Makaronowa frittata z grzybami.
Frittata jest rodzajem wloskiego omletu podawanego na cieplo lub na zimno jako przystawka (pokrojony w kostke) lub danie glowne. Frittate przygotowujemy na patelni, czasami dopiekajac ja dodatkowo w piekarniku. Podstawa jej przygotowania sa jajka, do ktorych czesto dodajemy inne skladniki, takie jak warzywa (cukinia, cebula), ziola, miesa, grzyby, sery a nawet makaron. Na taka makaronowa fritatte chcialam wlasnie dzisiaj Was zaprosic. Danie jest niezykle pyszne i aromatyczne dzieki dodatkowi grzybow i ziol. Do jego przygotowania mozecie uzyc dowolnego makaronu, rowniez krotkiego (penne, farfalle - chociaz makaron z dodatkiem grzybow jest tu dodatkiem optymalnym) i swoich ulubionych grzybow. Nie rezygnujcie prosze z pomidorowych szaszlyczkow bo sa wspanialym dopelnieniem calej potrawy. Polecam :)
Makaronowa frittata z grzybami
Skladniki na 2 porcje:
200 g makaronu tagliatelle z dadatkiem borowikow (lub zwyklego makaronu tagliatelle)
sol
1-2 zabki czosnku
2 jajka
100 g smietany
swiezo mielony czarny pieprz
40 g wedzonego boczku
2 galazki tymianku
180 g grzybow (kurek, pieczarek, boczniakow)
1 galazka rozmarynu
100 g pomidorkow koktajlowych
Makaron ugotowac w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, osaczyc na sicie.
Czosnek obrac, przecisnac przez praske, wymieszac ze smietana i jajkami, przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Boczek pokroic w nieduza kostke, podsmazyc na chrupiaco na suchej patelni. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Grzyby umyc, ewentualnie pokroic na mniejsze kawalki.
Podsmazony boczek wymieszac z grzybami (ja podsmazylam je dodatkowo przez chwile razem z boczkiem), makaronem i tymiankiem, wylozyc na gleboka patelnie. Zalac masa smietanowo-jajeczna, przykryc patelnie pokrywka i pozostawic na srednim ogniu az jajka sie zetna (u mnie trwalo to ok. 10-15 min.).
W miedzyczasie rozmaryn oplukac, osuszyc, porwac na kawalki. Pomidorki koktajlowe umyc, nadziewac je na patyczki do szaszlykow na przemian z galazkami rozmarynu. Podsmazyc krotko na rozgrzanej patelni (bez tluszczu). Posypac sola i pieprzem.
Gotowa frittate wyjac na talerz (jest to troche trudne, najlepiej uzyc do tego pokrywki - wywrocic frittate na pokrywke a nastepnie na talerz). Podawac z szaszlyczkami z pomidorow.
*przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki "Pasta" Brigitte
Komentarze
Pozdrawiam!
a danie? och! od samego patrzenia czuję jego niebiański aromat i smak...
chyba muszę coś zjeść bo zgłodniałam;)
I w ogóle to jestem pod wrażeniem wielkim, rewelacyjne zdjęcia Maju!
i rewelacyjna potrawa :)
buziaki Maju!
Piękne zdjęcia :)
Pozdrowienia!
Ściskam!
Te kluchy mnie zupełnie zaskoczyły w aranżacji naleśnikowej :)
Bardzo oryginalny pomysł - jak dla mnie :P
spokojnej nocki
M. :*
ach jakie ladne zdjecia:)
rewelacyjnie się prezentuje !
Buźka !
Dobrej nocy!
wydaje się proste do stworzenia :)
i pamiętam o pomidorowych szaszłyczkach. są urocze!!!