Salatka z gruszkami, orzechami wloskimi i malinowym vinaigrettem
Dlugo zastanawialam sie, co by tu jeszcze przygotowac w ramach "Orzechowego Tygodnia". Nie chcialam aby bylo zbyt slodko (a jeszcze cos slodkiego na pewno bedzie) wiec wybor padl na salatke. Pyszna salatke z mieszanych salat, z dodatkiem gruszek i orzechow, polana aromatycznym sosem vinaigrette. Nie musze chyba nikogo przekonywac, ze polaczenie gruszek i orzechow jest rozkosza dla podniebienia :) Do tego kawalki bagietki zapieczone z serem ricotta, kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa. Goraco polecam.
Ja bagietke zapieklam sama, pozniej posmarowalam tylko serkiem ale i tak byla pyszna. Sos dobrze jest przygotowac wczesniej aby wszystkie skladniki dobrze sie "przegryzly".
Skladniki na 4 porcje:
1 mala bagietka
oliwa
1 zabek czosnku
100 g orzechow wloskich
200 g sera ricotta
400 g mieszanych salat
2 gruszki
Malinowy vinaigrette:
3 lyzki oliwy
60 ml soku z limetki (ja dalam 50 ml)
2 lyzki octu malinowego
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
Bagietke pokroic na 16 kawalkow. Czosnek obrac, przekroic na pol. Gruszki obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke i skropic sokiem z limetki aby nie sciemnialy. Salaty umyc, osaczyc z nadmiaru wody.
Rozgrzac piekarnik do temp. 180°C. Kazdy kawalek bagietki skropic oliwa, natrzec czosnkiem i polozyc na blasze do pieczenia. Piec przez 10 min. az bagietka sie zarumieni. Orzechy wylozyc na blache, uprazyc w piekarniku przez 5-8 min. Wyjac, odstawic na 5 min. aby ostygly.
Przygotowac sos: wymieszac dokladnie oliwe, ocet winny, sok z limetki, sol i pieprz (ja zawsze mieszam sos w zakreconym sloiku). Odstawic.
Kawalki bagietki posmarowac ricotta i zapiekac w piekarniku pod goracym grillem przez 2-3 min. az ser sie rozpusci.
Do miski wlozyc mieszane salaty, dodac pokrojone gruszki i orzechy. Wszystko polac sosem vinaigrette. Podawac z bagietka.
*Przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki "After-Work-Küche".
Komentarze
;)
Uwielbiam takie połączenia, mniam:)
Pozdrówki!:)
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam :)
:*
Pozdrawiam
M.
ja jeszcze dodaje do tej kombinacji salatkowej ser gorgonzola -:)
grazyna - to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko taka salatke zrobic :))
Beata. majana - dziekuje Wam slicznie :) Zapewniam, ze byla pyszna :)
amarantka - dziekuje :)
wiosenka27 - ciesze sie, ze salatka jest w Twoim typie :)
Imoen - dziekuje, ze zajrzalas :) Mam nadzieje, ze salatka bedzie smakowac :)
Goasi@ - ano nie mam litosci :) Ktos musi pracowac, zeby objadac mogl sie ktos :))
Polka - juz pobudzilas moja ciekawosc :) Ciesze sie, ze to tez Twoje smaki :)) Dziekuje.
Monika L. - no wlasnie chcialam, zeby za slodko nie bylo :) Dziekuje i duzy buziak :))
Tilianara - Twoje pragnienia moga zostac zaspokojone :) Zapraszam :))
szarlotek - pojemniczek mowisz...? No dobrze, podaj tylko adres to Ci wysle :))
karoLina - zeby mozna umyc jeszcze raz :) A glod trzeba zaspokoic bo inaczej w nocy podobno "wilki sie snia" :))
adda73 - no wlasnie, gdyby nie to szybkie znikanie moznaby je nazwac salatkami doskonalymi :))
Pytelki - dziekuje za odwiedziny :) Tym razem wersja bez sera ale z serem tez smakuje rownie dobrze :)
zjedz_mnie - a tak patrzac na zdjecie to nie wiadomo o co chodzi, co nie? :))) Pozdrawiam.
kuchasia - dziekuje. Mam nadzieje, ze bedzie I smakowac :)
Mirabelka - te orzechy to duzy plus :) Ja tez za takimi sosami nie przepadam, mimo to salatka naprawde mi smakowala :) Skus sie, skus :))
hania-kasia - dziekuje. I czekam na Twoje doznania smakowe :))
kabamaiga - dziekuje. To tak troche na przekor szarym dniom :) Mala fototerapia :))
viridianka - a wiec zycze smacznego! I podziel sie wrazeniami :)
ewena - i smaczna byla :))
piegusek1976 - ha ha :) Dziekuje. Ja sama jeszcze nauki powinnam pobierac :)
Łał!
Sałatka-cudenko.