czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto czekoladowo-kawowe z truskawkami.


Pyszne ciasto czekoladowe z kawowa nuta. Po upieczeniu spektakularnie opada a wygladem i smakiem przypomina brownie (w srodku jest miekkie a na zewnatrz ma chrupiaca skorupke). Mozna polac je czekoladowa polewa, z ktorej ja zrezygnowalam (mimo to ponizej podaje na nia przepis) lub posypac tylko cukrem pudrem lub wypielnic truskawkami. Jesli ktos odczuwa deficyt kalorii moze dodatkowo udekorowac ciasto kleksami z bitej smietany lub, jak ja, podac z dodatkiem lodow waniliowych :) Ja uzylam mlecznej czekolady (dokladnie stopilam czekoladowe zajace, ktore mi pozostaly z Wielkanocy!:) ale mysle, ze z dodatkiem gorzkiej czekolady ciasto bedzie jeszcze lepsze. Zredukowalam tez ilosc masla i cukru (350 g cukru na 180 g maki to dla mnie stanowczo zbyt duzo). Polecam :)


Ciasto czekoladowo-kawowe z truskawkami
Susannah Blake "500 Partycakes" (z moimi duzymi zmianami)

Skladniki na tortownice o srednicy 20 cm:
Ciasto:
140 g gorzkiej czekolady, posiekanej (dalam mleczna)
180 g masla
150 g cukru
250 ml mleka
2 lyzki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 jajka
180 g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao

Polewa:*
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
80 g smietany kremowki

Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. Dno tortownicy o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia, boki posmarowac maslem.

Czekolade przelozyc do rondelka, dodac maslo, cukier, mleko i rozpuszczalna kawe, podgrzewac na malym ogniu, az czekolada sie rozpusci. Zdjac z ognia i odstawic na 15 min. aby masa przestygla.

Do wystudzonej czekoladowej masy dodac jajka, wymieszac. Nastepnie dodac make, proszek do pieczenia i kakao, wszystko dobrze zmiksowac. Przelozyc mase do formy, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 min. Po upieczeniu studzic ciasto przez 30 min. na kuchennej kratce a nastepnie zdjac obrecz z tortownicy i zostawic ciasto aby calkowicie wystyglo.

Przygotowac polewe: posiekana czekolade przelozyc do metalowej miski. Smietane podgrzac w rondelku az prawie zacznie sie gotowac a nastepnie wylac ja na czekolade i zostawic na 5 min. aby czekolada sie rozpuscila. Nastepnie wymieszac, wystudzic i zostawic na chwile aby masa lekko zgestniala. Posmarowac polewa wierzch i boki ciasta**


* ja nie robilam polewy, podaje przepis dla zainteresowanych :)
** ja udekorowalam ciasto truskawkami i podalam je z dodatkiem lodow waniliowych i truskawek


9 komentarzy:

  1. Pyszności! Czekoladowa rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciacho! :) robiłam podobne. czułam bezsilność, kiedy do babci nie docierało, że to wcale nie jest zakalec, tylko tak ma być :) czasem mamy zupełnie różne poglądy co do pieczenia. ja lubię próbować nowych przepisów, babcia zostaje przy klasyce ;)
    buziak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo! ja poproszę. mogę nawet podać adres. Wątpię czy spod mojej ręki wyjdzie coś tak cudownego. jeśli to ciasto smakuje przynajmniej w połowie tak jak wygląda to można za nie zabić......

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie to, ze mam brownie, zazdrościłabym Ci tego ciasta :) fajny pomysł na zdjęcie z tym krxzesłem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja kocham takie ciasta!! Moje dzieci również :) Tylko mąż nie, ale i tak upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  6. bajeczne te ciacho ;)
    porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ono jest piękne Majeczko! Chętnie bym kawałek odkroiła.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho pyszne i zdjęcia piękne :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń