Nalesniki z mozzarella i pomidorami
Nie pamietam juz od czego zaczela sie moja pasja kolekcjonowania przepisow kulinarnych ale trwa juz ona dobre kilka lat. Na poczatku namietnie wyszukiwalam przepisy w gazetach, wycinalam je i wklejelam do "duzych" zeszytow :) Pozniej juz tylko wpinalam je do segregatorow. A jeszcze pozniej zaczelam kupowac ksiazki kulinarne i tak trwa to do dzisiejszego dnia.
Przepis ten pochodzi wlasnie z jednego z moich "wiekowych" zeszytow. Wyszperalam go szukajac interesjacych przepisow na nalesniki. Nalesniki z mozzarella i pomidorami sa naprawde pyszne i szybkie do przygotowania. Cos a la salatka caprese w oryginalnej wersji :) Jedyny mankament to to, ze rwa sie podczas przewracania na patelni.
Skladniki na 4 porcje:
Ciasto:
100 g maki
2 jajka
125 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
Nadzienie:
4 pomidory (ok. 400 g)
200 g sera mozzarella
1/2 peczka bazylii
sol
pieprz
Ponadto:
4 lyzeczki octu winnego
4 lyzki oliwy do smazenia
Wszystkie skladniki ciasta wymieszac. Pomidory oplukac, usunac szypulki. Pokroic w plasterki, posypac sola i pieprzem. Ser pokroic w niezbyt cienkie plastry. Bazylie oplukac, osuszyc, oberwac listki.
Na patelni rozgrzac na silnym ogniu lyzke oliwy. Usmazyc po kolei cztery nalesniki ukladajac na kazdym pokrojony w plastry pomidor. Odwrocic na druga strone. Gdy nalesnik sie zrumieni, odwrocic jeszcze raz, tak by pomidory znow znalazly sie na wierzchu.
Pod koniec smazenia przykryc pomidory plasterkami sera, nakryc patelnie pokrywka i smazyc jeszcze chwile, az ser sie roztopi.
Przed podaniem kazdy nalesnik posypac listkami bazylii i skropic lyzeczka octu winnego. Oproszyc sola i pieprzem.
Komentarze
a moze by zmienić ciasto by sie nie rwały?
aga-aa - tez myslalam o zmianie ciasta ale bylam taka glodna, ze nie mialam juz ochoty na eksperymenty :) w wolnej chwili chetnie pokombinuje :)
kasiaaaa24 - dziekuje i zapraszam :)
szarlotek - witaj na moim blogu i dziekuje :)