Ciasteczka orkiszowe z czekolada i orzechami.
Dzis zapraszam Was na kolejna porcje ciasteczek :) Tym razem jednak w zdrowszej wersji, poniewaz ciasteczka sa pieczone na bazie maki orkiszowej pelnoziarnistej. Z dodatkiem orzechow laskowych oraz kawalkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Z podanych skladnikow wychodzi ok. 24 nieduzych, mega pysznych i mega chrupiacych ciasteczek :) Mozna je przechowywac przez tydzien w szczelnie zamknietym pojemniku. Goraco polecam.
Ciasteczka orkiszowe z czekolada i orzechami
*inspiracja: I. Popovic "Backen mit Leidenschaft"
Skladniki na 24 ciasteczka:
80 g miekkiego masla
100 g brazowego cukru lub cukru trzcinowego
1 jajko
kilka kropli ekstraktu z wanilii
150 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
40 g orzechow laskowych, posiekanych
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub czekoladowych groszkow)
30 mlecznej czekolady, posiekanej (lub czekoladowych groszkow)
Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. (z termoobiegiem).
Maslo utrzec z cukrem na kremowa mase. Dodac jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksowac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, wymieszac. Na koniec dodac posiekane orzechy laskowe i obydwa rodzaje czekolady, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki (masa jest dosyc gesta).
Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia. Za pomoca malej lyzeczki wyjmowac czubate porcje masy, formowac w dloniach kulki a nastepnie ukladac je na przygotowanych blachach lekko splaszczajac (miedzy ciasteczkami zostawic odstepy poniewaz ciasteczka rosna podczas pieczenia).
Wstawic blachy do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. az ciasteczka zbrazowieja. Wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.
Ciasteczka mozna przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku przez 1 tydzien.
Komentarze
Miłego dnia!
A twoje wyglądają naprawdę smakowicie!
Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
www.homemade-stories.blogspot.be