Patatas a la riojana - eintopf ziemniaczany z papryka i chorizo.
To geste, pelne aromatow danie jest idealne na chlodne dni. Syci i rozgrzewa. Wedlug uznania mozecie dodac do niego slodka lub pikatna wedzona papryke (ja dalam slodka, poniewaz kielbasa chorizo sama w sobie byla pikantna). Najlepiej smakuje z kromka chrupiacego, domowego chleba :) Polecam.
Patatas a la riojana - eintopf ziemniaczany z papryka i chorizo
*inspiracja: O. Allibhoy "Tapas"
Skladniki na 4 porcje:
100 ml oliwy
5 zabkow czosnku
2 cebule
2 czerwone papryki
3 pomidory (dalam pomidory z puszki - 400g)
300 g chorizo
1/2 lyzki pikantnej wedzonej papryki (lub lagodnej wg uznania)
1 kg maczystych ziemniakow
2 lyzki czerwonego wina lub octu sherry
2 galazki swiezego tymianku
sol
swiezo mielony czarny pieprz
Czosnek i cebule obrac. Cebule drobno posiekac, czosnek pokroic w plasterki. Papryki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, pokroic w mala kostke.
Pomidory drobno pokroic. Chorizo pokroic w 2 cm plasterki. Ziemniaki obrac, usmyc, pokroic w kostke. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek.
Rozgrzac oliwe w duzym garnku, wrzucic posiekana cebule, czosnek i papryke, smazyc przez 15 min.
Dodac pomidory, chorizo, wedzona papryke i ziemniaki, smazyc kolejne 5 min. Wlac czerwone wino, dodac tymianek i wlac 1 l wody. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagotowac, zmniejszyc temperature i gotowac przez ok. 25 min. az ziemniaki beda miekkie.
Podawac od razu po przygotowaniu ze swiezym, chrupiacym chlebem.
Komentarze