszam dzis na cos lzejszego :) Pyszne danie z kuchni wloskiej czyli makaron conchiglie alla parmigiana. Mam wielka slabosc do makaronu conchiglie. Te muszle sa takie...urocze :) I fajnie prezentuja sie na stole. Conchiglie alla parmigiana to makaron z nadzieniem z sera ricotta i baklazana. Zapieczony z pomidorowo-bazyliowym sosem i parmezanem. To danie bardzo nam posmakowalo i zniknelo naprawde szybko. Wiecej zachwalac nie bede, musicie sami sprobowac :) Polecam.
Polecam rowniez makaron muszle z mielonym miesem i szpinakiem (klik).
Conchiglie alla parmigiana
Skladniki na 4 porcje:
1 zabek czosnku
1/2 cebuli
1/2 marchewki
200 ml oliwy
1 maly peczek bazylii
500 g pomidorowej passaty
sol
pieprz
200 g baklazana
400 g makaronu conchiglie (duze muszle)
200 g sera Provola affumicata (lub innego wedzonego sera)
100 g sera ricotta
50 g parmezanu (w kawalku)
Czosnek, cebule i marchewke obrac, pokroic w mala kostke. Bazylie oplukac, oderwac listki od galazek. Na glebokiej patelni rozgrzac 1-2 lyzki oliwy, podsmazyc warzywa. Wlac passate pomidorowa, dodac bazylie, krotko razem zagotowac. Zdjac patelnie z kuchni, przyprawic sos do smaku sola i pieprzem.
Baklazana umyc, osuszyc, pokroic w kostke (1x1 cm). Na drugiej patelni rozgrzac pozostala oliwe (oliwa jest wystarczajaco dobrze rozgrzana jesli wokol wrzuconego na nia kawalka baklazana zaczynaja pojawiac sie babelki). Smazyc baklazana porcjami az zacznie lekko brazowiec (wazne aby nie wrzucac zbyt duzo na raz na patelnie, poniewaz baklazan mocno chlonie oliwe). Wystudzic.
Zagotowac 4 l osolonej wody (dajemy ok. 1 lyzeczki soli na litr wody), wrzucic makaron, gotowac ok. 3 min. (ja gotowalam dluzej, okolo 8 min., poniewaz nie chcialam aby makaron byl zbyt twardy).
Wedzony ser drobno posiekac. Wymieszac go z serem ricotta, 1/3 sosu pomidorowego i baklazanem, doprawic do smaku. Parmezan zetrzec na tarce.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Na dno zaroodpornego naczynia wylac polowe pozostalego sosu pomidorowego. Makaron wypalnic farszem, ulozyc na sosie (farszem do gory). Polac pozostalym sosem pomidorowym, posypac tartym parmezanem. Zapiekac w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min.
*zrodlo przepisu: "Lecker" 5 (2009)
Komentarze
pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam mocno!
Przyłączam się do klubu wielbicieli makaronowych muszelek:)
Pozdrowienia!
Pozdrawiam noworocznie, Majeczko!
Najlepszego w Nowym Roku.
Pozdrowienia Kochana:*
Conchiglie wyglądają bardzo apetycznie, zaczęłam żałować, że zrezygnowałam z kupienia pomidorów na rzecz tuńczyka. Ale, co się odwlecze...
Pozdrawiam :)