czwartek, 14 grudnia 2017

Ciasteczka czekoladowe choinki.


Dzis kolejna porcja ciasteczek :) Tym razem dziele sie z Wami przepisem na czekoladowe choinki. Ciasteczka robi sie bardzo szybko (nie liczac czasu chlodzenia), sa pyszne i kruche, swietnie nadaja sie do dekorowania. Moj synek mial niezla frajde w dekorowaniu a ja wykupilam w sklepach chyba wszystkie mozliwe swiateczne posypki do ciasteczek :) Goraco polecam.



Ciasteczka czekoladowe choinki

Skladniki na 50-60 sztuk:
175 g zimnego masla
325 g maki pszennej
50 g kakao
150 g cukru pudru
1 jajko (M)
szczypta soli
2 lyzeczki cukru waniliowego

Lukier:
200 g cukru pudru
4 lyzeczki soku z cytryny
ew. posypki do ciasteczek (do dekoracji)

Zimne maslo pokroic na kawalki, przelozyc do misy miksera. Make wymieszac z kakao i cukrem pudrem, dodac do masla. Nastepnie dodac jajko, szczypte soli i cukier waniliowy, szybko zagniesc gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, splaszczyc ja, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki. Rozwalkowywac je porcjami, na blacie posypanym maka, na grubosc 3 mm. Za pomoca roznej wielkosci foremek w ksztalcie choinki wycinac ciasteczka i ukladac je na przygotowanych blachach.

Piec ciasteczka w nagrzanym piekarniku, na drugim poziomie od dolu, przez 10-12 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier. Posmarowac ciasteczka lukrem i udekorowac wg uznania. Ostawic aby lukier zastygl.

Ciasteczka przechowywane w metalowej puszce zachowuja swiezosc 5-6 tygodni (dobrze jest tez poszczegolne warstwy ciasteczek przelozyc papierem pergaminowym).





5 komentarzy: