czwartek, 19 czerwca 2014

Pappa al pomodoro.


Dzis przeniesiemy sie do slonecznej Italii :) Zapraszam Was na banalnie prosta a do tego przepyszna zupe pappa al pomodoro - zupe z pomidorow z dodatkiem chleba (na blogu znajdziecie tez inna, bardzo podobna i rownie pyszna zupe pappa alle zucchine - klik). Bardzo szybko sie ja przygotowuje. Do jej przygotowania potrzebowac bedziecie tylko dojrzalych pomidorow, czosnek i bazylie (ja uzylam pomidorow z puszki ale oczywiscie mozna tez uzyc swiezych pomidorow, bez skorki). Sila i smak tkwia w prostocie. Poza tym do zupy mozecie wykorzystac czerstwy chleb. Nic sie nie zmarnuje. Przepis niezawodnego Jamiego Olivera :) Goraco polecam.


Pappa al pomodoro - wloska zupa pomidorowa z chlebem
"Cook clever mt Jamie" Jamie Oliver

Skladniki na 2 porcje:
2 zabki czosnku
4 galazki bazylii
szczypta chili w platkach
2 puszki krojonych pomidorow (po 400 g kazda)
2 kromki czerstwego chleba lub lekko podpieczonego (stostowanego)
oliwa
sol morska
swiezo mielony pieprz
parmezan do posypania

Czosnek obrac, pokroic w cienkie plasterki. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Galazki bazylii drobno posiekac, listki odlozyc na bok.

W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc czosnek i posiekane galazki bazylii, dodac chili. Kiedy czosnek sie lekko zrumieni dodac pokrojone pomidory i 1 puszke wody (do puszki po pomidorach wlac wode i przelac ja do garnka:). Zagotowac i gotowac przez 5 min.

Do zupy wkruszyc chleb i gotowac kolejne 10 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Przelozyc zupe na talerze, polac oliwa i udekorowac listkami bazylii. Posypac tartym parmezanem.

16 komentarzy:

  1. Pycha, poczekam na pachnące słońcem pomidory! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pomidory najlepsze. Do tej zupy beda jak znalazl :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Obłęd ! Wspaniałe zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Muszę kiedyś taką przygotować. Koniecznie. Moja rodzinka uwielbia pomidorową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Karolciu :) Ta zupa jest naprawde rewelacyjna. I tak malo czasu potrzeba aby ja przygotowac :)

      Usciski.

      Usuń
  4. Uwielbiam takie proste, włoskie dania pełne smaku! P{iękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja uwielbiam. Kuchnie wloska w ogole :)

      Dziekuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie! Proste i smaczne wloskie danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj Majeczko wygląda nieziemsko, zjadłabym dwa talerze nie zważając na godzinę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak trzymac! :) Ta zupa mozna sie zachwycac bez konca :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych pomidorowych dan! Szkoda, ze lato nie trwa dluzej... ;)
    Pozdrawiam serdecznie Majko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda...a moze taki wlasnie w tym wszystkim urok, ze jedno mija a drugie nadchodzi... Cieszmy sie wiec sloncem i pomidorami poki mozna ;)

      Usciski.

      Usuń
  8. wspaniałe, włoskie klimaty : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlosi maja doskonale jedzenie...chyba powinnam urodzic sie Wloszka :)

      Pozdrowienia.

      Usuń