czwartek, 21 grudnia 2017

Chocolate bark - domowa czekolada z dodatkami.



Chocolate bark czyli kora czekoladowa to domowa, "lamana" czekolada ktora jest nie tylko prosta w przygotowaniu ale tez oryginalna i swietnie wyglada. Do dekoracji czekolady mozna uzyc roznego rodzaju orzechow (w tym migdaly i pistacje), suszone owoce, krokant czy cukrowe posypki. Mozna tez dodac do czekolady przyprawe do piernika, przyprawe do spekulatius, sol morska czy rozowy pieprz w ziarnkach lub mielone chili. Albo namoczyc np. rodzynki w alkoholu (np. w rumie) i rowniez dodac do czekolady. Pomyslow jest bez liku. Co Wam tylko fantazja podpowie :) Czekolade po zastygnieciu lamiemy lub kroimy na kawalki a nastepnie pakujemy w przezroczyta folie i ozdabiamy wstazka. Prezent gotowy! :) Goraco polecam.



Chocolate bark - domowa czekolada z dodatkami

Skladniki na biala czekolade z makiem:
200 g bialej czekolady
75 g suszonej zurawiny
4 lyzeczki ziarenek maku

Skladniki na mleczna czekolade z orzechami ziemnymi:
200 g mlecznej czekolady
50 g solnych orzechow ziemnych
50 g rodzynek

Skladniki na czekolade ze spekulatius:
100 g gorzkiej czekolady
100 g bialej czekolady
3 ciasteczka spekulatius
ew. posypka do ciasteczek

Skladniki na czekolade z bezami i cukrowa laska:
100 g gorzkiej czekolady
100 g bialej czekolady
30 g suszonej zurawiny
15 g malych bezikow
15 g bialo-czerwonej cukrowej laski


Przygotowanie bialej czekolady z makiem: czekolade stopic w kapieli wodnej, zestawic z ognia, lekko przetudzic. Dodac 3 lyzeczki maku i 3/4 suszonej zurawiny, wymieszac. Forme o wymiarach 20x30 cm wylozyc papierem do pieczenia, wylac czekolade. Posypac pozostalym makiem i zurawina. Wstawic do lodowki aby czekolada stezala (najlepiej na cala noc). Nastpnego dnia polamac czekolade na kawalki i zapakowac do ozdobnych torebek.

Przygotowanie mlecznej czekolady z orzechami ziemnymi: czekolade stopic w kapieli wodnej, zestawic z ognia, lekko przetudzic. Dodac 3/4 orzechow ziemnych i rodzynek, wymieszac. Forme o wymiarach 20x30 cm wylozyc papierem do pieczenia, wylac czekolade. Posypac pozostalymi orzechami ziemnymi i rodzynkami. Wstawic do lodowki aby czekolada stezala (najlepiej na cala noc). Nastpnego dnia polamac czekolade na kawalki i zapakowac do ozdobnych torebek.

Przygotowanie czekolady ze spekulatius: oba rodzaje czekolady stopic oddzielnie w kapieli wodnej. Forme o wymiarach 20x30 cm wylozyc papierem do pieczenia, wylac biala czekolade do polowy formy, na dugiej polowie wylac ciemna czekolade. Za pomoca drewnianego patyczka do szaszlykow lub wakalaczki przemieszac ze soba czekolade tworzac marmurkowy wzor. Ciasteczka polamac, posypac nimi czekolade. Ewentualnie posypac dodatkowo kolorowa posypka do ciasteczek. Wstawic do lodowki aby czekolada stezala (najlepiej na cala noc). Nastpnego dnia polamac czekolade na kawalki i zapakowac do ozdobnych torebek.

Przygotowanie czekolady z bezami: oba rodzaje czekolady stopic oddzielnie w kapieli wodnej. Forme o wymiarach 20x30 cm wylozyc papierem do pieczenia, wylac biala czekolade do polowy formy, na dugiej polowie wylac ciemna czekolade. Za pomoca drewnianego patyczka do szaszlykow lub wykalaczki przemieszac ze soba czekolade tworzac marmurkowy wzor. Bezy i laske cukrowa pokruszyc, razem z suszona zurawina posypac nimi czekolade. Wstawic do lodowki aby czekolada stezala (najlepiej na cala noc). Nastpnego dnia polamac czekolade na kawalki i zapakowac do ozdobnych torebek.







2 komentarze:

  1. w bardzo prosty sposób można wyczarować spersonalizowane tabliczki :) mniam!

    OdpowiedzUsuń