Wyroznienie. Salatka z tortellini, lososiem i brokulami.
Na poczatku chcialabym bardzo podziekowac Grazynce za wyroznienie. Jest mi niezmiernie milo, ze ktos docenil moj blog :)
Niestety przede mna stanelo trudne zadanie polegajace na wytypowaniu kolejnych dziesieciu blogow i przyznanie im wyroznien. Zadanie, ktoremu po raz kolejny nie sprostalam. Wybaczcie ale nie potrafie sposrod tylu blogow, ktore odwiedzam, wybrac tylko kilku. Kazdy blog jest dla mnie wyjatkowy, przepelniony pasja gotowania i inspiruje mnie do dalszych kulinarnych eksperymentow. Grazynce jeszcze raz dziekuje a Wszystkich zapraszam na pyszna salatke :))
Salatka jest moja propozycja w ramach akcji "II Bar salatkowy" prowadzonej przez Pele.
Sos podany do salatki jest kwaskowy i ostry w smaku. Proponuje aby kazdy przygotowal go wg wlasnych upodoban odpowiednio zmniejszajac lub zwiekszajac proporcje podanych skladnikow. Mysle tez, ze doskonalym dodatkiem do tej salatki bylby rowniez sos jogurtowy z duza iloscia koperku.
Skladniki na 4 porcje:
500 g brokulow
500 g swiezych tortellini (z farszem ze szpinaku i ricotty)
1/2 strzepiastej salaty
500 g filetow z lososia (bez skory)
Sos:
sol
bialy pieprz
koperek
5 lyzek octu z bialego wina
6-7 lyzek oliwy
Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Wrzucic na osolony wrzatek i gotowac przez 6-8 min., wyjac, osaczyc. Tortellini ugotowac w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Salate umyc. Koperek rowniez umyc, drobno posiekac.
Sos: ocet winny wymieszac (najlepiej w zakrecony sloiku) z sola i pieprzem. Dodac oliwe i posiekany koperek, jeszcze raz dokladnie wymieszac. Gotowy sos wymieszac z tortellini i brokulami.
Lososia umyc, osuszyc, pokroic na male kawalki. Rozgrzac na patelni 1-2 lyzki oliwy, smazyc lososia z obydwu stron przez ok. 5 min. Zdjac z patelni, wymieszac z pozostalymi skladnikami salatki.
*Przepis pochodzi z niemieckiej gazety Tina "Koch&Back-Ideen".
-------------------------------------------------------------------------------------------------
TORTELLINI-BROKKOLI-SALAT MIT LACHS
Zutaten für 4 Personen:
500 g Brokkoli
500 g frische Tortellini (Kühlregal; z.B. mit Spinat-Ricotta-Füllung)
1/2 kleiner Friseesalat
500 g Lachsfilet ohne Haut
Salz
weißer Pfeffer
etwas Dill
5 EL Weißweinessig
6-7 EL Öl
1. Brokkoli putzen, waschen und in Röschen teilen. In kochendem Salzwasser 6-8 Minuten garen, abschrecken und abtropfen lassen. Tortellini nach Packungsanleitung in kochendem Salzwasser garen, abschrecken und abtropfen lassen.
2. Salat putzen, waschen, kleiner zupfen. Dill waschen, abzupfen, fein schneiden. Essig mit Salz und Pfeffer verrühren. 5 EL Öl unterschlagen. Dill unterrühren. Mit Brokkoli und Tortellni mischen.
3. Lachs waschen, trocken tupfen und in Stücke schneiden. 1-2 EL Öl in einer großen beschichteten Pfanne erhitzen. Lachs darin unten Wenden ca. 5 Minuten braten, herausnehmen. Alle Zutaten mischen, abschmecken und anrichten.
Niestety przede mna stanelo trudne zadanie polegajace na wytypowaniu kolejnych dziesieciu blogow i przyznanie im wyroznien. Zadanie, ktoremu po raz kolejny nie sprostalam. Wybaczcie ale nie potrafie sposrod tylu blogow, ktore odwiedzam, wybrac tylko kilku. Kazdy blog jest dla mnie wyjatkowy, przepelniony pasja gotowania i inspiruje mnie do dalszych kulinarnych eksperymentow. Grazynce jeszcze raz dziekuje a Wszystkich zapraszam na pyszna salatke :))
Salatka jest moja propozycja w ramach akcji "II Bar salatkowy" prowadzonej przez Pele.
Sos podany do salatki jest kwaskowy i ostry w smaku. Proponuje aby kazdy przygotowal go wg wlasnych upodoban odpowiednio zmniejszajac lub zwiekszajac proporcje podanych skladnikow. Mysle tez, ze doskonalym dodatkiem do tej salatki bylby rowniez sos jogurtowy z duza iloscia koperku.
Skladniki na 4 porcje:
500 g brokulow
500 g swiezych tortellini (z farszem ze szpinaku i ricotty)
1/2 strzepiastej salaty
500 g filetow z lososia (bez skory)
Sos:
sol
bialy pieprz
koperek
5 lyzek octu z bialego wina
6-7 lyzek oliwy
Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Wrzucic na osolony wrzatek i gotowac przez 6-8 min., wyjac, osaczyc. Tortellini ugotowac w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Salate umyc. Koperek rowniez umyc, drobno posiekac.
Sos: ocet winny wymieszac (najlepiej w zakrecony sloiku) z sola i pieprzem. Dodac oliwe i posiekany koperek, jeszcze raz dokladnie wymieszac. Gotowy sos wymieszac z tortellini i brokulami.
Lososia umyc, osuszyc, pokroic na male kawalki. Rozgrzac na patelni 1-2 lyzki oliwy, smazyc lososia z obydwu stron przez ok. 5 min. Zdjac z patelni, wymieszac z pozostalymi skladnikami salatki.
*Przepis pochodzi z niemieckiej gazety Tina "Koch&Back-Ideen".
-------------------------------------------------------------------------------------------------
TORTELLINI-BROKKOLI-SALAT MIT LACHS
Zutaten für 4 Personen:
500 g Brokkoli
500 g frische Tortellini (Kühlregal; z.B. mit Spinat-Ricotta-Füllung)
1/2 kleiner Friseesalat
500 g Lachsfilet ohne Haut
Salz
weißer Pfeffer
etwas Dill
5 EL Weißweinessig
6-7 EL Öl
1. Brokkoli putzen, waschen und in Röschen teilen. In kochendem Salzwasser 6-8 Minuten garen, abschrecken und abtropfen lassen. Tortellini nach Packungsanleitung in kochendem Salzwasser garen, abschrecken und abtropfen lassen.
2. Salat putzen, waschen, kleiner zupfen. Dill waschen, abzupfen, fein schneiden. Essig mit Salz und Pfeffer verrühren. 5 EL Öl unterschlagen. Dill unterrühren. Mit Brokkoli und Tortellni mischen.
3. Lachs waschen, trocken tupfen und in Stücke schneiden. 1-2 EL Öl in einer großen beschichteten Pfanne erhitzen. Lachs darin unten Wenden ca. 5 Minuten braten, herausnehmen. Alle Zutaten mischen, abschmecken und anrichten.
Komentarze
A ja sobie kupiłam wczoraj takie tortellini :))
Gratuluję wyróżnienia!:))
I choć codziennie u mnie w kuchni coś nowego... to po prostu nie nadążam z tymi wszystkimi cudami kulinarnymi...
I gratuluję wyróżnienia!
Jak najbardziej zasłużone :)
p.s. a z wyroznieniem mialam podobnie. zbyt trudne wyrozniac innych...
Mówi: " i po co żeś zeżarłaś te cztery krówki, tak nie można było???!!!".
:))))
Całuję
M.
bo nie tylko ładnie wyglądają,
ale i pysznie smakują
Gratuluję wyróżnienia :*
A wyróżnienia gratuluję i stwierdzam, że w pełni zasłużone.
Ivon - nie ma sprawy :) Podaj tylko adres :) Dziekuje.
Mich - nie pozostaje Ci wiec nic innego jak "dopelnic sie" taka salatka :)
szarlotek - i Ty mowisz o zakazach? Ty, u ktorej pojawiaja sie wciaz rozne pysznosci o kazdej porze dnia i nocy? :))
amarantka - dziekuje :) Jakos tak "zagotowalam" sie ostatnio. Z reguly nie szaleje tak na blogu :))
Beata - masz racje, salatka jest konkretna. Mozna nia znakomicie zaspokoic nawet wiekszy glod :)
wiosenka27 - dziekuje :)
Krokodyl - dziekuje. Jest mi niezmiernie milo :)
cudawianki - czekam wiec na Twoja salatke :) Co do wyroznienia...zbyt wiele jestniestety blogow, ktore mi sie podobaja abym mogla wskazac tylko dziesiec.
karoLina - chetnie przygotuje Ci taka salatke w zamian za te lody, ktorymi sie tak zajadasz :) Matko, jak ja dawno lodow nie jadlam... :)
Monika L. - krowki????? I nie podzielilas sie ze mna? Nieladnie :))
asieja - wiec polecam :) I mam nadzieje, ze bedzie smakowalo :)
Io - dziekuje. I mnie teraz tez jest milo, ze Tobie jest milo :))
Tilianara - dziekuje. A salatka w jesiennych kolorach wlasnie :)
kabamaiga - dziekuje slicznie. Az sie zarumienilam :)) A salatke polecam.
Nic, tylko szukać tortellini z nadzieniem szpinaku i ricotty.
Pozdrawiam,
Zay
Pozdrawiam cieplutko!
a sałatka I klasa, zdjęcia kuszą niesamowicie
andzia-35 - dziekuje Kochana :) Tyle milych slow...az sie zaczewienilam :))
aga-aa - dziekuje :))
zjedz_mnie - dzieki :) Sama bym lepiej tego nie ujela :))
Pozdrawiam cieplutko :)
Jaka pyszna obiadowa sałatka :)