Ciasto czekoladowo-kawowe z truskawkami.
Pyszne ciasto czekoladowe z kawowa nuta. Po upieczeniu spektakularnie opada a wygladem i smakiem przypomina brownie (w srodku jest miekkie a na zewnatrz ma chrupiaca skorupke). Mozna polac je czekoladowa polewa, z ktorej ja zrezygnowalam (mimo to ponizej podaje na nia przepis) lub posypac tylko cukrem pudrem lub wypielnic truskawkami. Jesli ktos odczuwa deficyt kalorii moze dodatkowo udekorowac ciasto kleksami z bitej smietany lub, jak ja, podac z dodatkiem lodow waniliowych :) Ja uzylam mlecznej czekolady (dokladnie stopilam czekoladowe zajace, ktore mi pozostaly z Wielkanocy!:) ale mysle, ze z dodatkiem gorzkiej czekolady ciasto bedzie jeszcze lepsze. Zredukowalam tez ilosc masla i cukru (350 g cukru na 180 g maki to dla mnie stanowczo zbyt duzo). Polecam :)
Ciasto czekoladowo-kawowe z truskawkami
Susannah Blake "500 Partycakes" (z moimi duzymi zmianami)
Skladniki na tortownice o srednicy 20 cm:
Ciasto:
140 g gorzkiej czekolady, posiekanej (dalam mleczna)
180 g masla
150 g cukru
250 ml mleka
2 lyzki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 jajka
180 g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
Polewa:*
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
80 g smietany kremowki
Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C. Dno tortownicy o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia, boki posmarowac maslem.
Czekolade przelozyc do rondelka, dodac maslo, cukier, mleko i rozpuszczalna kawe, podgrzewac na malym ogniu, az czekolada sie rozpusci. Zdjac z ognia i odstawic na 15 min. aby masa przestygla.
Do wystudzonej czekoladowej masy dodac jajka, wymieszac. Nastepnie dodac make, proszek do pieczenia i kakao, wszystko dobrze zmiksowac. Przelozyc mase do formy, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 min. Po upieczeniu studzic ciasto przez 30 min. na kuchennej kratce a nastepnie zdjac obrecz z tortownicy i zostawic ciasto aby calkowicie wystyglo.
Przygotowac polewe: posiekana czekolade przelozyc do metalowej miski. Smietane podgrzac w rondelku az prawie zacznie sie gotowac a nastepnie wylac ja na czekolade i zostawic na 5 min. aby czekolada sie rozpuscila. Nastepnie wymieszac, wystudzic i zostawic na chwile aby masa lekko zgestniala. Posmarowac polewa wierzch i boki ciasta**
* ja nie robilam polewy, podaje przepis dla zainteresowanych :)
** ja udekorowalam ciasto truskawkami i podalam je z dodatkiem lodow waniliowych i truskawek
Komentarze
buziak! :)
porywam kawałek!
Pozdrawiam.