Piersi drobiowe na slodko-kwasno z chinskim makaronem Mie
Kuchnia chinska nalezy do grona moich ulubionych kuchni. Kiedy tylko mamy okazje wybieramy sie na obiad "do Chinczyka". Takich malych restauracji w naszej okolicy nie brakuje (najblizsza jest niecale 10 min. drogi od naszego domu). Najczesciej jednak wpadamy do chinskiej restauracji znajdujacej sie w centrum handlowym (przy okazji robienia zakupow "odziezowych"). W zaleznosci od apetytu wybieramy dania a la carte lub korzystamy z bufetu. W tym drugim przypadku, za niewielka sume, mozemy sprobowac po trochu wszystkich dan lacznie z deserami (a jest naprawde z czego wybierac). Ja pozostaje niezmiennie wierna chrupiacym piersiom z kaczki z dodatkiem warzyw i makaronu smazonego z kielkami fasoli mung :) A Wy macie jakies swoje ulubione chinskie potrawy?
Danie latwe i szybkie w przygotowaniu dzieki uzyciu gotowego sosu slodko-kwasnego (kto chce moze sie pokusic o przygotowanie wlasnego). Zamiast makaronu wstazki uzylam chinskiego makaronu Mie. Jest blyskawiczny i prosty w przygotowniu (ja gotowalam swoj makaron, zgodnie z tym co napisano na opakowaniu, przez 4 min.). Jest tez znakomitym dodatkiem do bulionow i lekkich zup, potraw miesnych, jarskich i slodkich. Zamiast swiezych pieczarek dalam male pieczarki z puszki. Dodatkowo dorzucilam jeszcze pedy bambusa ze sloika. Calosc smazylam bardzo krotko na duzym ogniu dzieki czemu warzywa pozostaly wspaniale chrupiace. Przed podaniem posypalam danie ziarnami sezamu.
80 g makaronu wstazki (lub makaronu Mie)
sol
pieprz
250 g piersi z kurczaka
2 zabki czosku
2 pomidory
2 machewki
4 cebulki dymki
200 g pieczarek
2 lyzeczki oliwy
4 lyzki sosu sojowego
butelka gotowego sosu slodko-kwasnego
Makaron wstazki gotowac w osolonej wodzie przez 8-10 min. (makaron Mie przygotowac wg przepisu na opakowaniu). Piersi drobiowe oplukac pod biezaca woda, osuszyc, pokroic w paseczki.
Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Pomidory umyc, ew. usunac z nich pestki, pokroic w kostke. Marchewki obrac, umyc, pokroic w slupki. Cebulke dymke i pieczarki umyc, pokroic w plasterki.
Na glebokiej patelni (lub w woku) rozgrzac oliwe. Podsmazyc filety i czosnek. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, zdjac z patelni. Na pozostalym ze smazenia miesa tluszczu podsmazyc nastepnie marchewke i cebulke dymke (przez 5 min.). Dodac pomidory i odlozone mieso.
Wlac 5 lyzek wody, sos sojowy, sos slodko-kwasny, zagotowac i gotowac ok. 3 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, wymieszac z makaronem. Przed podaniem mozna posypac ziarnami sezamu.
Komentarze
Makaron wygląda świetnie ;) Uwielbiam takie dania i na pewno je wypróbuję. Mniam :)
Nie było mnie kilka dni, a tu jaka piękna fotka na powitaniu :)))
Bardzo apetyczne i domowe danie.
M.
absolutnie ulubione:Peking Ente,kurczak lub kaczka na sposob seczuanski i jeszcze wiele innych,ale te sa takie ulubione :)
Pozdrawiam :)
viridianka - szkoda, bo chinskie potrawy sa naprawde smaczne :)
Dziwnograj - kiedy mieszkalam w Polsce mialam swoja ulubiona knajpe chinska ale dosc szybko ja zlikwidowano. A szkoda, bo byla naprawde fajna. Dziekuje :)
Monika.L - dziekuje :) Fajnie, ze juz wrocilas :))
Gosi@ - mamy wiec podobny gust :) Ja moglabym u Chinczyka jadac przynajmniej raz w tygodniu :))
Beata - chetnie podesle Ci pudeleczko rukoli :))
Pozdrawiam cię serdecznie.
Buzia i milego dnia!
polka
Olciaky - wybaczam i czekam na Twoje kolejne odwiedziny :) Pozdrawiam cieplo!
Polka - dziekuje, ze do mnie zajrzalas :) Brakiem polskich liter sie nie przejmuj bo ja takowych tez nie posiadam :))