czwartek, 12 czerwca 2014

Focaccia z oliwkami i rozmarynem.


Przez kilka dni bylam odcieta od internetu a konkretnie od mojego laptopa :) Popsula mi sie ladowarka i musialam poczekac az przyjdzie nowa. Teraz juz wszystko znow funkcjonuje i ciesze sie ogromnie bo juz myslalam, ze bede musiala zainwestowac w nowego laptopa (nie bylam do konca pewna czy to wina ladowarki....) Nadrabiam wiec zaleglosci i zapraszam Was na pyszna focaccie z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i rozmarynem. Upieklam ja na weekend i podalam jako dodatek do grillowanego miesa i salatek. Swietnie smakuje rowniez maczana w dobrej oliwie (taka lubie najbardziej). Ciasto jest bardzo elastyczne i dosyc luzne, jednak nie trzeba dodawac do niego wiecej maki. Poza tym swietnie rosnie i focaccia wychodzi dosyc wysoka. Polecam na grilla lub piknik :)


Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Tina Nordström "Tina kocht"

Skladniki na duza blache:
21 g swiezych drozdzy
850 g maki pszennej (typ 550)
140 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzka soli
50 ml oliwy
200 g kolorowych pomidorkow koktajlowych, przepolowionych (dalam tylko czerwone)
50 g oliwek bez pestek (dalam czarne i zielone)
1 lyzka suszonych ziol, np. rozmarynu lub tymianku
kilka galazek swiezych ziol (dalam rozmaryn)
1 lyzka gruboziarnistej soli morskiej

Odmierzyc 650 ml zimnej wody. Troche wody wlac do miski, wkruszyc drozdze, rozpuscic mieszajac. Wlac pozostala wode, dodac make pszenna i make pszenna pelnoziarnista i wyrobic, recznie lub za pomoca miksera, gladkie ciasto (ja wyrabialam przez 10 min. za pomoca miksera). Dodac sol, jeszcze raz krotko wyrobic. Przykryc miske czysta sciereczka i dostawic na 45 min. do wyrosniecia.

Duza blache wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac go lekko oliwa. Naoliwionymi dlonmi przelozyc ciasto na blache, rozplaszczyc. Na ciescie ulozyc pomidorki koktajlowe i oliwki, posypac suszonymi ziolami. Odstawic na kolejne 45 min. aby ciasto podroslo.

Piekarnik rozgrzac do temp. 250°C. Wyrosniete ciasto skropic oliwa, ulozyc na nim swieze ziola i posypac sola morska. Wstawic focaccie do piekarnika, zmniejszyc temp. na 225°C i piec przez ok. 20 min. (u mnie 30 min.) Wyjac z piekarnika, wystudzic.

Przed podaniem pokroic na kwadraty.

16 komentarzy:

  1. o, i już mam pomysł co wziąć na kolejnego grilla, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do grilla wydaje się być boska. Bardzo apetycznie sie prezentuje. Nigdy nie piekłam focacci (wstyd).

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak :-) Ja, co prawda, robiłam bez oliwek, tylko pomidory i zielsko, ale pysznosciowa wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniala! u mnie na blogu też dzisiaj focaccia, z pomidorkami i oliwkami :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam foccacie z oliwkami i rozmarynem a jeszcze z pomidorami! cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała :) jej kolory zachęcają do jedzenia ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna!
    Kolory zachwycają.
    Pozdrawiam Cię Majko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę ją upiec, wygląda wyśmienicie ...

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczna, z pysznymi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, maczana w dobrej oliwie taka focaccia jest pyszna :-) Marzy mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwodzicielska i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie wypieki... a dodatek oliwy niezbędny :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ ma kolorki. A co za tym idzie, też smak.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczna focaccia! :) wczoraj robiłam ale bez dodatków. Twoja wersja jest super :)

    OdpowiedzUsuń