Panzanella z figami, rukola i serem feta.
Ta salatka niewiele ma wspolnego z tradycyjna wloska panzanella (chyba jedynie dodatek chleba:) ale jest przepyszna a co za tym idzie, godna polecenia. Chrupiace grzanki, slodkie figi, slony ser feta i pikantna rukola tworza tu niesamowita kompozycje smakow i kolorow. Jesli dodatkowo polejemy salatke slodko-kwasnym dressingiem, w sklad ktorego wchodzi miod i ocet winny to gwarantuje Wam, ze bedziecie chcieli wiecej :) Przepis Donny Hay. Goraco polecam.
Panzanella z figami, rukola i serem feta
*inspiracja: D. Hay "The new easy"
Skladniki na 4 porcje:
6 fig
250 g chleba na zakwasie
8 galazek swiezego majernaku
250 g sera feta
120 g rukoli
Dessing miodowy:
90 g miodu
2 lyzki oliwy
5 lyzek octu z czerwonego wina
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C. Wszystkie skladniki dressingu wymieszac w miseczce.
Rukole oplukac, osuszyc, rozlozyc na talerzach. Ser feta przekroic na 4 czesci. Figi przekroic na pol. Majeranek oplukac, osuszyc. Chleb porwac na nieduze kawalki.
Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc figi, chleb i galazki majeranku, polac polowa dressingu. Wstawic do piekarnika i piec przez 10-15 min. az chleb sie zrumieni.
Na rukoli rozlozyc podpieczony chleb, figi, ser feta i majeranek. Polac pozostalym dressingiem i podawac.
Komentarze