Wesolych Swiat! Czekoladowe herbatniki z cynamonem.
To juz ostatni wpis przed Swietami. I ostatni przepis na ciasteczka :) Proste, czekoladowe herbatniki z cynamonem. Pyszne i kruche, dlugo zachowuja swiezosc. Goraco polecam :)
Juz dzis chce Wam zyczyc spokojnych, radosnych i spedzonych w rodzinnej atmosferze Swiat Bozego Narodzenia. Niech ten czas bedzie dla Was naprawde wyjatkowy, pelen milosci i cieplych chwil. Wesolych Swiat!
Czekoladowe herbatniki z cynamonem
Skladniki na 30-40 sztuk:
300 g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
75 g bialego cukru
75 g brazowego cukru
1 lyzeczka mielonego cynamonu
40 g kakao
150 g zimnego masla
2 jajka (M)
Do posmarowania:
1 zoltko (M)
2 lyzki mleka
Make wsypac do misy miksera, dodac proszek do pieczenia, cukier bialy, cukier brazowy, cynamon i kakao, wymieszac. Nastepnie dodac zimne maslo w kawalkach i jajka, zmiksowac szybko na gladka mase. Uformowac z ciasta kule, owinac je folia spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wlozyc papierem do pieczenia.
Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowywac porcjami, na blacie posypanym maka (ciasto sie klei), na grubosc 4 mm. Za pomoca prostokatnej foremki z karbowanymi brzegami wycinac ciasteczka (ja wycinalam wycinarka do ravioli:)
Ukladac ciasteczka na przygotowanych blachach. Zoltko rozmacic z mlekiem, za pomoca pedzelka posmarowac ciasteczka. Wstawic blache do piekarnika i piec ciasteczka przez ok. 12 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.
Po wystudzeniu udekorowac ciasteczka wg wlasnego uznania (jesli ktos nie ma ochoty dekorowac ciasteczek, moze przed posmarowaniem ich jajkiem zrobic na wierzchu kazdego ciasteczka ozdobna kratke za pomoca widelca).
Komentarze
Cudownego świętowania.
Pięknych świątecznych chwil!
Pozdrowienia.