Empanadillas z serem, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami
Empanadillas zrobilam juz jakis czas temu przy okazji wizyty znajomych. Te male pierozki z ciasta francuskiego ujely mnie swoja prostota i smakiem. Sa swietne na przekaske zarowno na cieplo jak i na zimno.
Empanadillas mozna upiec od razu po przygotowaniu lub wstawic do lodowki i upiec pozniej. Fileciki sardeli w oliwie sa dosyc slone wiec dobrze jest przed przygotowaniem farszu namoczyc je w zimnej wodzie aby pozbyc sie nadmiaru soli.
Skladniki na 26 sztuk:
100 g twardego zoltego sera
50 g zielonych oliwek (bez pestek)
75 g suszonych pomidorow w oliwie
50 g filecikow sardeli
swiezo mielony czarny pieprz
50 g czerwonego pesto (Pesto rosso)
500 g mrozonego cista francuskiego
maka do podsypania
1 jajko
Ciasto francuskie rozmrozic. Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.
Ser pokroic na 5 mm kawalki. Suszone pomidory i fileciki sardeli osaczyc z oliwy i razem z oliwkami pokroic w takiej samej wielkosci kawalki jak ser. Pokrojone skladniki wrzucic do miski, oproszyc swiezo zmielonym pieprzem, delikatnie wymieszac. Dodac Pesto rosso, ponownie wymieszac.
Ciasto francuskie rozwalkowac na posypanej maka stolnicy. Wyciac 18 kolek o srednicy 8 cm. Nastepnie pozostale skrawki ciasta ponownie zagniesc i rozwalkowac, wyciac kolejne 8 kolek.
Na srodek kazdego kolka nalozyc po lyzeczce farszu, skladac jak pierozki. Brzegi ciasta posmarowac woda, zlepic. Czubkiem ostrego noza zrobic na kazdym pierozku male naciecie.
Blache do pieczenia wysmarowac tluszczem, ulozyc na niej pierozki. Jajko "rozklocic" w miseczce i za pomoca pedzelka posmarowac nim kazdy pierozek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 min. az empanadillas beda brazowozlote i chrupiace. Podawac na cieplo lub na zimno.
Komentarze
Beata - relacja z Portugalii w przygotowaniu :)
kb - naprawde polecam, szybki i latwy do wykonania przepis :)
cudawianki - ciesze sie :)
Gosi@ - warto sprobowac :)
Jacek i Dorota - doskonale Cie rozumiem, ja tez ciagle dopisuje do listy nowe przepisy :)