Bialy chleb na zakwasie.
Ten chleb pieklam dwa razy. Za pierwszym razem zgodnie z przepisem wlozylam go do keksowki gdzie sobie powoli wyrastal (powoli w doslownym tego slowa znaczeniu, musialam mu troche pomoc wstawiajac go do lekko podgrzanego piekarnika). Upieczony chleb nie byl zbyt wysoki za to mial duza ilosc dziurek. Za drugim razem upieklam go luzem formujac bochenek i odstawiajac do wyrosniecia w misce wylozonej sciereczka i porzadnie wysypanej maka (na 45 min.). Chlebek tym razem rosl doskonale, wyrosl poza krawedz miski. Przed wlozeniem do piekarnika chleb nacielam. Troszke mi opadl przy przenoszeniu na rozgrzana blache ale ladnie sie podniosl po wstawieniu do piekarnika. Polecam ten chlebek z calego serca. Jest naprawde przepyszny. Ma mieciutki miazsz z duza iloscia dziurek. Jesli pieczemy go luzem na blasze lub kamieniu ma jeszcze do tego swietnie chrupiaca skorke.
Przepis pochodzi ze strony Liski.
Bialy chleb na zakwasie
Skladniki:
500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej, ale moze byc dowolna maka pszenna)
1 plaska lyzeczka soli
300 g wody
8 g swiezych drozdzy (dalam 1 lyzeczke suszonych- 4 g)
150 g zakwasu zytniego
Wszystkie skladniki laczymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno byc dosyc geste. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 2 godz.
Nastepnie przekladamy ciasto do keksowki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo buleczki. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy maka.
Odstawiamy do wyrosniecia na 45-60 min.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min. (buleczki mniej wiecej 20 min.). Studzimy na kratce.
I jeszcze kilka zdjec chleba pieczonego w keksowce.
Komentarze
fajny!:))))
Piekny jest!!
Agata - dziekuje :)
Kaczucha - i taki wlasnie jest :)
Alivea - chleby na zakwasie to nic trudnego. Jak juz zaczniesz je piec to te na drozdzach nie beda Ci juz tak smakowaly :)
Paula - jest mi niesamowicie milo z tego powodu :)
Agaa, grazyna - dziekuje :)
Zaytoon - no wiesz :) Az sie zarumienilam :))
bialoczarna, cudawianki, Olciaky - dziekuje :)
majana - dzieki wielkie :)
kornik - te dziureczi dodaja mu uroku :) Dziekuje.
KucharzyTrzech - dziekuje. A kiedy Ty sie wezmiesz za pieczenie? :)
atina - dziekuje. Tylko ta pierwsza bardziej chrupiaca :)
Io - dziekuje. To tak, jak ja :)
A Tobie tak pięknie się Majeczko upiekł.
Pozdrawiam ciepło.
M.
Twój jest wspaniały i w formie i bez.
Ania (Na Miotle) - dziekuje :))
margot - :))
kabamaiga - dziekuje. Ja tez polubilam ten chlebek. Szkoda, ze ja nie mam z kim podzielic sie zakwasem :(
karoLina - dziekuje. Do mistrzostwa jednak ciagle mi daleko (mimo to Twoja pochwala tak milo mnie lechce :)) Czekam wiec na Twoje wypieki :)