Znane-nieznane. Ciasto orzechowe z powidlami.
Ciasto orzechowe z powidlami robie od lat i moge powiedziec, ze jest to ciasto numer jeden w moim rodzinnym domu. Zadne swieta czy uroczystosci nie moga sie bez niego obejsc. Pyszne, slodkie, z karpatkowa lub budyniowa masa, warstwa kwaskowych powidel i chrupiacymi orzechami. Przepis znalazlam dawno temu w jakies gazecie i wkleilam go do jednego z zeszytow mamy. Jakiez bylo moje zdziwienie, kiedy zobaczylam je na kilku blogach pod calkowicie inna nazwa (Pani Walewska lub pysznotka). To nie zmienia jednak faktu, ze ciasto jest mega pyszne i oczywiscie mega kaloryczne ale gwarantuje Wam, ze jesli go sprobujecie, to nie poprzestaniecie na jednym kawalku :)
Ponizej podaje oryginalny przepis, jaki poznalam kilka lat temu. Gwiazdkami oznaczone sa krotkie wyjasnienia i zmiany.
Ciasto orzechowe z powidlami
Skladniki:
Ciasto:
4 szkl. maki
375 g margaryny (lub masla)
3/4 szkl. cukru
6 zoltek
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
1 op. cukru waniliowego (8 g)
Do przelozenia:
1 szkl. cukru
6 bialek
1 op. kremu karpatkowego*
1 sloik powidel sliwkowych
200 g luskanych orzechow wloskich
100 g wodki
polewa czekoladowa**
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto jak na makaron, podzielic je na pol i wylozyc nim dwie identyczne niskie, prostokatne formy do pieczenia***. Posmarowac powidlami sliwkowymi.
Bialka ubic ze szklanka cukru na sztywna, blyszczaca piane. Nalozyc ja na powidla (na obydwa placki), posypac posiekanymi orzechami. Piec 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Wedlug przepisu podanego na opakowaniu przygotowac krem karpatkowy, pod koniec przyrzadzania wlac do niego alkohol.
Na jeden placek nalozyc krem karpatkowy, nakryc drugim i polac polewa czekoladowa.
* oczywiscie krem karpatkowy mozecie zrobic w domu sami. Krem karpatkowy mozna rowniez zastapic kremem budyniowym. Tym razem wykorzystalam przepis na krem z blogu Passionfruit.
Krem budyniowy
1 op. budyniu waniliowego (w proszku)
500 ml mleka
100 g cukru
2 zoltka
2 lyzki maki pszennej
65 g zimnego masla
Zoltka utrzec z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszajac, dodac proszek budyniowy i 2 lyzki maki.
Pozostale 250 ml mleka zagotowac. Do gotujacego sie mleka wlac mase budyniowa i gotowac mieszajac. Kiedy budyn sie ugotuje i zgestnieje, dodac do niego starte zimne maslo. Wymieszac, odstawic do wystudzenia.
** tym razem nie zrobilam polewy. Przewaznie jednak robie pyszna karmelowa polewe (z podwojnej porcji podanych nizej skladnikow), na ktora przepis znalazlam w zeszycie mamy.
Polewa karmelowa
1/2 margaryny
2 lyzki wody
1 szkl. cukru pudru
1 lyzka kakao
Wszystkie skladniki wkladamy d rondelka, gotujemy 10 min. Goraca polewa smarujemy ciasto.
*** ja pieke to ciasto zawsze w jednej blaszce, tzn. pieke jeden placek, pozniej go wyjmuje z blaszki a nastepnie pieke drugi (polowe piany z bialek trzymam przez ten czas w lodowce) ale niestety ciasto jest bardzo kruche i lamie sie podczas wyjmowania z formy.
Komentarze
strasznie to fajne, że niemal w każdym domu jest takie ciasto.. takie znane od zawsze, najpyszniejsze
Dziwne jednak, że w moim domu nigdy nie piekło się takiego ciasta.
Mimo to wyobrażam sobie jego smak...
Pycha!
Pozdrawiam! :)
Pozdrawiam cieplutko:)
robiłam je z czarną porzeczką.
Pytalas mnie o make ze srodkiem spulchniajacym. Mozna ja przygotowac w domu. Do kazdego 130 g maki nalezy dodac 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 1/2 lyzeczki soli.
Ciasto orzechowe prezentuje sie wspaniale.
Milo tu u Ciebie :)
Zresztą ja uwielbiam powidła śliwkowe. Czasem je tak po prostu wyjadam łyżeczką ze słoika.
oj Maju, narobiłaś mi smaku, a tu nawet odrobinki powideł...
gosia99 - prawda, to swietne polaczenie. A z tym kremem ciasto smakuje wysmienicie :)
wiosenka27 - dziekuje. Jest troche do pysznotki podobne, to fakt.
asieja - powidla przelamuja slodycz ciasta. To tak, dla rownowagi :)) A dom pachnacy ciastem i domowe smaki sa przeciez tak wazne dla kazdego czlowieka...
Cezonia- wiec "przybij piatke" :)) Ciesze sie, ze mamy podobny smak :))
Zaytoon - najwyzszy czas wiec to zmienic :) Gwarantuje, ze bedzie Wam smakowac. Dziekuje i pozdrawiam :)
majana - dziekuje ale to zawsze Ty nie masz nad nami litosci. Moje ciasto przy Twoich wypiekach to "pikus" :))
andzia-35 - tak myslalam, ze je znasz :) U Ciebie zawsze tyle pysznosci, ze dziwne byloby gdybys go nie znala :)) Pozdrawiam.
Ola - dziekuje. I naprawde polecam :)
Pozdrawiam serdezcnie!
Karola - nie ma bata :)) To ciaasto poezja. Koniecznie musze sprobowac z czarna porzeczka :))
antysujx - dziekuje. To ciasto ma jednak jedna wade. Zawsze sa problemy przy krojeniu :))
karoLina - widze, ze nie tylko ja lubie podjadac budyn :) To ciasto nalezy do moich ulubionych a zaraz za nim sa te z karmelem. Za czekoladowymi nie przepadam, chociaz brownie to dla mnie smakowy obled :))
Ewa- dziekuje slicznie. Teraz juz bede mogla skorzystac z Twojego przepisu i wielu innych, w ktorych wystepuje taka maka :)
kabamaiga - jak bede robic nastepnym razem to dam cynk :))
amarantka - ja zawsze robie to ciasto z powidlami, ktore robi moja mama. Nie ma pyszniejszych :)) Mam w domu kilka sloiczkow. Moze Ci podrzucic? :))
Tilianara - swietnie to ujelas :)) Pozdrawiam.
Ivon - dziekowac :))
Bea - koniecznie musisz to nadrobic :) Jest naprawde pyszne. Co do przepisow to masz racje. I przypominaja nam czesto te wspaniale, rodzinne chwile... :) Pozdrawiam cieplo.
To jest trochę podobne do ciasta o nazwie "Snickers" tylko z powidłami.
Mniam mniam mniam!:)
rain.drop - jeszcze raz dziekuje za pyszny przepis :) Pozdrawiam.
Gos - ja snickersa tez uwielbiam :) Nastepny razem zapraszam na kawke :))
edysia79 - dziekuje. Jest naprawde pyszne.
izaa - dziekuje. Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam.
Olciaky - dziekuje. Duza buzka :)
Pozdrawiam:)
Smacznego! :)