Wycinane pierniczki z migdalami i miodem.
Postanowilam zwiekszyc troche tempo i czesciej publikowac wpisy, inaczej nie zdaze pokazac na blogu wszystkich przepisow na ciasteczka i inne jadalne prezenty, jakie przygotowalam :) Dzis wiec zapraszam na kolejne ciasteczka. Tym razem to proste i pyszne pierniczki z dodatkiem mielonych migdalow i miodu, wycinane z ciasta za pomoca foremek. Z podanej ilosci skladnikow wychodzi calkiem duza porcja pierniczkow. Goraco polecam :)
Wycinane pierniczki z migdalami i miodem
Skladniki na 50-60 sztuk:
150 g plynnego miodu
100 g brazowego cukru
100 g masla
350 g maki pszennej
1/2 opakowania proszku do pieczenia (7g)
50 g mielonych migdalow
2 lyzeczki kakao
1/2 lyzki przyprawy do piernika
1 jaja (M)
szczypta soli
Do posmarowania:
2 czubate lyzki cukru
3 lyzki wody
Miod wlac do rondelka, dodac brazowy cukier i maslo, podgrzewac na malym ogniu az cukier sie rozpusci, wystudzic. Make wsypac do misy miksera, dodac proszek do pieczenia, szczypte soli, kakao i mielone migdaly, wymieszac. Wlac wystudzona mieszanke masla i cukru, dodac jajko i zagniesc gladkie ciasto.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Porcje ciasta rozwalkowywac na stolnicy oproszonej maka na grubosc ok. 5 mm. Za pomoca foremek do ciastek wycinac rozne ksztalty pierniczkow i ukladac je na przygotowanych blachach.
Piec pierniczki na srodkowym poziomie piekarnika przez 8-10 min. (wyjac jak tylko zmienia kolor!). Upieczone pierniczki wystudzic na kuchennej kratce.
Do malego rondelka wsypac cukier i wlac 3 lyzki wody. Podgrzewac az cukier sie rozpusci. Nastepnie krotko wystudzic i posmarowac pierniczki za pomoca pedzelka. Zostawic na kuchennej kratce aby pierniczki wyschly.
Tym przepisem przylaczam sie do akcji "Festiwal pierniczkow".
Komentarze