poniedziałek, 11 grudnia 2017

Ciasteczka z biala czekolada i makiem.



Ciag dalszy ciasteczek :) Dzis ma dla Was przepis na kruche i slodkie ciasteczka z dodatkiem bialej czekolady i maku. Cytrynowy lukier przelamuje slodycz ciasteczek i sprawia, ze sa uzalezniajaco pyszne :) Z podanej ilosci skladnikow wychodzi 12-16 sztuk w zaleznosci od tego jak duze porcje ciasta nalozymy na blache. Zamiast skorki cytrynowej mozna dodac skorke starta z pomaranczy a do lukru swiezo wycisniety sok pomaranczowy. Goraco polecam :)



Ciasteczka z biala czekolada i makiem
*inspiracja: Kessy Bona "Zuckerwölkchen und Sahneküsschen"

Skladniki na 12-16 sztuk:
40 g maku
75 ml mleka
1 lyzka cukru + 70 g cukru
80 g miekkiego masla
skorka starta z 1 cytryny
szczypta soli
1 jajko (M)
50 g kuwertury z bialej czekolady
100 g maki pszennej
1 szczypta sody oczyszczonej (na czubek noza)
1 szczypta proszku do pieczenia (na czubek noza)
50 g mielonych migdalow

Lukier:
ok. 80 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C (z termoobiegiem). Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem od pieczenia.

Mak wsypac do rondelka, wlac mleko i dodac 1 lyzke cukru. Zagotowac i gotowac ok. 10 min. na malym ogniu az cale mleko wyparuje. Wystudzic.

Do misy miksera wlozyc miekkie maslo, dodac 70 g cukru, skorke z cytryny, szczypte soli i wystudzony mak, zmiksowac na gladka i puszysta mase. Dodac jajko, ponownie zmiksowac. Kuwerture z bialej czekolady drobno posiekac, dodac do masy, wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, soda i mielonymi migdalami, dodac do masy, wymieszac za pomoca szpatulki.

Za pomoca lyzki nabierac porcje ciasta i ukladac je na przygotowanych blachach (ciastka rosna na boki podczas pieczenia wiec nalezy zachowac odpowiednie odstepy). Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez 10-12 min. az beda lekko zrumienione.

Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika i przelozyc na kuchenna kratke aby calkowicie wystygly.

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier. Udekorowac ciasteczka tworzac dekoracyjne paski. Zostawic na kuchennej kratce aby lukier zastygl.


2 komentarze:

  1. Agnieszko jakie cudne😍 muszę je upiec.... koniecznie!
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka. Bardzo lubię połączenie maku z cytryną!

    OdpowiedzUsuń