Fasolka szparagowa z kurkami i tymiankiem. A do tego frykadelki.
Fasolka szparagowa nalezy do grona moich ulubionych roslin straczkowych (zaraz po bobie). Do tej pory traktowalam ja troszke po macoszemu. Zwykle po ugotowaniu wrzucalam ja na patelnie ze stopionym maslem, posypywalam bulka tarta, lekko zasmazalam i gotowe. Taka fasolke lubie najbardziej (i mysle, ze nie jestem w tym odosobniona :)) Kiedy jednak znalazlam ten przepis postanowilam troche poeksperymentowac. Musze przyznac, ze byl to bardzo udany eksperyment :) Fasolka szparagowa w polaczeniu z chrupiacymi kurkami, boczkiem, tymiankiem i winno-smietanowym sosem okazala sie byc prawdziwym przysmakiem. Obok fasolki znalazly sie na moim talerzu rowniez frykadelki z mielonego miesa i ziemniaczane puree. Powstal pyszny obiad, na ktory wlasnie teraz Was zapraszam :)
Fasolka szparagowa z kurkami i tymiankiem + frykadelki
Skladniki na 4 porcje:
Frykadelki:
2 cebule (dalam 1 sztuke)
600 g mieszanego mielonego miesa (wolowo-wieprzowego; dalam 500 g)
4 lyzki bulki tartej
1 lyzeczka musztardy
1 jajko
sol
swiezo mielony pieprz
Fasolka z kurkami:
150 g kurek (dalam 250 g)
800 g zielonej fasolki szparagowej (dalam 500 g)
1 lyzka sklarowanego masla (lub oliwy)
50 g wedzonego boczku
1/8 l bialego wytrawnego wina
4-5 galazek swiezego tymianku
100 g smietany kremowki
Cebule obrac, pokroic w drobna kostke (ja dodalam do frykadelek polowe cebuli, druga polowe do fasolki). Mielone mieso przelozyc do miski, dodac pokrojona cebule, bulke tarta, musztarde i jajko. Wyrobic na gladka mase. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Uformowac z masy 8 nieduzych frykadelek.
Kurki oczyscic, ewentualnie pokroic na mniejsze kawalki. Fasolke szparagowa oczyscic, umyc, gotowac przez 10-15 min. w lekko osolonej wodzie.
Sklarowane maslo (lub oliwe) rozgrzac na patelni, smazyc frykadelki po 6-8 min. z kazdej strony.
Boczek pokroic na male kawalki, podsmazyc bez dodatku tluszczu na drugiej patelni. Dodac kurki i pozostala cebule, smazyc razem ok. 5 min. Wlac biale wino, doprawic do smaku sola i pieprzem. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Wlac na patelnie z kurkami smietane, dodac posiekany tymianek. Zagotowac i gotowac jeszcze 3-4 min. Jeszcze raz przyprawic do smaku sola i pieprzem.
Ugotowana fasolke osaczyc na sicie, dodac ja do kurek w smietanie, wymieszac. Podawac razem z frykadelkami. Doskonalym dopelnieniem obiadu bedzie tu ziemniaczane puree.
*przepis pochodzi z niemieckiego czasopisma "Lecker"
Komentarze
Fasolka z kurkami musi być pyszna! jak żałuję, że nikt u mnie w domu tych grzybków nie lubi.
Fasolkę bardzo lubię, najczęściej jadam z wody, bez bułki tartej czy masełka. Czasami robię ją z pomidorami, taka też jest pyszna. Albo w sałatce :)
Pozdrówki:)
Pozdrawiam, Majeczko!
Pozdrawiam.
viridianka - a wiesz, ze ja z pomidorami jeszcze fasolki nie probowalam? Taka monotematyczna jestem i ciagle tylko z ta bulka tarta :)
kabamaiga - dziekuje. Sprobuj koniecznie. Mam nadzieje, ze to polaczenie Ci posmakuje. My bylismy zadowoleni z efektu :)
kornik - nie ma sprawy, wpadaj :) Wiesz, ja wole inne grzyby ale kurkami tez nie pogardze :)
majana - zapraszam :) W salatce fasolki jeszcze nie jadlam. Czas to nadrobic :)
aga - dziekuje. Wpadnij z dziewczynami. Starczy dla wszystkich :)
asieja - moze czas zrealizowac swoje marzenia? :)
Zaytoon - wiesz Oliwko, ta fasokla z kurkami jest najlepsza z tego calego dania. Ja wyjadalam ja oddzielnie :)
karoLina - zapraszam :) "Nowoczesnie podkrecony"- to brzmi fajnie :) Mimo to i tak najlepsza jest ta fasolka z maslem i bulka :)
joanna_kuchareczka - dziekuje :)
Imoen - dziekuje. Pozdrawiam cieplutko :)
Piękności obiad !!! Aż jeść mi się zachciało :)
Pozdrawiam cieplutko :) :)
P.S jak dobrze byc z powrotem...